Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
Print Friendly, PDF & Email

Convinge judecătorul (Învinge judecătorul? – explicaţie mai încolo) – un fel de recenzie a cărţii lui Adrian Toni Neacşu – (II)
08.02.2017 | Gheorghe MOROȘANU

Gheorghe Moroșanu

Gheorghe Moroșanu

Nu vreau să scriu o cronică mai lungă decât însăşi cartea, dar îmi asum riscul. Pentru că, iată, în episodul doi al cronicii, încă nu am trecut de cuprins şi voi rămâne la cuprins:

Trebuie să mai pun în discuţie o altă problemă în ce priveşte arta cuceririi cititorului: titlurile – aici, la cuprins, subtitlurile – atragerea cititorului prin titluri/subtitluri interesante, atractive, expresive şi, în cazul acesta, utile ideii generale a cărţii. Căci una este să fii un prozator inspirat şi să atragi cititorii prin titluri haioase şi inspirate, şi alta (dar în fond acelaşi lucru) este să convingi un cititor pe care vrei să-l instruieşti/ajuţi/îndrumi într-un domeniu atât de alunecos cum este ştiinţa şi practica dreptului.

(Paranteză: Din experienţa mea de judecător, vă pot spune că cei mai dificili căuzaşi sunt cei cu pregătire superioară – ingineri, profesori etc. – care cred şi strigă tare – unii – că, fiind scrise în limba română, ei înţeleg perfect legile şi nu au nevoie nici de avocat, nici chiar de explicaţiile judecătorului.)

Va să zică, titlurile/subtitlurile, care dau proba talentului unui scriitor, fie el şi scriitor de cărţi juridice. Iată exemple:

„Realitatea: Judecătorul e îngropat în dosare”

„Importanţa primei impresii”

Ţine minte: Fii pregătit” (În problema asta, eu, GM, am greşit de două ori în ultima săptămână. Nu mai fac.)

„Controlează-ţi emoţiile”

„Judecătorul vrea să fie confirmat în apel”

„Cap. 4. Ce nu-i place judecătorului”. [Aici trebuie citate toate titlurile: … avocaţii care întârzie; necunoaşterea dosarului; conferinţele ştiinţifice (observaţie GM: nu le plac în şedinţe, dar le practică în delir în textele hotărârilor, neştiind să scrie scurt şi clar); cum să abordezi un judecător ostil].

Cap. urm.:

„Pune-te în locul judecătorului”

„Câştigă lupta pentru atenţia judecătorului”; „Scrie clar”; „Scrie concis”; „Scrie simplu”; „Scrie scurt” (asta este cel mai greu: cum să scrii scurt, când nu ştii să scrii concis?)

„Răspunde la întrebările pe care judecătorul nu le poate pune” (o subtilitate pe care doar unii dintre profesionişti o pot stăpâni).

În rest, toate cele de mai sus sunt valabile şi pentru avocaţi, şi pentru căuzaşii fără avocaţi, chiar şi pentru scriitori şi ziarişti.

Judecător pensionar Gheorghe Moroșanu


Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!


JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.