« Newsletter
Flux noutăţi
AnunţuriSistemul judiciarUNBR BarouriNotariatExecutoriUniversitariaInternaţionalJURIDICE.ro

Federația Projust ref. salarizarea personalului auxiliar de specialitate şi conex: discriminatorie, nelegală, jignitoare
30.01.2017 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Luni, 30 ianuarie 2017, Federația Națională Sindicală PROJUST, federație reprezentativă la nivel național pentru personalul din cadrul instanțelor parchetelor din România, și-a exprimat în mod public dezamăgirea profundă faţă de modul discriminator, nelegal şi nedrept în care unii reprezentanţi ai magistraţilor, aflaţi în diferite funcţii de decizie la nivelul Ministerului Justiţiei, Ministerului Public, instanţelor şi parchetelor, au înţeles să pună în aplicare dispoziţiile legale referitoare la salarizarea personalului auxiliar de specialitate şi conex din instanţe şi parchete, potrivit unui comunicat al PROJUST.

Dezamăgirea Federației și a grefierilor din ţară este cu atât mai mare cu cât aceste discriminări şi nedreptăţi au fost săvârşite tocmai de reprezentanţii profesiilor de la care întreaga populaţie aşteaptă înfăptuirea dreptăţii.

Astfel, în şedinţa din 17 ianuarie 2017, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a recomandat ordonatorilor de credite, în raport de Decizia nr. 794/15.12.2016 a Curţii Constituţionale, ca în cadrul aceleiaşi categorii profesionale şi familiale ocupaţionale să nu existe o salarizare diferită, raportată la mai multe valori sectoriale, valoarea de referinţă sectorială fiind o constantă, astfel că, diferenţele de salarizare în cadrul familiei ocupaţionale „Justiţie” trebuie să rezulte exclusiv din coeficienţii de multiplicare specifici fiecărei funcţii şi grad, care se aplică valorii de referinţă sectorială maximă, aflată în plată, de 405 lei, la care se adaugă majorarea de 10% prevăzută de Legea nr. 293/2015.

În același sens, Decizia Curţii Constituţionale nr. 794/2016 stabileşte că nu poate exista o salarizare diferită raportată la mai multe valori de referinţă sectoriale. Prin urmare, diferenţele de salarizare în cadrul familie ocupaţionale justiţie trebuie să rezulte exclusiv din coeficienţii de multiplicare specifici fiecărei funcţii şi grad.

Familia ocupaţională „Justiţie” este alcătuită, conform reglementărilor în vigoare (Legea nr.284/2010) din judecători, procurori, personal auxiliar de specialitate şi conex din instanţe şi parchete.

Ministerul Justiţiei şi Parchetul de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au pus în aplicare reglementările legale enunţate anterior doar pentru categoria profesională a magistraţilor, refuzând şi respingând cererile grefierilor şi ale celuilalt personal de specialitate şi conex din instanţe şi parchete de a se proceda în mod similar şi în cazul lor. Mai grav, aceleaşi două instituţii au solicitat includerea în proiectul de buget pentru anul 2017 a sumelor necesare acestor majorări salariale exclusiv pentru categoria profesională a magistraţilor (a se vedea adresa Ministerului Justiţiei nr. 2/1244/19.01.2017), contrar avizului conform acordat de Consiliul Superior al Magistraturii prin Hotărârea nr.64 din 19.01.2017, act în care se precizează în mod expres că avizul conform (obligatoriu) al CSM este acordat doar în condiţiile includerii sumelor necesare pentru calculul salariilor din cadrul întregii familii ocupaţionale „Justiţie”, nu doar pentru magistraţi. Un astfel de demers generează impresia că invocarea reglementărilor legale referitoare la noua valoare de referinţă sectorială a fost de actualitate pentru decidenţi strict până la momentul majorării propriilor indemnizaţii, iar nu pentru eliminarea inechităţilor existente în salarizarea personalului din justiţie.

Prin urmare Asociația PROJUST apreciază că un astfel de tratament discriminatoriu şi, în opinia acesteia, nelegal, al conducerii Ministerului Justiţiei şi Ministerului Public este profund nedrept şi jignitor faţă de colegii lor, categoria profesională a grefierilor şi a celuilalt personal de specialitate din instanţe şi parchete, profesionişti care participă, alături de magistraţi, în mod direct, la înfăptuirea actului de justiţie.

Cuvinte cheie: , ,
Secţiuni: _CONTENT | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD