Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

DIICOT-Bacău. Constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane, trafic de minori, proxenetism. Reținere
06.02.2017 | Georgiana-Camelia LUCIU

JURIDICE - In Law We Trust
Georgiana-Camelia Luciu

Georgiana-Camelia Luciu

DIICOT-Bacău. Constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane, trafic de minori, proxenetism. Reținere.

La data de 2 februarie 2017, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Bacău au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor C. V. M.P. C. C., P. G. A., C. P. I. şi D. N., pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoanetrafic de minori şi proxenetism.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2014-2017, inculpaţii C. V. M., P. C. C., C. V. M., P. G. A. şi suspecţii A. C. şi M. A. au constituit un grup infracţional organizat în scopul săvârşirii într-un mod coordonat şi eficient a unor infracţiuni de trafic de persoane, trafic de minori şi proxenetism, constând în racolarea de pe teritoriul României a unor persoane de sex feminin, urmată de determinarea acestora la practicarea prostituţiei în Austria, Germania şi Italia.
S-a reţinut că o ramură a grupului infracţional, formată din inculpaţii P. C. C. şi P. G. A., a realizat recrutarea victimelelor prin inducere în eroare, acestora fiindu-le oferită, într-o primă fază, posibilitatea de a activa ca agenţi de vânzare a soluţiilor pentru ochelari, în cadrul unor campanii ce se desfăşoară itinerant în mai multe centre comerciale de pe teritoriul României, pentru ca mai apoi, să le fie prezentată oportunitatea unor locuri de muncă bine plătite în Austria.
Cealaltă ramură a acţionat pe teritoriul judeţului Vrancea recrutând persoane de sex feminin din mediul rural, având o slabă instruire şi aflate într-o stare de adâncă vulnerabilitate economică.
Suspectul M. A., liderul acestei ramuri, a fost sprijinit în activitatea infracţională de către de fraţii săi, inculpaţii C. V. M. şi C. P. I., iar ulterior li s-au asociat şi alţi inculpaţi care au adoptat în timp diverse roluri în cadrul grupului.
Membrii acestei ramuri şi-au recrutat victimele prin metoda „Loverboy”, ceea ce presupune crearea şi consolidarea unui puternic ataşament afectiv şi generarea unor mecanisme de condiţionare emoţională ce aduc victima într-o stare de subordonare totală faţă de traficant.
Victimele recrutate de către membrii grupaţi în cadrul celor două ramuri, erau transportate pe teritoriul Austriei şi exploatate prin intermediul unei filiere unice. Inculpatul M. A. a ocupat un loc cardinal în angrenajul infracţional acesta asigurând practic operaţionalizarea obiectivelor grupului prin contactele stabilite în cadrul mai multor stabilimente de pe teritoriul Austriei, în care se practică legal prostituţia. Astfel, suspectul M. A. a primit pe teritoriul Austriei victimele recrutate de către ceilalţi membri ai grupării, după care le-a plasat în diverse cluburi de tip „Saună”. Cu ajutorul fratelui său, inculpatul C. P. I., a asigurat supravegherea activităţilor de prostituţie şi colectarea sumelor de bani, care mai apoi erau fie transferate prin intermediul serviciilor financiare specializate, fie erau transportate în numerar în România, de către membrii grupului.

Până în acest moment al urmăririi penale au fost identificate un număr de 13 de persoane de sex feminin care au fost fie obligate să practice prostituţia pe teritoriul Austriei, fie determinate şi mai apoi ajutate de către membrii grupării să desfăşoare această îndeletnicire.

Inculpaţii au fost prezentaţi Tribunalului Bacău cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bacău.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

La activități au participat și jandarmi.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

:: sursa: www.diicot.ro

Georgiana-Camelia Luciu

Aflaţi mai mult despre , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.