Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Ziua internaţională de toleranţă zero faţă de mutilarea genitală a femeilor


6 februarie 2017 | Cristian JURA, Cristina GRIGORAȘ

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

Ziua internaţională de toleranţă zero faţă de mutilarea genitală a femeilor (International Day of Zero Tolerance for Female Genital Mutilation) este marcată în fiecare an pe 6 februarie.

Astfel, prin Rezoluţia 67/146 din 20 decembrie 2012, Adunarea Generală a ONU a solicitat statelor, sistemului Naţiunilor Unite, societăţii civile şi tuturor părţilor interesate să marcheze şi să respecte data de 6 februarie, ca Zi internaţională a toleranţă zero faţă de mutilarea genitală a femeilor, prin organizarea de campanii de sensibilizare şi măsuri concrete împotriva acestei practici.

În celași sens, a fost adoptată și Rezoluţia 69/150 din decembrie 2014 intitulată ”Intensificarea eforturilor globale pentru eliminarea mutilării genitale a femeilor” prin care s-a urmărit dezvoltarea, susținerea şi punerea în aplicare de strategii complete pentru prevenirea FGM, inclusiv formarea personalului medical, a asistenţilor sociali şi a liderilor religioşi ai comunităţilor pentru a se asigura că aceştia oferă servicii competente de susţinere şi îngrijire a femeilor şi fetelor care sunt expuse riscului FGM sau care au fost supuse acestei proceduri.

Mutilarea genitală a femeilor (FGM – Female Genital Mutilation) constituită dintr-o serie de proceduri lipsite de motive medicale, este considerată la nivel global o violare a drepturilor la sănătate, siguranţă şi integritate fizică, a dreptului la libertate în faţa torturii şi a tratamentelor crude, inumane sau degradante şi a dreptului la viaţă atunci când procedura duce la moarte.

Deşi aria în care se practică FGM se restrânge, în principal, la 29 de ţări din Africa şi Orientul Mijlociu, aceasta reprezintă o problemă universală. FGM este practicată în câteva ţări din Asia şi America Latină, şi continuă să persiste în rândul populaţiilor de imigranţi din Europa de Vest, America de Nord, Australia şi Noua Zeelandă.

Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie (UNFPA) şi UNICEF conduc cel mai amplu program de accelerare a procesului de renunţare la mutilarea genitală a femeilor. Programul comun UNFPA-UNICEF asupra FGM/C (Female Genital Mutilation and Cutting) a fost lansat în 2008 şi implementat în 17 ţări africane.

Tema pentru 2017 este „Să construim o legătură solidă şi interactivă între Africa şi restul lumii pentru a accelera stoparea FGM până în 2030.”

Web-site-ul oficial al campaniei este: http://www.un.org/en/events/femalegenitalmutilationday/.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura

Masterand Cristina Grigoraș
Facultatea de Drept, Universitatea din București

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii