Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DIICOT. Trafic de migranți, trecere ilegală a frontierei de stat. Percheziții domiciliare
02.02.2017 | Georgiana-Camelia LUCIU

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust
Georgiana-Camelia Luciu

Georgiana-Camelia Luciu

DIICOT. Trafic de migranți, trecere ilegală a frontierei de stat. Percheziții domiciliare.

La data de 1 februarie 2017, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate şi poliţişti din cadrul Direcţiei de Combatere a Migraţiei Ilegale şi Infracţionalităţii Transfrontaliere a Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră au efectuat un număr de 11 percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Sălaj, Cluj, Maramureş, Ilfov şi a municipiului Bucureşti, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat format din cetăţeni turci, afgani, bulgari, moldoveni şi români, specializat în săvârşirea infracţiunilor de trafic de migranţi şi trecere ilegală a frontierei de stat, pe relaţia Irak/Siria – Bulgaria – România – Europa de Vest.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că, pe parcursul anului 2016, pe teritoriul României și a altor state, precum Turcia și Bulgaria, s-a constituit un grup infracțional organizat cu preocupări pe linia traficului de migranți.
Grupul astfel constituit a desfășurat activități de racolare, îndrumare, călăuzire, transportare, adăpostire a mai multor migranți de diferite naționalități aflați temporar pe teritoriul Turciei, Bulgariei și României în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat Româno-Ungare, având ca destinație țări ale Uniunii Europene, precum Franța, Germania și Belgia.
Introducerea grupurilor de migranți de pe teritoriul Bulgariei, pe cel al României avea loc, în principal, prin zona de frontieră aflată în competența Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Constanța.
În vederea trecerii frauduloase a frontierei de stat, grupurile de migranți erau direcționate pe un traseu prestabilit de rețeaua infracțională, după care erau transportate și adăpostite și ulterior călăuzite în vederea trecerii în mod fraudulos în Ungaria prin zona de competență a ITPF Arad și Timiș.
În activitatea infracțională, traficanții se foloseau de metode care periclitau viața și integritatea corporală a migranților, aceștia fiind transportați în număr mare în mijloace de transport fără spațiu necesar și neaerisite, în cisterne, ascunși sub autotrenuri, în condiții de temperaturi joase, cu risc de accidentare iar copiilor fiindu-le administrate somnifere, pentru a nu atrage atenția la momentul trecerii frontierei.
Astfel, în perioada octombrie 2016 – ianuarie 2017, au fost traficate peste 120 persoane, depistate în tentativă de trecere frauduloasă a frontierei.
Inițial, grupul infracțional organizat ce a funcționat pe teritoriul României a fost constituit și condus de către un cetățean afgan. Ulterior arestării acestuia pe teritoriul statului maghiar, conducerea grupului a fost preluată de către mai mulți cetățeni turci.
Sumele plătite de către migranți grupului pentru tranzitarea frontierelor de stat erau cuprinse între 5.000 și 10.000 euro, în funcție de destinație. Jumătate din sumă se plătea la plecarea din Turcia iar restul de către familia migrantului, la momentul ajungerii la destinație.

În cauză a fost începută urmărirea penală față de un număr de 25 de suspecţi.

Față de patru cetățeni turci, membrii ai rețelei, s-a luat deja măsura arestării preventive la data de 24 ianuarie 2017, respectiv data de 29 ianuarie 2017, urmare activităților operative desfășurate în cauză, dat fiind necesitatea intervenirii pentru înlăturarea pericolului iminent la care ar fi fost expus unul dintre migranți, în vârstă de numai doi ani.

În cursul zilei de 1 februarie 2017, s-au desfășurat activități de combatere a traficului de migranți, în cadrul operațiunii „ACTION DAY”, inițiată și susținută de EUROPOL, la care România participă alături de Germania, Austria, Ungaria și Slovenia.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

:: sursa: www.diicot.ro

Georgiana-Camelia Luciu

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti