Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Întrebare preliminară cu privire la noțiunea de caracter evitabil în cazul anulării unui zbor


8 februarie 2017 | Mihaela MAZILU-BABEL
Secţiuni: CJUE, Drept civil, Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice
Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

Judecătorul neamț se întreabă cu privire la noțiunea de caracter evitabil (C-521/16 și C-520/16).

Situația de fapt:
1. domeniul Uniunii: transport;
2. noțiunea de caracter evitabil prezentă într-un regulament UE;
3. necesitatea de a afla dacă o atare noțiune se referă:
3.1. doar la împrejurări excepționale survenite;
3.2. sau există posibilitatea să cuprindă și consecințele acestor împrejurări excepționale, mai precis la anularea sau întârzierea considerabilă;
4. în eventualitatea în care într-adevăr noțiunea de caracter evitabil se referă și la întârziere, necesitatea de a afla dacă împrejurările excepționale:
4.1. afectează aeronava care a efectuat zborul anterior,
4.2. și dacă operatorul efectiv de transport aerian trebuie astfel să depună eforturi în direcția organizării unei aeronave înlocuitoare:
4.2.1. imediat după intervenția împrejurărilor excepționale la zborul anterior;
4.2.2. sau poate să aștepte până când este evident că împrejurările excepționale conduc la o întârziere considerabilă a zborului următor;
5. necesitatea de a mai afla și dacă rezervarea unui zbor subcharter nu poate fi considerată ca fiind rezonabilă atunci când costurile sunt aproximativ de trei ori mai mari decât costurile zborului efectiv.

Dispoziții incidente: articolul 5 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 261/2004

Articolul 5 (extras)

Anularea zborului
(3) Operatorul efectiv de transport aerian nu este obligat să plătească compensații în conformitate cu articolul 7, în cazul în care poate face dovada că anularea este cauzată de împrejurări excepționale care nu au putut fi evitate în pofida adoptării tuturor măsurilor posibile.

dr. Mihaela Mazilu-Babel

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro