ArticoleESSENTIALSRNSJStudiiOpiniiInterviuriInterviuri VIDEOPovestim cărţi
 
 
Opinii
Print Friendly, PDF & Email

Convinge judecătorul (Învinge judecătorul? – explicaţie mai încolo) – un fel de recenzie a cărţii lui Adrian Toni Neacşu (I)
31.01.2017 | Gheorghe MOROȘANU


Gheorghe Moroșanu

Gheorghe Moroșanu

Am ezitat un timp să citesc această carte, nu ştiu de ce, mai ales că mă bucur de prietenia (dacă nu îndrăznesc prea mult) a autorului.

M-a convins fiica mea, am luat cartea şi m-am trezit că nu o mai pot lăsa din mână, ceea ce nu mi s-a mai întâmplat de mult (inocenţa lecturii – concept Nichita Stănescu). Am umplut-o de notiţe şi ad-notiţe, cum îi stă bine unui intelectual/jurist.

Primul paragraf remarcabil pentru mine este lista din capitolul „MULŢUMIRI”. Sunt 21 de nume, din care mare parte colegi de forumuri şi de altele: Horaţius… Radu Chiriţă. E un club al normalităţii în justiţie – ştiu ce spun. Am speranţa (trufia?) ca, în finalul acestor note, sperând că autorul le va citi, să mă adauge şi pe mine, al 22-lea, în ediţia următoare a cărţii.

LA OBIECT, FILĂ CU FILĂ:

Cuprinsul (pag. 9-14) arată că autorul ştie să scrie pentru cititori, şi nu pentru a aşterne pe foaie şirul gândurilor sale: sunt 12 capitole, 120 de puncte şi 3 anexe. Este o tehnică normală şi de bun-simţ, aceea de a scrie divers, structurat, dând cititorului posibilitatea de a-şi orienta gândurile şi opiniile.

Mai la concret: cei din breaslă, dar şi tot felul de „victime”, căuzaşi din dosare civile şi penale, primesc spre lectură tot felul de texte trântite pe foaie stil „mămăligă”, fără nici un paragraf sau altă pauză de respiraţie a cititorului. A existat un singur autor care a scris un volum întreg într-un singur paragraf – dar acesta se numea Márques, iar el a făcut asta ca un exerciţiu stilistic, unic, în rest scriind normal. Stilul Neacşu trebuie însuşit de toată lumea – avocaţi, dar, mai ales, judecători. (Dacă nu sunteţi convinşi, deschideţi portalul instanţei la orice dosar penal cât de cât complicat, citiţi „minuta” de 3-4 pagini, şi, dacă vă mai trebuie ceva, să mă fluieraţi.)

Va să zică, încă o dată: Aşa cum a scris Neacşu această carte, aşa trebuie, ca structurare a textului, să scriem cu toţii: aerisit, organizat, logic.

Judecător pensionar Gheorghe Moroșanu

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate