Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Ministerul Muncii – 15 măsuri din Programul de Guvernare: finalizate


30.01.2017 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content, Dreptul muncii, Dreptul securitatii sociale
JURIDICE - In Law We Trust

Vineri, 27 ianuarie 2017, Ministerul Muncii și Justiției Sociale a anunțat că a finalizat, în luna ianuarie, 15 măsuri în domeniul muncii și protecției sociale, asumate de Guvern prin Programul de Guvernare 2017 – 2020, potrivit unui comunicat al Ministerului.

Pentru trei din cele 15 măsuri deja finalizate de minister și adoptate de Guvern, termenele stabilite inițial erau prevăzute pentru trimestrele II și III ale acestui an (Programul Prima Chirie, creșterea punctului de pensie și creșterea stimulentului de inserție).

Prin HG nr. 1/2017 a fost majorat salariul minim pe economie, de la 1.250 de lei la 1.450 de lei, începând cu 1 februarie 2017.

Prin OUG nr.2/2017 s-a stabilit că plata însoțitorilor persoanelor cu handicap se va face integral de la bugetul de stat. Prin același act normativ s-a mai stabilit: creșterea burselor sociale și de merit prin creșterea fondului de burse de la 86 lei per student la 201 lei per student; studenții înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență, în instituțiile de învățământ superior acreditate, beneficiază de gratuitate la transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a – II – a; majorarea pensiei minime garantate de la 400 la 520 lei, de la 1 martie 2017; majorarea punctului de pensie de la 917,5 lei la 1.000 de lei, de la 1 iulie; creșterea cu 20% a salariilor din administrația publică locală, precum și creșterea cu 50% a salariilor pentru personalul din cadrul instituțiilor publice de spectacole sau concerte, începând cu 1 februarie 2017;

Prin OUG nr. 3/2017 au fost eliminate: impozitul pe venit pentru angajații sezonieri, care sunt păstrați activi pe piața muncii tot anul, precum și plata CASS pentru veniturile obținute din investiții, de către salariați, pensionari și de către cei cu activități independente.

De asemenea, prin aplicarea prevederilor Legii nr.2/2017, a fost stabilit eliminarea CASS pentru pensionari precum și faptul venitul impozabil lunar din pensii se stabilește prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei.

Prin OUG nr. 6/2017, a fost adoptat Programul Prima Chirie, prin care 75% din cheltuielile cu chiria și utilitățile pentru cei care își găsesc un loc de muncă, la o distanță mai mare de 50 km de domiciliu vor fi subvenționate, dar nu mai mult de 900 de lei/lună pentru fiecare angajat.

Tot prin OUG nr. 6/2017 a fost aprobată creșterea stimulentului de inserție la 650 lei.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro