Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
 1 comentariu | 
Print Friendly, PDF & Email

Ziua internaţională de toleranţă zero faţă de mutilarea genitală a femeilor
06.02.2019 | Cristian JURA, Alina GAJA

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019: Ziua internaţională de toleranţă zero faţă de mutilarea genitală a femeilor este marcată, anual, la data de 6 februarie.

Ziua internaţională de toleranţă zero faţă de mutilarea genitală a femeilor se încadrează şi în actuala Iniţiativă Spotlight, un proiect comun al Uniunii Europene şi al Naţiunilor Unite pentru eliminarea tuturor formelor de violenţă împotriva femeilor şi fetelor. Unul din subiectele specifice ale Iniţiativei Spotlight se referă la violenţa sexuală şi de gen şi la practicile dăunătoare din Africa Subsahariană, care includ mutilarea genitală a femeilor.

În iulie 2018, Secretarul General al ONU a elaborat Raportul „Intensificarea eforturilor globale pentru eliminarea mutilării genitale a femeilor”. Acesta declară că eforturile de a pune capăt acestor practici ar trebui să vizeze, de asemenea, grupurile de femei și fete care sunt cele mai expuse riscului, în special cele care se confruntă cu forme multiple și intersectate de discriminare, inclusiv refugiați și femei migrante, femei care trăiesc în comunități rurale și îndepărtate.

:: Raportul

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Ana-Maria Antonovici

Ana-Maria Antonovici

2018: Ziua internaţională de toleranţă zero faţă de mutilarea genitală a femeilor este marcată, anual, la data de 6 februarie.

Luni, 5 ianuarie 2018, Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate/vicepreședinte al Comisiei, Johannes Hahn, comisarul pentru politica europeană de vecinătate și negocieri privind extinderea, Neven Mimica, comisarul pentru cooperare internațională și dezvoltare, Vĕra Jourová, comisarul pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, s-au reunit – cu prieljul Zilei Internaționale a Toleranței Zero Față De Mutilarea Genitală Feminină – pentru a reafirma angajamentul ferm al UE de a eradica mutilarea genitală feminină, potrivit declarației comune, al cărui text îl redăm integral:

„Cu ocazia Zilei Internaționale a Toleranței Zero Față De Mutilarea Genitală Feminină, ne confirmăm hotărârea fermă de a pune capăt acestei practici dureroase și traumatice care are consecințe pe termen lung asupra sănătății. Este o practică aproape întotdeauna aplicată copiilor. O practică ce reprezintă o încălcare a drepturilor fundamentale ale omului și o formă extremă de discriminare împotriva femeilor și a fetelor.

În pofida eforturilor depuse de Uniunea Europeană și de partenerii săi, 200 de milioane de fete sunt încă afectate de această încălcare a drepturilor, care are loc în întreaga lume. Se estimează că tot atâtea fete sunt expuse riscului de a suferi aceste practici până în 2030.

Chiar și în Europa, fetele încă mai sunt, și în zilele noastre, victime ale acestei practici ilegale. Comisia lucrează la prevenirea acesteia prin formarea de profesioniști, cum ar fi judecători, funcționari din domeniul azilului sau medici, care sunt în contact cu fetele aflate în situații de risc. Am introdus legi pentru a garanta faptul că în Europa nu poate să existe impunitate pentru această practică. Mutilarea genitală feminină constituie o infracțiune în toate statele membre UE și, în majoritatea acestora, o persoană care duce fete în afara UE pentru a fi mutilate poate fi urmărită penal. În fine, victimele acestor practici beneficiază de un nivel ridicat de protecție în UE.

La nivel internațional, împreună cu Organizația Națiunilor Unite, am lansat o inițiativă fără precedent – Inițiativa Spotlight – pentru a elimina toate formele de violență împotriva femeilor și a fetelor. Prin această inițiativă, ne vom concentra eforturile în special pe combaterea mutilării genitale feminine în Africa Subsahariană, o regiune în care această practică este încă larg răspândită. Prin aceste acțiuni, oferim sprijin direct și specific victimelor acestor practici vătămătoare.

Uniunea Europeană va continua să colaboreze cu toți cei care sunt hotărâți să pună capăt mutilării genitale feminine: părinți, activiști de toate vârstele, inclusiv tinere, medici, profesori, alți profesioniști din domeniul sănătății, activiști din domeniul drepturilor copilului și al drepturilor omului, autorități judiciare, lideri politici, lideri ai unor comunități și lideri religioși, precum și guverne.

De asemenea, vom continua să construim parteneriate solide prin intermediul cooperării bilaterale și multilaterale. Toate organismele ONU și reprezentanții speciali ai secretarului general al ONU, toate organizațiile regionale – în special Uniunea Africană – și societatea civilă sunt partenerii noștri în eforturile comune în direcția unei lumi mai sigure pentru femei și fete, care să conducă la societăți mai reziliente, mai pașnice și mai favorabile incluziunii.

Dorim o societate în care femeile să nu se confrunte cu violența și să aibă libertatea de a schimba lumea.”

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Ana-Maria Antonovici
Intern SSJ

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

2017: Ziua internaţională de toleranţă zero faţă de mutilarea genitală a femeilor (International Day of Zero Tolerance for Female Genital Mutilation) este marcată, anual, la data de 6 februarie.

Sediul materiei: Prin Rezoluţia 67/146 din 20 decembrie 2012, Adunarea Generală a ONU a solicitat statelor, sistemului Naţiunilor Unite, societăţii civile şi tuturor părţilor interesate să marcheze şi să respecte data de 6 februarie, ca Zi internaţională a toleranţă zero faţă de mutilarea genitală a femeilor, prin organizarea de campanii de sensibilizare şi măsuri concrete împotriva acestei practici.

În celași sens, a fost adoptată și Rezoluţia 69/150 din decembrie 2014 intitulată ”Intensificarea eforturilor globale pentru eliminarea mutilării genitale a femeilor” prin care s-a urmărit dezvoltarea, susținerea şi punerea în aplicare de strategii complete pentru prevenirea FGM, inclusiv formarea personalului medical, a asistenţilor sociali şi a liderilor religioşi ai comunităţilor pentru a se asigura că aceştia oferă servicii competente de susţinere şi îngrijire a femeilor şi fetelor care sunt expuse riscului FGM sau care au fost supuse acestei proceduri.

Tema pentru 2017: „Să construim o legătură solidă şi interactivă între Africa şi restul lumii pentru a accelera stoparea FGM până în 2030.”

Mutilarea genitală a femeilor (FGM – Female Genital Mutilation) constituită dintr-o serie de proceduri lipsite de motive medicale, este considerată la nivel global o violare a drepturilor la sănătate, siguranţă şi integritate fizică, a dreptului la libertate în faţa torturii şi a tratamentelor crude, inumane sau degradante şi a dreptului la viaţă atunci când procedura duce la moarte.

Deşi aria în care se practică FGM se restrânge, în principal, la 29 de ţări din Africa şi Orientul Mijlociu, aceasta reprezintă o problemă universală. FGM este practicată în câteva ţări din Asia şi America Latină, şi continuă să persiste în rândul populaţiilor de imigranţi din Europa de Vest, America de Nord, Australia şi Noua Zeelandă.

Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie (UNFPA) şi UNICEF conduc cel mai amplu program de accelerare a procesului de renunţare la mutilarea genitală a femeilor. Programul comun UNFPA-UNICEF asupra FGM/C (Female Genital Mutilation and Cutting) a fost lansat în 2008 şi implementat în 17 ţări africane.

Website-ul oficial aici.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș
Facultatea de Drept, Universitatea din București


Aflaţi mai mult despre , ,
Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Ziua internaţională de toleranţă zero faţă de mutilarea genitală a femeilor”

  1. Mariana BOTNARENCO spune:

    Drepturile omului, trebuie sa fie respectate si sunt prevazute in Constitutia Romaniei, legea suprema a tarii, dar si in principiile Uniunii Europene si Carta Fundamentala a Drepturilor omului,egalitatea in drepturi trebuie sa existe.
    Insa recent in Parlamentul Romaniei a fost inaintat un proiect legislativ, privind castrarea chimica a pedofililor. Trebuie sa tinem seama ca mutilarea este infractiune penala si se pedepseste ca atare. Persoanei pentru fapta comisa, i se aplica deja o pedeapsa si nu trebuie sa i se mai aplice o a doua. Iar drepturile omului trebuiesc respectate, libertatea persoanei, prezumtia de nevinovatie.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.