Asigurări pentru avocaţi, Barouri, Citate juridice, Grile juridice, INTERPROFESIONAL, Jurisprudenţă inedită CITR, Legal Days, Legal FUN, Legal Style, NOTARIAT, Revista revistelor juridice, Sistemul judiciar, Studenţi la drept, TOP LEGAL
 
Sistemul judiciar (MJ, CSM, INM, SNG, PÎCCJ, DNA, parchete)
Secţiune dezvoltată în parteneriat cu
CSM, Ministerul Public şi DNA
Transmisiunile live, înregistrarile video şi transcripturile conferinţelor şi dezbaterilor JURIDICE.ro sunt accesibile pentru membri şi parteneri. Cheltuială deductibilă fiscal. Reducere 39,6 euro pentru avocaţii din barourile Bucureşti, Ilfov, Dolj şi Timiş. 20 de puncte de pregătire profesională. UNBR încurajează extinderea naţională, detalii aici. Reducere 19,8 euro pentru executorii Camerei Executorilor Bucureşti şi membrii UNELM.
JURIDICE
4 comentarii | 
Print Friendly, PDF & Email

CSM a hotărât excluderea din magistratură a jud. dr. Camelia Bogdan. Reacția Cameliei Bogdan. CSM: Suspendare din funcţie ca urmare a exercitării recursului. UPDATE: Înlocuire excludere din magistratură cu mutare disciplinară la CA Târgu Mureș

14.12.2017 | JURIDICE.ro

Joi, 14 decembrie 2017, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, cu unanimitate, după suplimentarea ordinii de zi, a constatat încetarea suspendării din funcţia de judecător jud. Camelia Bogdan, începând cu data de 13 decembrie 2017, ca urmare a Deciziei
civile a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nr. 336 din data de 13 decembrie 2017, prin care a fost înlocuită sancţiunea disciplinară a
excluderii din magistratură cu sancţiunea mutării disciplinare pe o perioadă de 6 luni la Curtea de Apel Târgu Mureş.

:: Ordinea de zi soluționată (pct. 7)

***

Miercuri, 13 decembrie 2017, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis ca fosta judecătoare Camelia Bogdan să fie fi reprimită în magistratură, înlocuind sancțiunea excluderii din magistratură cu cea a mutării disciplinare timp de șase luni la Curtea de Apel Tîrgu Mureș, începând cu data de 15 ianuarie 2018, potrivit știripesurse.ro.

Potrivit minutei: „Cu majoritate: Admite recursurile declarate de pârâta Bogdan Camelia şi intervenienta Asociaţia Forumul Judecătorilor din România împotriva Hotărârii nr. 1/J din 8 februarie 2017, pronunţate de Consiliul Superior al Magistraturii – Secţia pentru judecători în materie disciplinară în dosarul nr. 14/J/2016. Casează în parte hotărârea atacată, în ceea ce priveşte sancţiunea excluderii din magistratură, pe care o înlocuieşte cu sancţiunea constând în mutarea disciplinară pe o perioadă de 6 luni, la Curtea de Apel Târgu Mureş, începând cu data de 15 ianuarie 2018, sancţiune prevăzută de art. 100 lit. c) din Legea nr. 303/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Menţine celelalte dispoziţii ale hotărârii recurate. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 13 decembrie 2017.

:: Cauza

***

Marți, 21 martie 2017, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât suspendarea din funcţie, începând cu data de 21 martie 2017, a Cameliei Bogdan, judecător în cadrul Curţii de Apel Bucureşti, ca urmare a exercitării recursului împotriva Hotărârii nr. 1J/8.02.2017 a Secţiei pentru judecători în materie disciplinară.

:: Ordinea de zi soluționată, ora 11.30 (pct. 12)

***

Miercuri, 8 februarie 2017, jud. dr. Camelia Bogdan a declarat la Digi24Este o decizie vădit nelegală, pe care o voi ataca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la completul de cinci judecători. Nu s-a pus niciodată problema incompatibilităţii mele. A fost verificată înainte şi după seminarii. Exista un raport de evaluare definitiv al Agenţiei Naţionale de Integritate, singura instituţie care are competeţele să identifice incompatibilităţile magistraţilor. Eu voi lupta pentru dreptate până la capăt. Este o mare nedreptate care mi se face în momentul de faţă. Am toate pârghiile în ţară şi în străinătate că să înlătur efectele acestei nedreptăţi.”

***

Miercuri, 8 februarie 2017, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a admis acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva Cameliei Bogdan, judecător în cadrul Curţii de Apel Bucureşti, potrivit unui comunicat al CSM.

În temeiul prevederilor art. 100 lit. e) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Secţia pentru judecători a aplicat acesteia sancţiunea disciplinară constând în „excluderea din magistratură” pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzută de art. 99 lit. b) din acelaşi act normativ – „încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilităţi şi interdicţii privind judecătorii şi procurorii.”

Hotărârea urmează a fi redactată şi publicată pe site-ul CSM în termen de 20 de zile de la pronunţare.

Aceasta poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.


Aflaţi mai mult despre , ,

Au fost scrise până acum 4 de comentarii cu privire la articolul “CSM a hotărât excluderea din magistratură a jud. dr. Camelia Bogdan. Reacția Cameliei Bogdan. CSM: Suspendare din funcţie ca urmare a exercitării recursului. UPDATE: Înlocuire excludere din magistratură cu mutare disciplinară la CA Târgu Mureș”

 1. Alin DUBĂU spune:

  Sunt socat. Pornind de la premisa ca faptele retinute in sarcina doamnei Judecator sunt reale, consider ca sanctiunea este vadit disproportionata fata de gravitatea faptei. Magistratura traieste vremuri zbuciumate.

 2. Andrei OPREA spune:

  in loc sa stranga randurile la atacurile cvasipenale din partea partidelor-atacuri care tin cam de 10 ani, judecatorii si procurorii din acest consiliu mi se pare ca ori platesc polite mai vechi pe motiv de culoare a parului, ori interpreteaza in mod gresit legislatia de tip ciurli burli din asa-zisa gradina a Maicii Domnului; sa explici unor fuctionari sub semnul asa-zisei pregatiri continue diverse acte normative nu poate fi motiv de incompatibilitate sau interdictie, mai ales ca plata nu a fost efectuata de partea vatamata. Disproportionata oricum sanctiunea, un fel de sanctiune de tip pasare lira cu parfum de reformism…

 3. Excluderea din magistratură este măsura disciplinară extremă la îndemâna CSM de pedepsire a unui magistrat. Excluderea este pronunţată în cazul în care rămânerea în magistratură ar aduce o mare dezonoare justiţiei. În occident excluderea din magistratură este un semn de compromitere atât de profundă încât duce la excluderea automată şi din ordinul avocaţilor sau al juriştilor, după caz. Există un caz în SUA, Robert Wodrow Archbald care a fost exclus din magistratură din cauză că avea relaţii comerciale nepotrivite cu părţile din proces, deşi practic nu săvârșise nicio infracțiune.
  Cazul doamnei Camelia Bogdan este greu de cuantificat de către opinia publică, deoarece CSM nu a dat publicităţii dosarul inspecţiei judiciare, nici măcar parţial şi nici dna judecător nu a fost transparentă în această acţiune disciplinară care s-a ţinut în secret de-alungul unei perioade de vreo 6 luni.
  Publicul nu a avut acces la actul de sesizare oficial, la susţinerile părţilor, nici corespondenţa oficială emisă de CSM. Nu există transparenţă a procedurii administrative, deşi discutăm de un demnitar public, o funcţie înaltă de judecător de Curte de Apel, treapta imediat sub Curtea Supremă.
  Publicul are un interes direct să afle ce se întâmplă cu această cauză în care un judecător de rang înalt este acuzat de fapte atât de grave care atrag cu necesitate pedeapsa expulzarea din rândul magistraţilor.
  Există posibile ramificaţii grave. Excluderea din magistratură poate duce la rejudecarea multor cauze în care s-a pronunţat acest judecător. Excluderea judecătorului discreditează grav cauzele judecate de aceasta.
  În aceste condiţii este greu să ne dăm seama cine are dreptate. Vedem un comunicat lapidar (urmează motivarea într-un termen legal) emis de CSM.
  De asemenea, observăm o complacere a judecătoarei Camelia Bogdan în judecarea secretă a acestei speţe administrative, probabil gândindu-se că dosarul va dispărea fără tam-tam.
  Adevăraţii păgubiţi ai acestei situaţii sunt cetăţenii care sunt spectatori muţi ai unui joc în spatele uşilor închise din care nu prea se înţelege nimic.
  Ce a găsit inspecţia? Care sunt argumentele părţilor? Care sunt repercusiunile asupra dosarelor judecătorului?
  Eu, unul văd o decizie gravă, dar nu înţeleg nimic. De ce? Pentru că CSM nu publică dosarul disciplinar. Consiliul Superior al Magistraturii are obligaţia de a veghea la menţinerea şi apărarea justiţiei dar nu în secret. Procedura trebuie să fie publică, nu secretă. Aici nu avem o pricină privată.

  • Ioan BUSCA spune:

   CAPITOLUL II Incompatibilităţi şi interdicţii, respectiv art. 5 al. 1 din Legea 303/2004 privind statutul magistraţilor arată că:
   (1) Funcţiile de judecător, procuror, magistrat-asistent şi asistent judiciar sunt incompatibile cu orice alte funcţii publice sau private, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul superior, precum şi a celor de instruire din cadrul Institutului Naţional al Magistraturii şi al Şcolii Naţionale de Grefieri, în condiţiile legii.

   Pentru această incompatibilitate a fost sancţionată d-na judecător şi care nu are legătură cu incompatibilităţile prevăzute de codurile de procedură civilă, penală. Astfel de incompatibilităţi există şi in cadrul altor profesii, in cazul funcţionarilor. De aceea nu văd să aibă repercursiuni pentru cauzele judecate de către d-na judecător; evident că avocaţii vor specula această sancţiune.

   D-na judecător nu desfăşura o activitate în exercitarea unei funcţii didactice din învăţământul superior, titulatura de lector cu care se prezenta la acele seminarii neavând legătură cu gradul specific universitar; mai degrabă era vorba de o activitate de formator. Pentru participarea la seminarii mai era şi remunerată.

   Sancţiunea este cam dură mai ales că în alte cazuri, cum e cel al MODERAT, care a fost desemnat membru intr-un consiliu de administratie al unei societăţi comerciale, CSM-ul de la acea dată (2014) i-a aplicat doar un avertisment; omul vroia să fie şi judecător, şi înalt functionar public (secretar de stat), şi om de afaceri, şi a şi fost, doar în România se poate întâmpla aşa ceva; până la urmă a fost găsit şi corupt şi condamnat penal.

   La d-na judecător mai e şi problema că avea un răspuns prealabil de la ANI cum că nu ar exista o incompatibilitate dacă participă la seminarii în calitate de formator, seminarii organizate de către alte instituţii decât cele din cadrul Ministerului de Justitie; se pune problema vinovăţiei in acest caz, iar aceasta va fi analizată in recursul declarat de către ICCJ; părerea mea că nu a intrebat unde trebuia, deoarece CSM-ul ar fi trebuit să aprecieze dacă activitatea desfăşurată este compatibilă sau nu cu funcţia de magistrat; de ex. astfel de intrebări au fost adresate de unii magistrati care au dorit să desfăşoare activităţi didactice in cadrul INPPA şi au primit răspuns favorabil… deşi nu prea se pliază pe textul de lege citat mai sus, aceştia nefiind şi cadre universitare; d-na judecător ar putea să invoce in recurs o astfel de chestiune în apărarea sa.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important
Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile publicate sub numele real care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.


Radu Slăvoiu


Livia Dianu-Buja


Ștefania Stoica


Luminița Malanciuc


Ioana-Olivia Voicu


Eduard Toma-Apostol


Florina-Lăcrămioara Drăgan