« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

CJUE. C-392/15. Condiție privind cetățenia pentru exercitarea profesiei de notar. Neîndeplinirea obligațiilor de către un stat membru
02.02.2017 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

„Neîndeplinirea obligațiilor de către un stat membru – Articolul 49 TFUE – Libertatea de stabilire – Notari – Condiție privind cetățenia – Articolul 51 TFUE – Asocierea la exercitarea autorității publice”

Prin cererea introductivă, Comisia Europeană solicită Curții să constate că, prin impunerea unei condiții privind cetățenia pentru accesul la profesia de notar, Ungaria nu și‑a îndeplinit obligațiile care îi revin în temeiul articolului 49 TFUE.

Comisia apreciază că activitățile exercitate de notar în cadrul ordinii juridice maghiare intră în domeniul de aplicare al articolului 49 TFUE . În această privință, în primul rând, această instituție observă că, în măsura în care nu este un angajat al statului, însă practică o profesie liberală în cadrul căreia furnizează servicii remunerate și cu privire la care este un contribuabil fiscal, notarul exercită o activitate economică.

În al doilea rând, notarii exercită o parte importantă a activității lor în condiții de concurență, în limitele competențelor lor teritoriale respective. Aceasta ar fi situația în special în cazul redactării de acte autentice și al anulării titlurilor negociabile și a certificatelor pierdute, furate sau distruse. Pe de altă parte, cererile de ordonanță de plată introduse pe suport de hârtie și verbal ar putea fi adresate oricărui notar.

În al treilea rând, activitățile exercitate de notar în ordinea juridică maghiară în cadrul atribuțiilor sale care constau în emiterea de ordonanțe de plată, în emiterea dispoziției de punere în executare a acestora, precum și în derularea procedurilor în materie de succesiuni ar fi activități auxiliare sau pregătitoare în raport cu exercitarea autorității publice sau activități care lasă intacte puterile de apreciere și de decizie ale autorităților administrative sau judiciare și care nu implică exercitarea de puteri decizionale, de puteri de constrângere sau de puteri de coerciție.

În al patrulea rând, Comisia arată că faptul că notarul intervine în interes general nu presupune în mod necesar că el este asociat exercitării autorității publice, în sensul articolului 51 primul paragraf TFUE. În al cincilea rând, notarul ar acționa ca o întreprindere în plan fiscal și financiar. În plus, biroul notarial ar beneficia de personalitate juridică, iar dispozițiile din dreptul maghiar referitoare la societățile cu răspundere limitată i‑ar fi aplicabile.

În sfârșit, notarul ar fi singurul răspunzător pentru actele îndeplinite în cadrul activității sale profesionale, iar acțiunile sale nu ar angaja răspunderea statului.

Curtea a decis că prin impunerea unei condiții privind cetățenia pentru accesul la profesia de notar, Ungaria nu și‑a îndeplinit obligațiile care îi revin în temeiul articolului 49 TFUE.

:: Hotărârea

 
Secţiuni: CJUE, Content, Dreptul Uniunii Europene, Jurisprudență, Notari | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD