Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

Curtea de Apel Brașov. Grevă personal auxiliar – 30 ianuarie
30.01.2017 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Luni, 30 ianuarie 2017, personalul auxiliar de specialitate şi personalul conex din cadrul Curţii de Apel Braşov a informat conducerea instanţei că va întrerupe activitatea, între orele 13-14, în semn de protest faţă de neimplicarea Ministerului Justiţiei în soluţionarea problemelor de natură salarială cu care aceştia se confruntă, potrivit unui comunicat al CA Brașov.

Astfel, mişcarea de protest a personalului auxiliar şi conex vine ca urmare a lipsei oricărui răspuns din partea Ministerului Justiţiei referitor la recomandarea plenului C.S.M. către toţi ordonatorii de credite, în raport de Decizia nr. 794/15.12.2016 a Curţii Constituţionale, ca în cadrul aceleiaşi categorii profesionale şi familii ocupaţionale să nu existe o salarizare diferită, raportată la mai multe valori sectoriale, valoarea de referinţă sectorială fiind o constantă, astfel că, diferenţele de salarizare în cadrul familiei ocupaţionale „Justiţie” trebuie să rezulte exclusiv din coeficienţii de multiplicare specifici fiecărei funcţii şi grad, care se aplică valorii de referinţă sectorială maximă, aflată în plată, de 405 lei, la care se adaugă majorarea de 10% prevăzută de Legea nr. 293/2015.

Ministerul Justiţiei şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au pus în aplicare reglementările legale doar pentru categoria profesională a magistraţilor, refuzând şi respingând cererile grefierilor şi ale celuilalt personal de specialitate şi conex din instanţe şi parchete de a se proceda în mod similar şi în cazul lor. Mai grav, aceleaşi două instituţii au solicitat includerea în proiectul de buget pentru anul 2017 a sumelor necesare acestor majorări salariale exclusiv pentru categoria profesională a magistraţilor, contrar avizului acordat de Consiliul Superior al Magistraturii prin Hotărârea nr. 64 din 19 ianuarie 2017, act în care se precizează în mod expres că avizul conform (obligatoriu) al C.S.M. este acordat doar în condiţiile includerii sumelor necesare pentru calculul salariilor din cadrul întregii familii ocupaţionale „Justiţie”, nu doar pentru magistraţi.

Un astfel de demers generează impresia că invocarea reglementărilor legale referitoare la noua valoare de referinţă sectorială a fost de actualitate pentru decidenţi strict până la momentul majorării propriilor indemnizaţii, iar nu pentru eliminarea inechităţilor existente în salarizarea personalului din justiţie.

Personalul auxiliar apreciază că un astfel de tratament discriminatoriu şi, în opinia acestuia, nelegal, al conducerii Ministerului Justiţiei şi Ministerului Public este profund nedrept faţă de categoria profesională a grefierilor şi a celuilalt personal de specialitate din instanţe şi parchete, profesionişti care participă, alături de magistraţi, în mod direct, la înfăptuirea actului de justiţie.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti