Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

UNJR și AMR solicită CSAT declasificarea hotărârilor în baza cărora s-au semnat protocoalele între serviciile de informații și parchet


1 februarie 2017 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content, Drept penal, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Marți, 31 ianuarie 2017, Asociația Magistraților din România împreună cu Uniunea Națională a Judecătorilor din România i-au trimis o solicitare lui Klaus Iohannis, Președintele României, în calitatea acestuia și de Președinte al CSAT, să includă pe agenda ședinței din data de 31 ianuarie 2017 și „declasificarea tuturor hotărârilor CSAT prin care serviciilor de informații li s-au trasat atribuții în combaterea infracțiunilor”, potrivit unui comunicat al UNJR.

Solicitarea vine în contextul în care, în baza unor hotărâri CSAT care sunt clasificate, s-au semnat protocoale între serviciile de informații și Ministerul Public pe temeiul cărora s-au format „echipe mixte” compuse din agenți ai serviciilor de informații și procurori, ceea ce nu are acoperire legală.

UNJR și AMR vor întreprinde în continuare toate demersurile legale necesare în vederea clarificării interferenței serviciilor de informații în actul de justiție.

Scrisoarea integrală a UNJR și AMR:

„Către Domnul Klaus Iohannis
Președintele României și Președintele Consiliului Suprem de Apărare a Țării

Stimate domnule Președinte,

Vă solicităm că în cadrul ședinței CSAT, care va avea loc pe data de 31 ianuarie 2017, să includeți pe agendă și declasificarea tuturor hotărârilor CSAT prin care serviciilor de informații li  s-au trasat atribuții în combaterea infracțiunilor.

În baza acestor hotărâri CSAT, relațiile de colaborare interinstituționale între serviciile de informații și organele de urmărire penală s-au materializat în încheierea unor protocoale clasificate și constituirea unor echipe mixte, ce nu își găsesc suport în cadrul legal actual.

În condițiile în care subiectul este unul de un vădit interes public, fiind vorba de înfăptuirea justiției, păstrarea secretă a acestor hotărâri nu face altceva decât să alimenteze spațiul public cu suspiciuni ce erodează încrederea în instituțiile statului.

România este stat de drept, iar o caracteristică a statului de drept este că normele legale sunt publice pentru toată lumea, cu atât mai mult cu cât implica și actul de justiție. Cât timp aceste hotărâri ale CSAT și protocoalele dintre serviciile de informații și parchete nu sunt publicate, pentru că fiecare cetățean să știe ce conțin, încrederea în justiție nu va fi recâștigată.

Vă solicităm, în consecință, să faceți toate demersurile necesare pentru declasificarea tuturor hotărârile CSAT în baza cărora agenți ai serviciilor de informații au constituit „echipe mixte”, cu reprezentanți ai organelor de urmărire penală, în scopul contracarării riscurilor derivate din derularea unor activități cu caracter infracțional’

Judecător Dr. Andreea Ciuca,
Președinte interimar Asociația Magistraților din România

Judecător Dana Gîrbovan,
Președinte Uniunea Națională a Judecătorilor din România”

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro