Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DIICOT-Ploiești. Constituire a unui grup infracțional organizat, fraudă informatică. Arestare preventivă


10 februarie 2017 | Georgiana-Camelia LUCIU

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Drept penal, Sistemul judiciar
Georgiana-Camelia Luciu

Georgiana-Camelia Luciu

DIICOT-Ploiești. Constituire a unui grup infracțional organizat, fraudă informatică. Arestare preventivă.

La data de 8 februarie 2017, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor S. A., P. C., M. L. I. şi O. G. pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat şi fraudă informatică.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 6-7 februarie a.c., inculpaţii au manipulat fraudulos mai multe terminale ATM amplasate pe raza judeţelor Prahova şi Dâmboviţa, folosind instrumente de plată electronică nenominale, preplătite, emise de instituţii financiare din Spania.
În fapt, s-a reţinut că, la data de 6 februarie 2017, orele 18:27, sistemul informatic centralizat al unei unităţi bancare de pe raza municipiului Ploiești a înregistrat efectuarea unei retrageri de numerar de la ATM-ul băncii în sumă de 2.000 lei. La aceiași dată, tot pe raza municipiului Ploiești și la ATM-uri aparținând aceleiaşi unităţi bancare, au mai fost înregistrate alte 5 operațiuni de retragere numerar a câte 2.000 lei fiecare.
Suspiciunile de fraudă s-au fundamentat pe faptul că deși sistemul informatic al băncii a înregistrat tranzacțiile cu status eșuate, în fapt sumele au fost retrase din automatele bancare.

În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a constatat că acelaşi tip de incidente s-au înregistrat şi pe raza municipiului Tîrgoviște, la mai multe a ATM-uri aparţinând aceleiaşi unităţi bancare.

Astfel, la data de 7 februarie 2017, în jurul orelor 16:00 procurorii DIICOT împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti au organizat o acțiune de supraveghere a ATM-urilor unităţii bancare, ocazie cu care au fost depistați în zona unui ATM amplasat în municipiul Târgoviște, inculpaţii S. A., P. C. și M. L. I., care utilizau pentru deplasare un autoturism înmatriculat în Spania.

Cu ocazia efectuării controlului corporal asupra acestora și asupra autoturismului au fost găsite mai multe carduri bancare, emise de o bancă din Spania înscris cu coduri PIN, suma de aproximativ 20.000 lei și telefoane mobile.

În continuare, efectuându-se investigații s-a constatat că inculpaţii erau cazaţi într-o unitate hotelieră de pe raza municipiului Târgovişte.

După verificările efectuate, s-a constatat că, împreună cu cei trei inculpaţi, în hotel mai erau cazaţi încă doi suspecţi în cauză precum și inculpatul O. G., care după ce a fost legitimat, a aruncat un card avut asupra sa în vederea unei eventuale exonerări a răspunderii penale.

La data de 8 februarie 2017, Tribunalul Prahova a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor S. A., P. C., M. L. I. şi O. G. pentru o perioadă de 30 de zile.

Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

:: sursa: www.diicot.ro

Georgiana-Camelia Luciu

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică