BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul munciiCyberlaw
 
Health & Pharma
CărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului
04.02.2019 | Cristian JURA, Alina GAJA,


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019
Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019: Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului este marcată, anual, la data de 4 februarie.

Temă pentru 2019: ”Eu sunt. Eu voi fi.” (I am. I will.) 

Anul 2019 marchează lansarea campaniei de 3 ani „I Am and I Will”. Acest solgan este un apel de acțiune care impulsionează angajamentul personal și reprezintă puterea acțiunii individuale luate acum pentru a influența viitorul. Cu ocazia acestei zile se militează pentru accesul egal al tuturor pacienților la cele mai noi terapii împotriva bolii, inițiativa având drept scop sporirea gradului de informare a opiniei publice în legătură cu problematica oncologică.

Dina Mired, directorul UICC: ”Ziua mondială de luptă împotriva cancerului reprezintă o oportunitate unică pentru a atrage atenția asupra ceea ce poate fi făcut pentru a preveni cancerul, pentru a salva milioane de vieți, prin diseminarea informațiilor referitoare la această boală, insistând ca guvernele și indivizii din întreaga lume să acționeze.”

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Ana-Maria Antonovici

Ana-Maria Antonovici

2018: Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului este marcată, anual, la data de 4 februarie.

Temă pentru 2018: ”Noi putem. Eu pot.” (We can. I can.)

Sub acest slogan Ziua Mondială a Cancerului 2016-2018 va explora modul în care toată lumea – ca și colectiv sau ca indivizi – își poate face rolul de a reduce povara globală a cancerului.

Sorina Pintea, ministrul Sănătății, cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului, a declarat cu prilejul acestei zile, potrivit unui comunicat: „Oncologia este una dintre patologiile foarte sensibile cu adresabilitate mare și creștere exponențială a numărului de cazuri noi. Chiar dacă Programul Naţional de Oncologie derulat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate este unul destul de generos, care acoperă zona de medicamente, acesta trebuie extins pe mai multe paliere pentru a acoperi toate nevoile pacientului bolnav de cancer. Planul Ministerului Sănătăţii, al Guvernului, este de a îmbunătăți acest program de oncologie după o consultare prealabilă cu actorii implicaţi în această zonă.

Ministerul Sănătății va dezvolta și prima rețea națională de radioterapie în spitalele publice astfel încât să putem asigura accesul pacienților la radioterapie în cele mai importante spitale publice din țară. În cadrul Acordului semnat cu Banca Mondială vor fi investite peste 250 milioane de euro pentru echiparea a cinci centre din țară.

De asemenea, prevenția în oncologie este foarte importantă. Bolnavul oncologic poate să fie tratat cu succes în multe cazuri dacă descoperă boala la timp. Anul acesta, Ministerul Sănătății demarează două programe performante de depistare precoce a cancerului de col uterin și a cancerului de sân. Programele de screening, în valoare de 68 milioane de euro, beneficiază de finanțare din fonduri europene, nerambursabile. Creșterea capacității de screening pentru depistarea bolilor cu impact asupra sănătății publice reprezintă unul dintre obiectivele importante ale Programului de Guvernare.

În premieră, pe parcursul a 5 ani, peste 30.000 de femei vor beneficia gratuit de servicii de screening prin testare mamografică, evaluări ecografice ale leziunilor mamare incipiente depistate, biopsierea și confirmarea anatomopatologică a leziunilor suspecte și preluarea în tratament a cazurilor confirmate cu leziuni mamare incipiente. Jumătate dintre femeile care beneficiază de acest program aparțin categoriilor vulnerabile din punct de vedere socio-economic: zone defavorizate, mediu rural, șomere, grupuri etnice vulnerabile vor beneficia de acest program. De asemenea, peste 800.000 de femei cu vârsta cuprinsă între 24 – 64 ani urmează a beneficia de servicii de depistare precoce (HPV şi Babeş Papanicolau), precum şi de triaj citologic (în cazul femeilor identificate cu teste HPV pozitive în screening), tratament și reevaluarea periodică (follow-up) a pacientelor tratate pentru leziuni depistate, consiliere psihologică, etc. Vor fi finanţate și achiziţii de echipamente, precum şi servicii de sprijin pentru femeile din grupuri vulnerabile (ex. costuri de transport etc.).

Cele două programe chiar dacă sunt regionale vor aduce beneficii importante în domeniul sănătății publice.

Asigurarea medicamentelor oncologice în unitățile sanitare este unul din obiectivele mandatului meu. Vom căuta soluții pentru a stopa disfuncționalitățile din aprovizionare, dar acest lucru îl vom putea face numai printr-o colaborare strânsă și un dialog permanent între autoritățile din Sănătate, producători, distribuitori, pacienți și personalul medical.

Cancerul este una dintre principalele cauze de deces în întreaga lume. Datele statistice arată că în prezent, 8,8 milioane de persoane mor din cauza cancerului în fiecare an în lume, iar consumul de tutun şi alcool, o dietă nesănătoasă, lipsa activităţii fizice, sunt principalii factori de risc. Alţi factori sunt infecţiile cronice în urma hepatitei de tip B, de tip C şi unele cazuri de infecţii cu Papilloma Virus (HPV). Cancerul de col uterin este o cauză importantă de deces la femei în ţările în curs de dezvoltare. Ca urmare, salut Campania de informare și conștientizare pe care Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România o derulează an de an sub titlul: ‘Să Fim Împreună Împotriva Cancerului’. Ministerul Sănătății trebuie să susțină mai activ și să se implice în aceste inițiative.”

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Ana-Maria Antonovici
Intern SSJ

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

2017: Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului (World Cancer Day) este marcată, anual, la data de 4 februarie.

Sediul materiei: Evenimentul este parte a campaniei mondiale de luptă împotriva cancerului, potrivit Cartei de la Paris, adoptată la summit-ul  mondial pentru noul mileniu, ce s-a desfășurat pe 4 februarie 2000.

Temă pentru 2017: “Noi putem. Eu pot.” (We can. I can.).

Coordonat de UICC, în perioada 2016-2018 evenimentul se desfășoară sub această deviză și pune accent pe modul în care oricine – fie colectivități, fie individual – își poate aduce contribuția la reducerea povarei globale a cancerului.

Cu această ocazie, se promovează accesul egal al tuturor pacienților la cele mai noi terapii împotriva bolii și sporirea gradului de informare a publicului asupra problemei oncologice.

Potrivit datelor OMS, cancerul provoacă aproximativ 8.2 milioane decese anual, mai mult decât SIDA, tuberculoza și malaria la un loc, acesta rămânând una dintre principalele cauze de deces în întreaga lume.

Prin urmare, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (International Agency for Research on Cancer – IARC) sprijină Uniunea pentru Controlul Internațional al Cancerului (Union for International Cancer Control – UICC) pentru a promova căile menite să diminueze povara globală a cancerului.

UICC este cea mai mare organizație internațională de luptă împotriva cancerului, cu peste 900 de organizații membre din 155 țări, reprezentând unele dintre cele mai mari societăți de cancer, ministere ale sănătății, institute de cercetare, centre de tratament și grupuri de pacienți.

Website-ul oficial aici

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Cristina Grigoraş
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate