Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Când Zeii coboară în Agora…(I)
08.02.2017 | Nicolae CÎRSTEA

Secţiuni: Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Nicolae Cîrstea

Nicolae Cîrstea

Mitologia și legendele ne-au făcut o imagine idilică despre o lume care ar fi putut exista și în care prezența Zeilor printre oameni nu era un lucru chiar extraordinar. Era o lume în care fie că erau chemați, fie că-și doreau să vină, Zeii erau uneori prezenți printre ei, printre Oameni.

Lumea Dreptului are și ea Zeii ei. După 27 de ani, ei au apărut, crescut și s-au maturizat în această lume. Printre plagiate reale sau inventate, renumele lor este recunoscut, iar verbul lor, ascultat. Se detașează. Creează poteci apoi bătătorite. Desțelenesc terenuri necultivate și exploatate nicicând anterior.

Muncesc. Sunt serioși. Mintea lor a învățat să sape și, continuu, să combată, aprobe sau să nuanțeze. Unii dintre ei, rar, își recunosc slăbiciunea teoriilor susținute anterior, însușindu-și altele mai bine fundamentate. Este ceva să recunoști asta în doctrina românească!

Cei 27 de ani de doctrină juridică liberă sau eliberată au statuat însă și o despărțire între așteptările practicienilor și răspunsurile autorilor. Practicienii spun că nu primesc răspunsuri și se depărtează de doctrină. Și-o aproprie în litigiile importante prin opiniile legale pe care își bazează susținerile.

Rar doctrina s-a întrebuințat ca în acest an pentru situații practice. Dreptul este o știință socială. Despre și pentru oameni. Acest dat a fost acceptat ca unul utopic. Autorii scriu mai mult academic și fără focus neapărat pentru așteptările lumii reale.

A trebuit să apară în spațiul public o lege a dării în plată, cu impact social, politic sau financiar imens, pentru ca doctrina să-și suflece mâinile și să se aplece, foarte practic și concentrat, pe aceasta. Rar vom mai vedea puterea doctrinei așa cum am văzut-o acum. Ce ar însemna ca lumea dreptului românesc să fie atât de concentrată numai și pe legile cât de cât mai importante? Să-și arate forța punând un întreg mecanism doctrinar în slujba Dreptului? A oamenilor?

„Măreția Dreptului” este o sintagmă folosită în fraze și cu înțelesuri peiorative. Fără a fi în această situație, am văzut splendoarea și forța Dreptului în această dezbatere. Nu știu dacă a lipsit ceva. Poate echilibrul…

De la limba latină și nemuritoarele-i principii și jurisconsulți, până la cele mai noi descoperiri și susțineri, dezbaterea recentă ne-a făcut să realizăm de ce-i credităm, adulăm și invocăm în dosare sau discuții libere pe Zeii noștri. Pe Zeii lumii juridice actuale. Am văzut risipa de energii și argumente. Am văzut eșafodaje și construcții juridice. Am aflat lucruri de care n-aveam habar. Ne-am însușit puncte de vedere. Am constatat cât de frumos este Dreptul. De ce-l iubim și pentru ce este el important în viața noastră.

„Măreția Dreptului” e dată de interpretări. De momentul în care se fac. Dar, mai ales, de oamenii care le fac!

Nicolae Cîrstea

*Editorialul a fost publicat în nr. 2/2016 al revistei LEGAL POINT

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti