Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Respingerea emiterii unui pașaport simplu electronic pentru copiii minori netrecuți în certificatul de cetățenie română al părintelui


8 februarie 2017 | Cristian Bogdan ZAHARIA

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Prin sentinta civila nr. 470/2017, Tribunalul Bucuresti a pronuntat prima hotarare favorabila pe tara in ceea ce priveste obligarea Directiei Pasapoarte la emiterea unui pasaport simplu electronic pentru un minor care nu era inscris in certificatul de cetatenie romana al unuia dintre parinti si care nu avea ambii parinti cetateni romani.

Precizam ca, incepand cu luna februarie 2015, toate oficiile starilor civile din tara au respins cererile de transcriere a actelor copiilor minori care nu erau trecuti in certificatele de cetatenie romana ale parintilor, dupa ce acestea au fost transcrise ani de zile, cu toate ca nici legea cetateniei romane si nici legea actelor de stare civila nu s-a schimbat in acest sens, iar Directia Pasapoarte a respins toate solicitarile de emitere a unui pasaport simplu electronic chiar daca petentii aveau certificate de nastere romanesti, unii dintre acestia posedand chiar pasapoarte romanesti.

Mai grav, s-a trecut masiv la anularea actelor de stare civila, inclusiv a cartilor de identitate si a pasapoartelor cetatenilor romani care si-au transcris actele anterior lunii februarie 2015 si care nu erau inscrisi in certificatul de cetatenie romana al parintelui sau cetatean roman, fiind vorba despre mii de asemenea acte, iar toate aceste persoane care aveau pasaport romanesc, la momentul la care au dorit sa si le reinnoiasca, solicitarea le-a fost respinsa pe motiv ca nu sunt cetateni romani.

Prin aceasta decizie salutara, instanta a dovedit ca ratiunea inca triumfa in fata absurditatii si singura posibilitate de a ne gasi dreptatea este la completul de judecata.

Avocat Cristian Bogdan Zaharia
Baroul Bucuresti

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii