Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

PICCJ. Program de cooperare cu Procuratura Generală a Republicii Moldova


31 ianuarie 2017 | Georgiana-Camelia LUCIU

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night
Georgiana-Camelia Luciu

Georgiana-Camelia Luciu

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Augustin Lazăr, a participat la Chișinău, pe data de 27 ianuarie 2017, la ceremonia festivă și conferința internațională cu tema „Perspectivele dezvoltării procuraturii moderne: asigurarea independenței și specializarea procurorilor”, organizată cu ocazia aniversării a 25 de ani de la crearea Procuraturii Republicii Moldova.

Au mai participat domnii Adrian Candu, președintele Parlamentului din Moldova, Christos Giakoumopoulos, director pentru Drepturile Omului în cadrul Consiliul Europei, Jose-Luis Herrero, șeful Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, Pirkka Tapiola, șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Vladimir Cebotari, ministrul Justiției din Moldova, Gehard Jarosh, președintele Asociației Internaționale a Procurorilor, procurorul general al Republicii Belarus, adjuncții procurorilor generali din Armenia, Belgia, Estonia, Georgia, Letonia, Lituania, Federația Rusă, Ucraina, coordonatori de proiecte din cadrul Consiliului Europei, foștii procurori generali ai Irlandei și Landului Hessen – Germania, precum și foștii procurori generali ai Republicii Moldova.

Din partea României au mai participat domnul Călin Nistor, procuror șef adjunct al Direcției Naționale Anticorupție, domnul procuror Daniel Țicău, consilier al procurorului șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, precum și doamna procuror Nicoleta Ștefanov, din cadrul Serviciului de cooperare judiciară internațională, relații internaționale și programe – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Domnul procuror general Augustin Lazăr a felicitat Procuratura din Republica Moldova pentru progresele în implementarea reformei și modernizarea procuraturii, subliniind importanța asigurării independenței, transparenței și eficienței instituționale, dar și a respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

Totodată, a subliniat importanța atingerii, atât de către România, cât și de către Republica Moldova, a standardelor profesionale fixate prin Opinia nr. 11 a Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni cu privire la calitatea și eficiența activității procurorilor, inclusiv în lupta împotriva terorismului și a criminalității grave și organizate.

Pe 26 ianuarie 2017 a fost semnat la Chișinău și Programul de cooperare între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Procuratura Generală a Republicii Moldova, prin care s-a consimțit ca, în perioada 2017-2019, părțile să organizeze o serie de întâlniri de schimb de experiență și stagii practice pentru procurorii din Moldova la parchetele de pe lângă tribunalele din România, la direcțiile specializate, precum și la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Totodată, procurorii români au donat Procuraturii Generale a Republicii Moldova un număr de 420 cărți de specialitate juridică.

Pe data 28 ianuarie 2017, domnul procuror general Augustin Lazăr a avut și o întrevedere de lucru cu domnul Gehard Jarosh, președintele Asociației Internaționale a Procurorilor, care cuprinde în prezent membri din 170 de state și care are ca obiective stabilirea și ridicarea standardelor conduitei etice și profesionale pentru procurori la nivel mondial, promovând statul de drept, echitatea, imparțialitatea și respectarea drepturilor omului, precum și îmbunătățirea cooperarii internaționale în combaterea criminalității.

:: sursa: www.mpublic.ro

Georgiana-Camelia Luciu

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică