Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Contencios administrativ
Contencios administrativ
DezbateriCărţiProfesionişti

Întrebare preliminară cu privire la ne bis in idem. UPDATE: decizia finală a instanței de trimitere (Garlsson Real Estate și alții)
21.10.2019 | Mihaela MAZILU-BABEL

JURIDICE - In Law We Trust
Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

21 octombrie 2019: Instanța de trimitere, Curtea de Casație din Italia, Secția a V a civilă, după ce a deliberat în data de 09 octombrie 2018, cu publicarea hotărârii în data de 30 octombrie 2018, a stabilit că motivele 1 -11 ale recursului trebuie respinse, dar că trebuie admis motivul 12 de recurs incident și în care s-au absorbit celelalte motive. De aceea, decizia Curții de Apel din Roma a fost casată cu trimitere spre rejudecare la Curtea de Apel din Roma, în alt complet, aceasta având posibilitatea, după ce va analiza iar speța, fie să anuleze amenda de 5 milioane de euro (ce fusese redusă de la aprox. 10 milioane de euro), fie să o micșoreze, fie să o mențină. Tot Curtea de Apel din Roma va trebui să se pronunțe cu privire la cheltuielile de judecată suferite pe rolul Curții de Casație din Italia, pe rolul Curții Constituționale a Italiei și pe rolul Curții de Justiție a Uniunii Europene. Curtea Supremă a Italiei a făcut și o analiză interesantă cu privire la legea penală mai favorabilă din perspectiva lui ne bis in idem. Vă recomand să o citiți deși nu sunt de acord cu rezultatul la care a ajuns în urma respectivei analize, fiind oricum inediat ca o secție civilă să facă analizeze de drept cu privire la lex mitior sau principiul in mitius.

:: decizia finală a instanței de trimitere

***

21 martie 2018: Curtea, Marea Cameră, declară:

1) Articolul 50 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene trebuie interpretat în sensul că se opune unei reglementări naționale care permite continuarea unei proceduri privind o sancțiune administrativă pecuniară de natură penală contra unei persoane ca urmare a unor conduite ilicite care întrunesc elementele constitutive ale unor manipulări ale pieței pentru care a fost deja pronunțată o condamnare penală definitivă împotriva sa, în măsura în care această condamnare este, ținând seama de prejudiciul cauzat societății prin infracțiunea săvârșită, de natură să reprime această infracțiune în mod efectiv, proporțional și disuasiv.

2) Principiul ne bis in idem garantat la articolul 50 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene conferă particularilor un drept direct aplicabil în cadrul unui litigiu precum cel principal.(s.n. – M.M.-B.)

:: hotărârea CJUE

***

6 februarie 2017: Judecătorul suprem din Italia se întreabă cu privire la ne bis in idem (C-537/16 Garlsson Real Estate și alții).

Situația de fapt:
1. drepturi fundamentale;
2. necesitatea de a afla dacă ne bis in idem se opune posibilității de a iniția o procedură administrativă având ca obiect o faptă (comportament ilicit de manipulare a pieței) pentru care aceeași persoană a fost condamnată penal printr-o hotărâre irevocabilă;
3. necesitatea de a afla dacă o instanță națională are competența conferită în mod direct de dreptul Uniunii de a aplica direct principiul ne bis in idem.

Dispoziții invocate a fi incidente: articolul 50 din Carta DFUE interpretat în lumina articolului 4 din Protocolul nr. 7 la CEDO, a jurisprudenței în această materie a Curții Europene a Drepturilor Omului și a reglementării naționale (cu explicațiile aferente atașate Cartei)

dr. Mihaela Mazilu-Babel

Secţiuni: C. administrativ, CEDO, CJUE, Drept constitutional, Drept penal, Dreptul Uniunii Europene, Piața de capital | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO