« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
 1 comentariu

Ziua internaţională de toleranţă zero faţă de mutilarea genitală a femeilor
06.02.2021 | Cristian JURA, Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua internaţională de toleranţă zero faţă de mutilarea genitală a femeilor este marcată, anual, la data de 6 februarie.

Mutilarea genitală feminină cuprinde toate procedurile care implică modificarea sau rănirea organelor genitale feminine din motive non-medicale și este recunoscută la nivel internațional ca o încălcare a drepturilor omului, a sănătății și a integrității fetelor și femeilor.

Fetele care suferă mutilare genitală feminină se confruntă cu complicații pe termen scurt, cum ar fi dureri severe, șocuri, sângerări excesive, infecții și dificultăți în trecerea urinei, precum și consecințe pe termen lung pentru sănătatea lor sexuală și reproductivă și sănătatea mintală.

Deși concentrată în principal în 30 de țări din Africa și Orientul Mijlociu, mutilarea genitală feminină este o problemă universală și se practică și în unele țări din Asia și America Latină. Mutilarea genitală feminină continuă să persiste în rândul populațiilor de imigranți care trăiesc în Europa de Vest, America de Nord, Australia și Noua Zeelandă.

În 2020, pandemia COVID-19 a afectat negativ și disproporțional fetele și femeile, rezultând „o pandemie-umbră” care perturbă obiectivul OSD 5.3 privind eliminarea tuturor practicilor dăunătoare, inclusiv mutilarea genitală feminină. UNFPA estimează că alte 2 milioane de fete ar trebui să fie expuse riscului de a suferi mutilări genitale feminine până în 2030. Ca răspuns la această perturbare, Organizația Națiunilor Unite, prin programul său comun UNFPA-UNICEF, a adaptat intervențiile care asigură integrarea mutilării genitale feminine în răspunsul umanitar și post-criză.

Pentru a promova eliminarea mutilării genitale feminine, sunt necesare eforturi coordonate și sistematice, care trebuie să implice comunități întregi și să se concentreze asupra drepturilor omului, egalității de gen, educației sexuale și atenției asupra nevoilor femeilor și fetelor care suferă de consecințele acesteia.

În 2012, Adunarea Generală a ONU a desemnat pe 6 februarie Ziua internațională a toleranței zero pentru mutilarea genitală feminină, cu scopul de a amplifica și direcționa eforturile de eliminare a acestei practici.

Anul acesta, Programul comun UNFPA-UNICEF privind eliminarea mutilării genitale feminine și Comitetul interafrican pentru practici tradiționale (IAC) lansează în comun tema 2021: No Time for Global Inaction, Unite, Fund, and Act to End Genital Female Mutilare. Multe țări se confruntă cu o „criză în cadrul unei crize” din cauza pandemiei, inclusiv o creștere a mutilării genitale feminine. De aceea, Organizația Națiunilor Unite solicită comunității globale să reimagineze o lume care să permită fetelor și femeilor să aibă voce, alegere și control asupra propriilor vieți.

UNFPA estimează că pot exista până la 2 milioane de cazuri de mutilare genitală feminină până în 2030, care în lipsa pandemiei COVID-19 ar fi fost evitate.

Numai în 2021, există 4,16 milioane de fete în întreaga lume, care riscă să fie supuse mutilării genitale feminine.

Potrivit unui studiu UNFPA (pre-COVID-19), costul prevenirii mutilării genitale a femeilor este de 95 USD per fată zilnic.

30 de țări în care este predominantă mutilarea genitală feminină se confruntă cu o creștere ridicată a populației, cel puțin 30% dintre fetele sub 15 ani sunt supuse acestor rele tratamente.

Aproximativ 1 din 4 fete și femei, sau 52 de milioane din întreaga lume, au experimentat mutilarea genitală feminină, efectuată de personalul sanitar, indicând o tendință alarmantă în medicalizarea mutilării genitale feminine.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2020: Ziua internaţională de toleranţă zero faţă de mutilarea genitală a femeilor este marcată, anual, la data de 6 februarie.

2019: Ziua internaţională de toleranţă zero faţă de mutilarea genitală a femeilor este marcată, anual, la data de 6 februarie.

Ziua internaţională de toleranţă zero faţă de mutilarea genitală a femeilor se încadrează şi în actuala Iniţiativă Spotlight, un proiect comun al Uniunii Europene şi al Naţiunilor Unite pentru eliminarea tuturor formelor de violenţă împotriva femeilor şi fetelor. Unul din subiectele specifice ale Iniţiativei Spotlight se referă la violenţa sexuală şi de gen şi la practicile dăunătoare din Africa Subsahariană, care includ mutilarea genitală a femeilor.

În iulie 2018, Secretarul General al ONU a elaborat Raportul „Intensificarea eforturilor globale pentru eliminarea mutilării genitale a femeilor”. Acesta declară că eforturile de a pune capăt acestor practici ar trebui să vizeze, de asemenea, grupurile de femei și fete care sunt cele mai expuse riscului, în special cele care se confruntă cu forme multiple și intersectate de discriminare, inclusiv refugiați și femei migrante, femei care trăiesc în comunități rurale și îndepărtate.

:: Raportul

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Ana-Maria Antonovici

Ana-Maria Antonovici

2018: Ziua internaţională de toleranţă zero faţă de mutilarea genitală a femeilor este marcată, anual, la data de 6 februarie.

Luni, 5 ianuarie 2018, Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate/vicepreședinte al Comisiei, Johannes Hahn, comisarul pentru politica europeană de vecinătate și negocieri privind extinderea, Neven Mimica, comisarul pentru cooperare internațională și dezvoltare, Vĕra Jourová, comisarul pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, s-au reunit – cu prieljul Zilei Internaționale a Toleranței Zero Față De Mutilarea Genitală Feminină – pentru a reafirma angajamentul ferm al UE de a eradica mutilarea genitală feminină, potrivit declarației comune, al cărui text îl redăm integral:

„Cu ocazia Zilei Internaționale a Toleranței Zero Față De Mutilarea Genitală Feminină, ne confirmăm hotărârea fermă de a pune capăt acestei practici dureroase și traumatice care are consecințe pe termen lung asupra sănătății. Este o practică aproape întotdeauna aplicată copiilor. O practică ce reprezintă o încălcare a drepturilor fundamentale ale omului și o formă extremă de discriminare împotriva femeilor și a fetelor.

În pofida eforturilor depuse de Uniunea Europeană și de partenerii săi, 200 de milioane de fete sunt încă afectate de această încălcare a drepturilor, care are loc în întreaga lume. Se estimează că tot atâtea fete sunt expuse riscului de a suferi aceste practici până în 2030.

Chiar și în Europa, fetele încă mai sunt, și în zilele noastre, victime ale acestei practici ilegale. Comisia lucrează la prevenirea acesteia prin formarea de profesioniști, cum ar fi judecători, funcționari din domeniul azilului sau medici, care sunt în contact cu fetele aflate în situații de risc. Am introdus legi pentru a garanta faptul că în Europa nu poate să existe impunitate pentru această practică. Mutilarea genitală feminină constituie o infracțiune în toate statele membre UE și, în majoritatea acestora, o persoană care duce fete în afara UE pentru a fi mutilate poate fi urmărită penal. În fine, victimele acestor practici beneficiază de un nivel ridicat de protecție în UE.

La nivel internațional, împreună cu Organizația Națiunilor Unite, am lansat o inițiativă fără precedent – Inițiativa Spotlight – pentru a elimina toate formele de violență împotriva femeilor și a fetelor. Prin această inițiativă, ne vom concentra eforturile în special pe combaterea mutilării genitale feminine în Africa Subsahariană, o regiune în care această practică este încă larg răspândită. Prin aceste acțiuni, oferim sprijin direct și specific victimelor acestor practici vătămătoare.

Uniunea Europeană va continua să colaboreze cu toți cei care sunt hotărâți să pună capăt mutilării genitale feminine: părinți, activiști de toate vârstele, inclusiv tinere, medici, profesori, alți profesioniști din domeniul sănătății, activiști din domeniul drepturilor copilului și al drepturilor omului, autorități judiciare, lideri politici, lideri ai unor comunități și lideri religioși, precum și guverne.

De asemenea, vom continua să construim parteneriate solide prin intermediul cooperării bilaterale și multilaterale. Toate organismele ONU și reprezentanții speciali ai secretarului general al ONU, toate organizațiile regionale – în special Uniunea Africană – și societatea civilă sunt partenerii noștri în eforturile comune în direcția unei lumi mai sigure pentru femei și fete, care să conducă la societăți mai reziliente, mai pașnice și mai favorabile incluziunii.

Dorim o societate în care femeile să nu se confrunte cu violența și să aibă libertatea de a schimba lumea.”

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Ana-Maria Antonovici
Intern SSJ

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

2017: Ziua internaţională de toleranţă zero faţă de mutilarea genitală a femeilor (International Day of Zero Tolerance for Female Genital Mutilation) este marcată, anual, la data de 6 februarie.

Sediul materiei: Prin Rezoluţia 67/146 din 20 decembrie 2012, Adunarea Generală a ONU a solicitat statelor, sistemului Naţiunilor Unite, societăţii civile şi tuturor părţilor interesate să marcheze şi să respecte data de 6 februarie, ca Zi internaţională a toleranţă zero faţă de mutilarea genitală a femeilor, prin organizarea de campanii de sensibilizare şi măsuri concrete împotriva acestei practici.

În celași sens, a fost adoptată și Rezoluţia 69/150 din decembrie 2014 intitulată ”Intensificarea eforturilor globale pentru eliminarea mutilării genitale a femeilor” prin care s-a urmărit dezvoltarea, susținerea şi punerea în aplicare de strategii complete pentru prevenirea FGM, inclusiv formarea personalului medical, a asistenţilor sociali şi a liderilor religioşi ai comunităţilor pentru a se asigura că aceştia oferă servicii competente de susţinere şi îngrijire a femeilor şi fetelor care sunt expuse riscului FGM sau care au fost supuse acestei proceduri.

Tema pentru 2017: „Să construim o legătură solidă şi interactivă între Africa şi restul lumii pentru a accelera stoparea FGM până în 2030.”

Mutilarea genitală a femeilor (FGM – Female Genital Mutilation) constituită dintr-o serie de proceduri lipsite de motive medicale, este considerată la nivel global o violare a drepturilor la sănătate, siguranţă şi integritate fizică, a dreptului la libertate în faţa torturii şi a tratamentelor crude, inumane sau degradante şi a dreptului la viaţă atunci când procedura duce la moarte.

Deşi aria în care se practică FGM se restrânge, în principal, la 29 de ţări din Africa şi Orientul Mijlociu, aceasta reprezintă o problemă universală. FGM este practicată în câteva ţări din Asia şi America Latină, şi continuă să persiste în rândul populaţiilor de imigranţi din Europa de Vest, America de Nord, Australia şi Noua Zeelandă.

Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie (UNFPA) şi UNICEF conduc cel mai amplu program de accelerare a procesului de renunţare la mutilarea genitală a femeilor. Programul comun UNFPA-UNICEF asupra FGM/C (Female Genital Mutilation and Cutting) a fost lansat în 2008 şi implementat în 17 ţări africane.

Website-ul oficial aici.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș
Facultatea de Drept, Universitatea din București

Cuvinte cheie: , , ,
Secţiuni: Articole, Drept penal, Dreptul familiei, Dreptul sanatatii, INTERNAȚIONAL, Legal Days, _CONTENT | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Ziua internaţională de toleranţă zero faţă de mutilarea genitală a femeilor”

  1. Mariana BOTNARENCO spune:

    Drepturile omului, trebuie sa fie respectate si sunt prevazute in Constitutia Romaniei, legea suprema a tarii, dar si in principiile Uniunii Europene si Carta Fundamentala a Drepturilor omului,egalitatea in drepturi trebuie sa existe.
    Insa recent in Parlamentul Romaniei a fost inaintat un proiect legislativ, privind castrarea chimica a pedofililor. Trebuie sa tinem seama ca mutilarea este infractiune penala si se pedepseste ca atare. Persoanei pentru fapta comisa, i se aplica deja o pedeapsa si nu trebuie sa i se mai aplice o a doua. Iar drepturile omului trebuiesc respectate, libertatea persoanei, prezumtia de nevinovatie.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD