Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
Print Friendly, PDF & Email

Convinge judecătorul (Învinge judecătorul? – explicaţie mai încolo) – un fel de recenzie a cărţii lui Adrian Toni Neacşu – (III)
09.02.2017 | Gheorghe MOROȘANU

Gheorghe Moroșanu

Gheorghe Moroșanu

Continuăm. Din Prefaţa la ediţia a II-a şi din Introducere, iată câteva fraze care arată că această carte este utilă nu numai avocaţilor, ci tuturor celor care au o implicare oarecare în justiţie:

„Ca orice metodă, comunicarea judiciară pe care o propun are reguli, tehnici şi instrumente specifice. Valorile ei fundamentale sunt pragmatismul, realismul, minimalismul, eficienţa şi dezambiguizarea.”

„Caracterul vag al cererii tale este principalul duşman în calea succesului tău”. …  „Dacă nu-ţi poţi sintetiza solicitarea juridică într-o singură propoziţie, mai mult ca sigur că tu însuţi nu ştii exact ceea îi ceri instanţei.” … „Începe cu concluzia”.

„Instrumentele de lucru ale avocatului litigant sunt scrisul şi vorbitul.”

(Dar într-o Notă, autorul arată că referirea la avocat însemnă referirea la toţi cei care se adresează judecătorului, ei putând fi şi consilieri juridici, dar şi nejurişti.)

„A apus vremea pledoariilor ample, exerciţiilor oratorice emoţionante…”

Aici aş completa eu, GM, că prestaţia avocatului nu se poate aprecia în funcţie de cât de mult şi de tare vorbeşte. (În antichitate, ei erau porecliţi latratores…) Avocatul care vorbeşte mult şi nu simte când judecătorul vrea să „i-o scurteze”, avocatul care „se pune în gură” cu domnul, dar mai ales cu doamna jude, nu face decât să-şi taie din şanse. Valabil şi pentru căuzaşul fără avocat.

„Judecătorii sunt supuşi greşelii, stresului, obosesc, sunt presaţi de timp, pot fi extenuaţi, au griji, pot fi impresionaţi sau nu.”

Autorul se va raporta de mai multe ori la anticul Marcus Fabius Quintilian, Institutio Oratoria, tradus la noi Arta oratorică, Ed. Minerva, 1974. Iată un prim citat:

„Aş vrea să se cunoască, dacă este posibil, şi firea judecătorului. Căci, după cum va fi aspru, blând, plăcut, grav, dur, iertător, va trebui să invocăm în interesul cauzei noastre însuşiri ce îi sunt pe plac, ori să atenuăm pe cele contrare firii lui”.

Intrând, în sfârşit, în materia cărţii, din primul capitol („Despre judecătorul real”), aflăm cum că:

„Judecătorul este un profesionist al dosarelor. …nu poate fi manipulat emoţional. Nu încerca să-l influenţezi ducând situaţia clientului în zona melodramei”.

„Avocatul vrea să câştige procesul. … Judecătorul vrea să dea hotărâri care să fie menţinute în căile de atac.”

Judecător pensionar Gheorghe Moroșanu


Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.