Secţiuni » Articole » Opinii
Opinii
Condiţii de publicare

Problemele judecătorilor români nu au fost rezolvate pentru a exista independența justiției


6 februarie 2017 | Robert WILLIAMS

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Robert Williams

Robert Williams

Judecatorii romani au probleme care ar putea cutremura orice cetatean sau coleg din UE. Incepand de la neconstitutionalitatea unor prevederi din codurile civile si penale estimate ca fiind 25%, regulamente de functionare a instantelor care ingreuneaza in loc sa usureze activitatea, lipsa personalului (judecatori, grefieri), infrastructura dezastruoasa in care se desfasoara actul de justitie, lipsa unui sediu al multora dintre instante, inclusiv a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, clarificarea statutului procurorilor… rezultatele se vad cu ochiul liber.

Numarul mare de dosare per sedinta are consecinte grave pentru grefieri si judecatori, fapt pentru care bolile profesionale sunt un semnal de alarma. Nimeni nu a protestat in strada pentru imbunatatirea conditiilor de munca ale judecatorilor si ale grefierilor.

Daca tot exista obligatia de raportare la statistica europeana cu privire la numarul de judecatori pentru un numar de locuitori, numarul de dosare este peste orice inchipuire statistica si consecintele se pot observa cu ochiul liber.

Evaluarea judecatorilor este pretentioasa, in conditiile in care nu mai exista timpul fizic pentru studierea dosarelor, desfasurarea actului de justitie si redactarea hotararilor.

Sentimentul de dispret al Opiniei Publice fata de judecatori este unul la cote alarmante. Si de ce? De ce nu se vorbeste clar Opiniei Publice si nu se face ceva de catre legiutor (Parlament) ori Ministerul Justitiei?

CSM este indeajuns de puternic sa poata apara intr-adevar independenta justitiei si linistea justitiei? Evenimentele recente arata ca NU!

Nu am vazut membri ai CSM sa vorbeasca deschis despre problemele rezolvabile ale justitiei. Clarificarea legilor justitiei, procurorul este magistrat sau nu, gestionarea bugetului instantelor asa cum procurorii o fac prin Parchetul General, un sediu corespunzator prin care se transmite un mesaj de stabilitate si prestanta… etc.

Se vobeste foarte des despre amestecul seviciilor secrete si al altor structuri, inclusiv al DNA, care, prin arestarile spectaculoase (judecator luat in timpul sedintei)… a indus sentimentul de intimidare si starea de nesiguranta in randul judecatorilor. Lupta anticoruptie este necesara, metodele insa raman de perfectat.

Deocamdata CSM trebuie sa isi uneasca fortele, ideile, posibilitatile si vointa pentru rezolvarea problemelor stringente ale magistratilor fara sa se amestece in disputele politice. Fireste ca acest material ar putea fi interpretat ca imixtiune si repros, insa este un SEMNAL DE ALARMA! Justitia se infaptuieste in fata judecatorului si nu inseamna razboaie intre structuri, justitia inseamna domnia legii, nu abuzul ori restrangerea aplicarii acesteia si intimidare.

Robert Williams
Redactor șef News247WorldPress

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii