Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Health & Pharma
CărţiProfesionişti
 

Ministerul Muncii. Anchetă la Centrul de Reabilitare și Recuperare Neuropsihiatrică Măciuca, Vâlcea. UPDATE: Rezultatele anchetei
01.02.2017 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 31 ianuarie 2017, Ministerul Muncii și Justiției Sociale a anunțat că finalizat controlul efectuat la Centrul de Recuperare Neuropsihiatrică Măciuca din județul Vâlcea, potrivit unui comunicat al Ministerului.

Cu această ocazie s-a constatat, de exemplu, că, deși centrul asigură condiții minime de confort, spațiile comune erau curate și prevăzute cu echipamente de încălzire, iar dormitoarele dispuneau de cazarmamentul necesar, unele dintre acestea fiind chiar personalizate în funcţie de stadiul de dependenţă al beneficiarilor.

Referitor la procedurile de contenționare (imobilizarea fizică a pacienților), s-a constatat că au existat persoane supuse acestor proceduri însă doar la recomandarea medicului psihiatru, care acordă schemele de tratament, și numai sub supravegherea medicului centrului. De asemenea, contenționarea a fost pusă în aplicare doar cu mijloace care nu provoacă răni sau leziuni, pentru perioade de timp între 10 minute și maximum 60 minute, în funcție de gravitatea situației.

Pentru remedierea deficiențelor constatate, echipa de control a dispus următoarele măsuri:

1. Realizarea demersurilor în vederea acreditării serviciului social, conform Legii nr. 197/2012 privind asigurarea calităţii în domeniul serviciilor sociale;
2. Elaborarea Planului propriu de dezvoltare, care include şi planul de amenajare şi adaptare a mediului ambiant;
3. Realizarea, cu celeritate, a demersurilor în vederea recrutării personalului de specialitate și de îngrijire, conform prevederilor legale în vigoare;
4. Reorganizarea serviciilor sociale din subordinea DGASPC Vâlcea;
5. Demararea procesului de adaptare a mediului fizic și informaţional;
6. Luarea tuturor măsurilor necesare pentru prevenirea și combaterea oricăror forme de tratament abuziv, neglijent, degradant asupra beneficiarilor, cu scopul protejării beneficiarilor împotriva discriminării sau tratamentului degradant sau inuman, conform prevederilor legale în vigoare;

Ducerea la îndeplinire a măsurilor vor fi monitorizate de către Ministerul Muncii și Justiției Sociale, prinDirecția Generală Corp Control, Implementare Strategie Națională Anticorupție. 

***

Miercuri, 25 ianuarie 2017, Lia-Olguța Vasilescu, ministrul Muncii a anunțat că a dispus Corpului de Control și ANPD o anchetă la Centrul de Reabilitare și Recuperare Neuropsihiatrică Măciuca, potrivit unui comunicat al Ministerului.

Astfel, în urma situației semnalate în presă cu privire la beneficiarii Centrului de Reabilitare și Recuperare Neuropsihiatrică Măciuca, Lia – Olguța Vasilescu, ministrul Muncii, cerut atât Corpului de Control al Ministerului Muncii și Justiției Sociale, cât și Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități,  verificarea situației de fapt de la centru și luarea măsurilor legale ce se impun în urma celor constatate.

Totodată, și DGASPC Vâlcea a demarat o anchetă administrativă, iar Consiliul Județean Vâlcea a sesizat Comisia de Disciplină constituită la nivelul Consiliului Județean.

Controlul implementării standardelor specifice de calitate pentru serviciile sociale destinate persoanelor cu dizabilităţi și acordarea avizului de înfiinţare şi funcţionare, potrivit Legii nr. 448/2006, pentru centrele publice pentru persoanele cu dizabilităţi, se face de către Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități (ANPD).

În acest context, DGASPC Vâlcea a depus în luna noiembrie a anului 2016 cererea de licențiere a CRRN Măciuca, dosarul fiind înregistrat cu nr. 225/18 noiembrie 2016.

În urma verificării dosarului s-a constatat că acesta nu corespundea condițiilor de fond în ceea ce privește documentele necesare acordării licenței provizorii, fiind  necesară completarea cu următoarele acte:

1. Hotărârea Consiliului Județean Vâlcea privind Regulamentul de Organizare și funcționare a serviciului social;
2. Anexa 5 din HCL  nr. 101/204;
3. Autorizația de securitate la incendiu.

CRRN Măciuca a fost notificat că trebuie să completeze dosarul. În urma notificării primite, CRRN Măciuca a solicitat retragerea acestuia pentru completarea documentelor lipsă, prin adresa nr. 29/18 ianuarie 2017, înregistrată la ANPD în data de 19 ianuarie 2017.

Aflaţi mai mult despre ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.