Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Health & Pharma
CărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

Președintele Agenției Mondiale Anti-Doping: Formarea unei comunități a sportului curat este lucrul de care avem nevoie pe viitor
04.01.2017 | JURIDICE.ro

Marți, 3 ianuarie 2017, Sir Craig Reedie, Președintele Agenției Mondiale Anti-Doping, și Olivier Niggli, Directorul General al Agenției Mondiale Anti-Doping, au transmis tuturor partenerilor un mesaj referitor la formarea unei comunități a sportului curat, potrivit unui comunicat al ANAD.

Textul integral:

„Stimați colegi,

În numele Agenției Mondiale Anti-Doping (AMAD), dorim să vă urăm dvs. și celor apropiați dvs., un An Nou cu fericire, sănătate și succese.

Pentru că începem anul 2017 cu energie și optimism, considerăm că este potrivit să recunoaștem unele dintre provocările și oportunitățile care au apărut în 2016, atât pentru AMAD cât și pentru întreaga comunitate anti-doping.

Pe scurt, în timp ce activitățile prioritare ale AMAD au cuprins dezvoltarea de noi metode de detecție a dopajului, efectuarea de noi cercetări (științifice și sociale), echiparea organizațiilor anti-doping (OAD) cu instrumente pentru protecția integrității sportului și susținerea în vederea implementării lor li monitorizarea activităților anti-doping la nivel global, anul 2016 a fost ocupat, într-o mare măsură, de investigații și activități asociate.

Luna ianuarie a marcat punctul culminant al Comisiei Independente Pound a AMAD, care a expus dopajul larg răspândit în atletismul din Rusia. În schimb, Comisia a declanșat un apel din partea sportivilor și a altor parteneri, solicitând AMAD să efectueze mai multe investigații în vederea pregătirii Jocurilor Olimpic și Paralimpice de la Rio. În luna mai, AMAD a făcut acest lucru, prin demararea investigației independente McLaren, care, în luna iulie, a confirmat manipularea instituționalizată a procesului de control doping din Rusia, iar în decembrie, a identificat sportivii care au beneficiat de această manipulare.

Ținând cont de toate acestea, dar și de alte aspecte, cum ar fi atacurile cibernetice ale grupului de spionaj cibernetic Fancy Bears, trebuie să admitem că anul 2016 a fost un an solicitant și provocator – dar și un an care a demonstrat hotărârea de neclintit a AMAD de a apăra valorile sportului curat.

A fost de asemenea, fără nici un dubiu, un an al mobilizării partenerilor, care a dat naștere unei mari oportunități pentru 2017. După Jocurile Olimpice, comunitatea globală a sportului curat – compusă din sportivi, mișcarea sportivă, guverne, organizații naționale anti-doping, laboratoare, etc. – a început să se grupeze în jurul necesității unei AMAD cu mai multă autoritate, care să fie echipată cu uneltele de care are nevoie pentru a-și îndeplini în întregime îndatoririle sale de lider global independent al sportului curat. În mod încurajator, aceste aspecte au determinat Consiliul Fondator al AMAD să aprobe, în cadrul reuniunii din 20 noiembrie, următoarele recomandări, care vor influența într-o mare măsură activitățile AMAD în 2017:

Consiliul a susținut un cadru sancționator gradual pentru neconformitate, măsură propusă de Comitetul independent pentru analizarea conformității (CRC). Următorii pași vor include consultări suplimentare și, odată legiferat, acest cadru va oferi sistemului anti-doping posibilitatea de a aplica sancțiuni semnificative, predictibile și proporționate, în cazurile de neconformitate a organizațiilor anti-doping cu Codul Mondial Anti-Doping. Noul cadru, care va include și elaborarea unui instrument legal adecvat, va presupune consultarea substanțială cu partenerii, în lunile ce urmează, înainte de implementarea sa.

Programul AMAD privind denunțătorii a fost aprobat de membrii Consiliului. Programul, care intră în vigoare la începutul lui 2017, va formaliza, pentru prima oară, procesul pentru protecția și oferirea de asigurări privind confidențialitatea denunțătorilor. Acest program va încuraja sportivii, administratorii și alte persoane, din toate sporturile și din toate țările, să prezinte, cu bună credință și pe bază de dovezi solide, suspiciuni de dopaj. Scopul său este de a oferi o mai mare asigurare și de a motiva persoanele care prezintă informații de valoare. În cadrul programului, AMAD va asculta plângerile denunțătorilor, le va oferi consultanță, îi va informa cu privire la investigațiile Agenției și îi va susține, proteja și recompensa, după caz, pe toată durata procesului.

Pentru a asigura independența sistemului anti-doping față de organizațiile sportive și guverne, Consiliul a aprobat crearea unui grup de lucru cu reprezentarea guvernelor, a mișcării sportive, a organizațiilor naționale anti-doping, a sportivilor și a altor experți. Acest grup de lucru va analiza consolidarea structurii de conducere a AMAD și va prezenta un raport în acest sens la următoarea reuniune a Consiliului, din mai 2017.

În scopul menținerii unui sistem solid de monitorizare a acreditării laboratoarelor de către AMAD, s-a decis înființarea unui grup de lucru pentru revizuirea procesului de acreditare a laboratoarelor.

Consiliul a stabilit continuarea procesului de evaluare privind înființarea unei Autorități Independente de Testare (ITA), o solicitarea formulată de Summit-ul Olimpic. Acest grup va prezenta un raport cu privire la înființarea ITA, în cadrul următoarei reuniuni a Consiliului Fondator, din mai 2017.

În lumina atacului cibernetic, AMAD a confirmat măsurile de securitate pe care le-a implementat pentru protejarea datelor cu caracter personal ale sportivilor și a Sistemului de management și administrare anti-doping (ADAMS).
Pentru a încuraja aceste recomandări și pentru a evidenția creșterea semnificativă a activităților, Comitetul Financiar al AMAD a fost de acord cu elaborarea, în 2017, a unui proiect de buget pentru 2018, care să ia în considerație noile activități strategice pe care le va desfășura AMAD.

Imediat după acest moment, pe 29 noiembrie, Consiliul Europei a reiterat sprijinul său față de recomandările mai sus menționate și față de AMAD ca organism internațional unic de reglementare, care supraveghează sportul curat.

Pe acest aspecte ar trebui să se concentreze AMAD în 2017 și chiar mai departe – pe asigurarea unei practici de calitate cu privire la reglementările anti-doping armonizate la nivel mondial. 2016 a evidențiat o serie de aspecte ale domeniului anti-doping, care trebuie consolidate. De asemenea, a evidențiat că fundația este solidă, Codul este solid iar programul AMAD de monitorizare și conformitate nu fa ce decât să consolideze practica organizațiilor anti-doping în ce privește Codul – care va fi consolidată prin recomandările Consiliului. 2016 a demonstrat și că noua atribuție de investigație cu care a fost investită AMAD prin Codul 2015 poate ajuta Agenția să progreseze semnificativ în identificarea și stoparea dopajului.

Mai simplu spus, lupta împotriva dopajului a atins cu succes un punct de răscruce, acela de a stabili un cadru global de reglementare care să fie solid – implementat în mod legal în toaste sporturile și în toate țările. Acum, având Codul 2015 adoptat în mod legal de toți semnatarii din domeniul sportului și de majoritatea statelor, trebuie să ajungem la următoarea piatră de hotar, și anume să ne asigurăm că programele anti-doping ale organizațiilor naționale anti-doping, ale federațiilor sportive internaționale, ale organizatorilor de evenimente sportive majore, precum și ale altor semnatari sunt cât de eficiente posibil și că AMAD are atribuții totale pentru îndeplinirea mandatului său de monitorizare.

Împreună cu echipa AMAD ne simțim plini de energie și optimism în ce privește 2017. Suntem încrezători că, împreună cu voi, partenerii noștri în căutarea sportului curat, vom consolida ce am realizat în 2016 și, în final vom deveni o comunitate mai puternică și mai eficientă, care să corespundă viitorului și care să fie capabilă să securizeze visurile sportivilor.

Cu stimă,
Sir Craig Reedie – Președinte
Olivier Niggli – Director General”


Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.