Secţiuni » Articole » Opinii
Opinii
Condiţii de publicare

Convinge judecătorul (Învinge judecătorul? – explicaţie mai încolo) – un fel de recenzie a cărţii lui Adrian Toni Neacşu – (II)


8 februarie 2017 | Gheorghe MOROȘANU

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Gheorghe Moroșanu

Gheorghe Moroșanu

Nu vreau să scriu o cronică mai lungă decât însăşi cartea, dar îmi asum riscul. Pentru că, iată, în episodul doi al cronicii, încă nu am trecut de cuprins şi voi rămâne la cuprins:

Trebuie să mai pun în discuţie o altă problemă în ce priveşte arta cuceririi cititorului: titlurile – aici, la cuprins, subtitlurile – atragerea cititorului prin titluri/subtitluri interesante, atractive, expresive şi, în cazul acesta, utile ideii generale a cărţii. Căci una este să fii un prozator inspirat şi să atragi cititorii prin titluri haioase şi inspirate, şi alta (dar în fond acelaşi lucru) este să convingi un cititor pe care vrei să-l instruieşti/ajuţi/îndrumi într-un domeniu atât de alunecos cum este ştiinţa şi practica dreptului.

(Paranteză: Din experienţa mea de judecător, vă pot spune că cei mai dificili căuzaşi sunt cei cu pregătire superioară – ingineri, profesori etc. – care cred şi strigă tare – unii – că, fiind scrise în limba română, ei înţeleg perfect legile şi nu au nevoie nici de avocat, nici chiar de explicaţiile judecătorului.)

Va să zică, titlurile/subtitlurile, care dau proba talentului unui scriitor, fie el şi scriitor de cărţi juridice. Iată exemple:

„Realitatea: Judecătorul e îngropat în dosare”

„Importanţa primei impresii”

Ţine minte: Fii pregătit” (În problema asta, eu, GM, am greşit de două ori în ultima săptămână. Nu mai fac.)

„Controlează-ţi emoţiile”

„Judecătorul vrea să fie confirmat în apel”

„Cap. 4. Ce nu-i place judecătorului”. [Aici trebuie citate toate titlurile: … avocaţii care întârzie; necunoaşterea dosarului; conferinţele ştiinţifice (observaţie GM: nu le plac în şedinţe, dar le practică în delir în textele hotărârilor, neştiind să scrie scurt şi clar); cum să abordezi un judecător ostil].

Cap. urm.:

„Pune-te în locul judecătorului”

„Câştigă lupta pentru atenţia judecătorului”; „Scrie clar”; „Scrie concis”; „Scrie simplu”; „Scrie scurt” (asta este cel mai greu: cum să scrii scurt, când nu ştii să scrii concis?)

„Răspunde la întrebările pe care judecătorul nu le poate pune” (o subtilitate pe care doar unii dintre profesionişti o pot stăpâni).

În rest, toate cele de mai sus sunt valabile şi pentru avocaţi, şi pentru căuzaşii fără avocaţi, chiar şi pentru scriitori şi ziarişti.

Judecător pensionar Gheorghe Moroșanu

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii