Secăiuni » Arii de practică » Business » Proprietate intelectuală
Proprietate intelectuală
DezbateriCărţiProfesionişti

Official partner: Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci

Curtea de Apel București. Revizuirea remunerației în cazul cesiunii drepturilor patrimoniale de autor


6 februarie 2017 | Cosmina SIMA

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Cosmina Sima

Cosmina Sima

Curtea de Apel București a hotărât că ipoteza prevăzută de art. 43 alin. (3) din Legea nr. 8/1996 (În cazul unei disproporţii evidente între remuneraţia autorului operei şi beneficiile celui care a obţinut cesiunea drepturilor patrimoniale, autorul poate solicita organelor jurisdicţionale competente revizuirea contractului sau mărirea convenabilă a remuneraţiei.) este o excepție strictă de la principiul obligativității contractului, ceea ce presupune delimitarea situațiilor veritabile în care nu există echivalentul corespunzător și proporțional al obligației asumate și îndeplinite de cedent. În speță, reclamantul era autorul unor compoziții muzicale utilizate de către pârât în spectacolele sale de circ în baza unei cesiuni de drepturi patrimoniale de autor (contracte de prestație artistică), urmând să primească o remunerație corespunzătoare. Reclamantul susține că cuantumul remunerației este vădit disproporționat față de câștigurile pârâtei, cerând, astfel, revizuirea. Curtea consideră că împrejurarea că, ulterior încheierii contractului de cesiune, pârâta s-a aflat în avantaj din punct de vedere economic, nu are efect asupra opțiunii reclamantului, exprimată la momentul cedării drepturilor patrimoniale, decât dacă există un dezechilibru major și evident între prestațiile pe care părțile le-au efectuat, adică acest dezechilibru să fie atât de pregnant, încât îl pune pe cedent într-o situație extrem de gravă, de dezavantajoasă. Nu este suficient ca disproporția între prestații să fie evidentă, fiind necesar, pe de o parte, ca izvorul acestui eveniment care atrage disproporționalitatea prestațiilor să se situeze după încheierea contractului și, pe de altă parte, ca acest eveniment să nu fie cunoscut de partea contractantă, adică schimbarea împrejurărilor, precum și întinderea acesteia, nu au fost și nici nu puteau fi avute în vedere de către părți, în mod rezonabil, în momentul încheierii contractului. În schimb, în speță, beneficiul mai mare pentru cesionar putea fi anticipat de autorul compozițiilor muzicale, care avea controlul asupra negocierii unei remunerații sub forma unui procent din câștigul rezultat din utilizarea operei. (Decizia nr. 517/A din 29 iunie 2016 pronunţată în apel de Secţia a IV-a civilă a Curții de Apel București având ca obiect drept de autor și drepturi conexe)

Cosmina Sima

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii