Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
3 comentarii

UPDATE: Reacția Belgiei, Canadei, Franței, Germaniei, Olandei și SUA. CSM, unanimitate, sesizează CCR. Reacția Președintelui României. Poziția CSM. Reacția UNJR. Reacția Președintelui CSM. Reacția Procurorului General. Reacția Președintelui României. UPDATE VIDEO: Explicațiile Ministrului Justiției. UPDATE: Textul modificărilor. Guvernul a modificat prin OUG Codul penal și Codul de procedură penală


02.02.2017 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Drept penal, Selected, VIDEO
JURIDICE - In Law We Trust

:: Textul integral al OUG de modificare a Codurilor Penale, publicat în Monitorul Oficial

UPDATE: Reacția Belgiei, Canadei, Franței, Germaniei, Olandei și Statelor Unite ale Americii

Miercuri, 1 ianuarie 2017, șase țări partenere ale României – Belgia, Canada, Franța, Germania, Olanda și Statele Unite ale Americii – cer Guvernului României să nu „dea înapoi” lupta anticorupție, potrivit unui comunicat transmis agerpres.ro.

„Noi, partenerii internaționali și aliații României, ne exprimăm profunda îngrijorare referitor la acțiunile Guvernului României din noaptea de 31 ianuarie 2017, care au subminat progresele României în ceea ce privește statul de drept și lupta împotriva corupției din ultimii zece ani.”

Potrivit documentului citat, acțiunile menționate riscă „să pună în pericol” parteneriatele României.

„Contrară opiniei unanime exprimate de întreaga comunitate judiciară și responsabilă de menținerea statului de drept, de actori credibili ai societății civile, și în pofida îngrijorărilor afirmate de cetățenii români în cursul ultimelor două săptămâni, această acțiune nu poate decât să afecteze poziția României în comunitatea internațională și riscă să pună în pericol parteneriatele bazate pe valorile comune ce decurg din principiile directoare ale UE și NATO.”

„Sperăm că Guvernul României va întoarce acest curs nefericit (…) în contextul în care amendamente la legi și proceduri existente sunt necesare, aceste schimbări pot fi făcute doar printr-un proces credibil și amplu de consultare a tuturor celor implicați.”

Statele membre ale UE semnatare ale declarației au atras atenția și asupra recentului raport MCV al Comisiei Europene.

„Acest raport stabilește condițiile unui cadru în care progresul luptei împotriva corupției nu poate fi oprit. A identificat un număr de recomandări-cheie, pentru atingerea obiectivelor tehnice și ulterior încheierea procesului MCV. (…) Statele UE semnatare ale acestei declarații speră că România va urma un parcurs ce va pemite Consiliului UE să lucreze în această direcție.”

***

UPDATE: CSM  a votat în unanimitate sesizarea CCR cu un conflict constituţional între puterea judecătorească şi cea executivă

Miercuri, 1 ianuarie 2017, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, după suplimentarea ordinii de zi, a luat act de iniţiativa preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii în ceea ce priveşte sesizarea Curţii Constituţionale potrivit art. 146 lit. e) din Constituţia României.

Totodată, Plenul a hotărât susţinerea iniţiativei preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii în ceea ce priveşte sesizarea Curţii Constituţionale potrivit art. 146 lit. e) din Constituţia României.

:: Ordinea de zi soluționată (pct. 2)
:: Iniţiativa președintelui Consiliului Superior al Magistraturii de sesizare a CCR

***

UPDATE: Scrisoarea trimisă de KLaus Iohaniss lui Sorin Mihai Grindeanu

Miercuri, 1 februarie 2017, Klaus Iohannis, Președintele României, i-a transmis o scrisoare lui Sorin Mihai Grindeanu, prim-ministrul României, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Textul integral al scrisorii:

La data de 31 ianuarie 2017 Guvernul României a adoptat Ordonanța de urgență nr. 13/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal și a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, publicată în Monitorul Oficial nr. 92/01.02.2017.

Având în vedere prevederile art. 115 alin. (4) din Constituţia României potrivit cărora Guvernul poate adopta Ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată,

Constatând faptul că Guvernul a adoptat acest act normativ cu o zi înainte de începerea sesiunii ordinare a Parlamentului, ceea ce pune în discuție însăși necesitatea acestui demers,

Reținând incidența dispozițiilor Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii ce conferă acestei autorităţi, în calitatea sa de garant al independenței justiției, competența de a aviza proiectele de acte normative ce privesc activitatea autorităţii judecătoreşti,

Observând că, în cadrul procesului decizional de adoptare a Ordonanţei de urgenţă menţionate, Consiliul Superior al Magistraturii a fost eliminat,

Văzând că acest act normativ a fost adoptat şi cu ignorarea opiniilor profesionale exprimate anterior în cadrul sistemului judiciar,

Luând în considerare efectele profund negative pe care această Ordonanță de urgență le produce asupra funcţionării statului de drept şi, implicit asupra eforturilor depuse de România în domeniul combaterii fenomenului corupţiei şi asigurării integrității funcției publice,

Vă solicit abrogarea Ordonanței de urgență nr. 13/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal și a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală.

***

UPDATE: Reacția CSM

Miercuri, 1 februarie 2017, având în vedere adoptarea, în şedinţa Guvernului din seara zilei de 31 ianuarie 2017, a Proiectelor de OUG de modificare a Codurilor Penale, anterior consultării corpului profesional şi avizării de către CSM, confom dispoziţiilor art. 38 alin. (3) din Legea nr. 317/2004, Consiliul Superior al Magistraturii apreciază că solicitarea Ministerului Justiţiei, transmisă Consiliului la data de 31 ianuarie 2017, în jurul orelor 17.00, de avizare a Proiectelor de OUG, nu reprezintă o intenţie reală în obţinerea avizului prevăzut de lege, potrivit unui comunicat al CSM.

Anterior şedinţei Guvernului din seara zilei de 31 ianuarie 2017, ministrul justiţiei a fost personal înştiinţat şi invitat să participe, în calitate de membru de drept al CSM, la şedinţa Plenului convocată de urgenţă pentru data de 1 februarie 2017, ora 9.00, tocmai pentru analizarea şi dezbaterea solicitării de avizare.

Consiliul Superior al Magistraturii consideră că adoptarea proiectului în condiţiile menţionate reprezintă o nesocotire gravă a dispoziţiilor legale în materia avizării şi a punctului de vedere pe care Plenul CSM avea abilitarea legală de a-l exprima.

***

UPDATE: Reacția UNJR

Miercuri, 1 februarie 2017, Uniunea Națională a Judecătorilor din România condamnă modul profund netransparent în care, pe data de 31 ianuarie 2017, Guvernul României a ales să modifice Codul penal și Codul de procedura penală, fără o dezbatere reală și efectivă și prin intermediul unei Ordonanțe de Urgență care nici măcar nu figura pe ordinea de zi a ședinței de Guvern, potrivit unui comunicat al UNJR.

Acest mod de acțiune este cu atât mai inadecvat cu cât Ministrul Justiției a solicitat avizul Consiliului Superior al Magistraturii, ca apoi Guvernul să adopte intempestiv ordonanța de urgență, fără să mai aștepte avizul Consiliului, încălcând în acest mod competențele acestuia.

UNJR menționează că dreptul Parlamentului și al Guvernului de a stabili politici penale este de necontestat.

Cu toate acestea, orice modificare a legislației penale necesită existența prealabilă a unor dezbateri solide și analiza reală a tuturor posibilelor argumente în favoarea sau în defavoarea unor modificări. Or, dezbaterile ce au avut loc în aceste zile la Ministerul Justiției sunt departe de a atinge acest deziderat.

În același timp, UNJR subliniază că la baza unor dezbateri constructive stă informarea corectă a cetățenilor, motiv pentru care cerem tuturor instituțiilor implicate să facă toate eforturile necesare în acest scop.

UNJR a subliniat în mod constant faptul că promovarea unor modificări ale legislației penale prin intermediul Ordonanțelor de Urgență nu este permisă decât în situații extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, după cum prevede în mod imperativ art. 115 din Constituție, întrucât competența primară de legiferare revine în primul rând Parlamentului, ca organ reprezentativ suprem al poporului și unica autoritate legiuitoare.

Existența unor practici din trecut nu poate legitima un atare demers atunci când acesta vine în contradicție cu normă constituțională.

UNJR a solicitat încă de la momentul în care proiectul acestor acte normative a apărut în spațiul public ca modificarea să nu se facă prin Ordonanța de Urgență, ci în Parlament, în urma unor dezbateri în care să fie implicați toți actorii interesați, inclusiv societatea civilă și profesioniștii dreptului. Acest lucru era cu atât mai necesar cu cât interesul public este unul major, iar lipsa dezbaterii poate conduce la fracturi majore în rândul societății.

În concluzie, UNJR solicită Guvernului României să revină asupra dispozițiilor ce nu au intrat încă în vigoare și să le transmită în Parlament sub forma unui proiect de lege, unde să fie dezbătute în mod real și efectiv.

***

UPDATE reacții (sursa: Agerpres)

Mariana Ghena, Președintele CSM:Apreciez ca nepermisă nu numai sfidarea legii de către Executiv, cât mai ales atitudinea evidentă de desconsiderare a celorlalte instituţii implicate în procedura avizării prealabile a proiectelor de lege, făcând astfel inutil orice efort de menţinere a echilibrului între puterile statului. Consider periculos şi nedemocratic acest demers lipsit de o minimă aparenţă, măcar, de respect faţă de principiile transparenţei decizionale, consultării şi dezbaterii, ce creează un real potenţial de instabilitate socială. Maniera în care Ministerul Justiţiei a gestionat întregul demers nu poate fi justificată, în niciun fel, prin invocarea caracterului urgent al măsurilor vizate, şi chiar aşa fiind, urgenţa nu presupune impunerea prin forţă a unui veritabil asediu asupra Justiţiei.

Augustin Lazăr, Procurorul General al României: „Ca membru al CSM vă pot spune că OUG este o ofensă adusă autorităţii judecătoreşti, fiind discreţionară, vădit neconstituţională şi trebuie atacată urgent la CCR.

* * *

UPDATE: Reacția Președintelui României.

Marți, 31 ianuarie 2017, Klaus Iohannis, Președintele României, a transmis un mesaj în urma adoptării de către Guvernul României, prin Ordonanță de Urgență, a modificării Codurilor penale, precum și a proiectului de lege privind grațierea unor pedepse:

Dragi români,

Astăzi este o zi de doliu pentru statul de drept. Statul de drept, care a primit o lovitură puternică de la adversarii justiției, dreptății și luptei împotriva corupției.

Guvernul PSD și ALDE a ignorat visul și năzuințele a milioane de români liberi care vor să trăiască într-o țară eliberată de corupție.
Astăzi, Guvernul PSD și ALDE a anulat munca a zeci de mii de oameni onești și curajoși din Justiția română care au dovedit în ultimii ani că nimeni și nimic nu este mai presus de lege.

Guvernul PSD și ALDE a anulat eforturile făcute de milioane de români de a face din România o țară respectată în Europa!
De astăzi, recuperarea prejudiciilor devine foarte dificilă.

Rezultatul votului din decembrie a dus la formarea unei majorități, care a alcătuit un guvern legitim. Dar votul nu reprezintă un cec în alb care permite unei majorități să poată face orice, de la adoptarea măsurilor populiste care riscă să pună sub semnul întrebării stabilitatea economică în următorii ani, până la călcarea efectivă în picioare a justiției și a statului de drept.

În decembrie, oamenii s-au dus la vot cu speranța unui trai mai bun, nu pentru o legislație slăbită în domeniul anticorupției.
Miza adevărată este cum vrem să arate viitorul unei Românii în care oamenii să-și dorească să trăiască, nu al unei Românii din care să-și dorească din nou să plece.

Sfidarea PSD la adresa poporului este deplină. Uită însă un lucru esențial. Valorile pe care se construiește un stat democratic, un stat de drept veritabil, nu aparțin unei majorități sau minorități de conjunctură, ci ne aparțin nouă, tuturor românilor.

De astăzi, misiunea mea este să restabilesc statul de drept. Voi face tot ce îmi stă în putință pentru a face din România o țară eliberată de corupție! Mă voi bate până în ultima zi a mandatului meu pentru acest lucru!”

* * *

UPDATE VIDEO: Declarațiile ministrul Justiției

* * *

Numeroase surse mass media informează că Guvernul a adoptat, în această seară, un proiect de lege privind graţierea unor pedepse, care va fi trimis la Parlament.

Sursele informează și că a fost adoptată o OUG de modificare a Codului penal și Codului de procedură penală în sensul plafonării abuzului în serviciu la prejudicii mai mari de 200.000 lei, dezincriminării infracțiunii de favorizare a infractorului și modificării condițiilor răspunderii penale a persoanei juridice. OUG urmează să fie publicată în Monitorul Oficial.

* * *

UPDATE: Cotidianul Adevarul a publicat fotocopii ale textului OUG în forma transmisă spre avizare către CSM:

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro