Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA. Trafic de influență, acces ilegal la un sistem informatic, dare de mită, fals informatic, luare de mită, cumpărare de influență, folosire de informații ce nu sunt destinate publicității. Trimitere în judecată


7 februarie 2017 | Georgiana-Camelia LUCIU

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Georgiana-Camelia Luciu

Georgiana-Camelia Luciu

DNA. Trafic de influență, acces ilegal la un sistem informatic, dare de mită, fals informatic, luare de mită, cumpărare de influență, folosire de informații ce nu sunt destinate publicității. Trimitere în judecată.

În cauza mediatizată prin comunicatele nr. 1218/VIII/3 din 26 septembrie 2016 și nr. 1222/VIII/3 din 27 septembrie 2016, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată,
sub control judiciar, a inculpaților:

H. D., la data faptelor administrator de fapt la unei societăți comerciale, fost șef al Serviciului de combatere a traficului cu migranți din cadrul IGPR – DCCO, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
trafic de influență,
– instigare la acces ilegal la un sistem informatic, în formă continuată,
– instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată,
dare de mită,
T. I. S., la data faptelor administrator de fapt la unei societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență,
C. C. M., comisar șef de poliție, șef al Serviciului de combatere a traficului cu migranți din cadrul I.G.P.R., sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
acces ilegal la un sistem informatic, în formă continuată,
fals informatic, în formă continuată,
folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată,
luare de mită,

și în stare de libertate a inculpatei T. A., la data faptelor membru în Consiliul de Administrație al S.C Carpatica Asig S.A. Sibiu, sub aspectul săvârșirii a 3 infracțiuni de cumpărare de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: 
În intervalul martie 2015 – martie 2016, inculpata T. A., la acea dată membru în Consiliul de Administrație al SC Carpatica Asig SA, a acționat în mod sistematic, direct sau prin intermediul unor terțe persoane aflate în cercul său relațional, în vederea influențării deciziilor de la nivelul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) în favoarea intereselor sale personale și ale societății de asigurări.
Demersurile acesteia au fost realizate atât pentru obținerea avizului necesar numirii sale în funcția de președinte Consiliului de Administrație al SC Carpatica Asig SA, cât și pentru ca ASF să nu adopte unele decizii nefavorabile societății de asigurări SC Carpatica Asig SA.
Printre persoanele care au acționat în vederea favorizării/susținerii intereselor inculpatei T. A. se numără inculpații T. I. S., H. D. și G. A., administratori de drept sau în fapt ai unor societăți comerciale.
Astfel, în perioada respectivă, în schimbul influenței asupra unor persoane din conducerea ASF, persoanele susmenționate au pretins și primit foloase necuvenite constând în indemnizații lunare de la SC Carpatica Asig SA.
Primirea banilor era mascată prin încheierea, cu societățile administrate de inculpați sau interpuși ai acestora, a unor contracte păguboase pentru societatea de asigurări, valoarea acestora ajungând în unele cazuri până la 480.000 euro fără TVA.
Concret, acțiunile celor trei persoane au vizat influențarea voturilor exprimate în ședințele Consiliului A.S.F., astfel încât:
– să fie demarată procedura de avizare a lui T. A. și a lui S. L. A. în funcția de președinte al Consiliului de Administrație al SC Carpatica Asig SA, respectiv în funcția de director general al SC CARPATICA ASIG S.A, în condițiile în care aceștia nu îndeplineau condițiile legale pentru ocuparea funcțiilor respective,
– să fie adoptate decizii favorabile atât societății SC CARPATICA ASIG SA, cât și persoanelor din conducerea acesteia (ex. – să fie menținută, în mod artificial, măsura de redresare pe bază de plan, a SC Carpatica Asig SA, în contextul în care societatea încă din luna iulie 2015 avea o situație financiară care impunea închiderea procedurii de redresare financiară, retragerea autorizării de funcționare și constatarea stării de insolvență urmare a necapitalizării acesteia cu o sumă de circa 100 milioane de euro).
În data de 3 august 2016, inculpatul H. D., prevalându-se de ascendentul moral pe care-l avea asupra inculpatului C. C. M., ca fost șef al Serviciului de combatere a traficului cu migranți din cadrul IGPR-DCCO, l-a instigat pe acesta din urmă să acceseze, fără drept, sistemul informatic administrat de către MAI – Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date și să-i furnizeze datele de identificare ale unor persoane decedate.
În baza acestor informații, inculpatul H. D. a urmărit să încheie mai multe înțelegeri patrimoniale cu urmașii persoanelor decedate cu scopul obținerii unui procent semnificativ, pentru sine, din sumele ce urmau a fi acordate de către societățile de asigurări responsabile civilmente.
În data de 26 august 2016, pentru „ajutorul” acordat, inculpatul H. D. i-a oferit, cu titlu gratuit, inculpatului C. C. M. un sejur într-o stațiune de pe litoralul românesc, lucru pe care acesta din urmă l-a acceptat.

Dosarul a fost trimis, spre judecare, Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile preventive dispuse în cauză.

Anterior, procurorii anticorupție au încheiat câte un acord de recunoaștere a vinovăției cu inculpații:
G. A., cu privire la săvârșirea infracțiunii de trafic de influență,
S. L. A., cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la cumpărare de influență.

În prezența apărătorilor aleși, inculpații G. A. și S. L. A. au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
G. A., 2 ani și 8 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe o perioadă de 3 ani și interzicerea pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public,
S. L. A., 1 an și 8 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe o perioadă de 2 ani și interzicerea pe o perioadă de 1 an și 8 luni de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpații vor presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile, în condițiile stabilite de instanță, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, nu pot presta această muncă.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia Luciu

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii