Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Tranșarea admisibilității acțiunii principale de către instanța supremă în primul ciclu procesual. Efecte
13.02.2017 | Cosmina SIMA

Secţiuni: Jurisprudența ÎCCJ, Procedură civilă, Selected, VARIA (alte surse)
JURIDICE - In Law We Trust
Cosmina Sima

Cosmina Sima

Înalta Curte de Casație și Justiție a statuat faptul că, în cazul în care în ciclul procesual anterior instanţa de recurs a constatat admisibilitatea acţiunii reclamantei prin raportare la dispoziţiile art. 111 vechiul Cod de procedură civilă (art. 35 noul Cod de procedură civilă), acest aspect nu mai poate fi pus în discuţie ulterior, faţă de caracterul obligatoriu al dezlegării problemei de drept date de instanţa de recurs, conform art. 315 alin. (1) vechiul Cod de procedură civilă (art. 501 alin. (1) noul Cod de procedură civilă). În cazul în care în primul ciclu procesual una din criticile recurentei a fost aceea că instanţa de apel nu a analizat condiţia subsidiarităţii acţiunii în constatare faţă de acţiunea în realizare, prin admiterea recursului formulat de aceasta, casarea deciziei recurate, anularea în parte a sentinţei tribunalului şi trimiterea cauzei în vederea judecării pe fond a cererii principale, rezultă că problema admisibilităţii acţiunii principale a fost tranşată în primul ciclu procesual de către instanţa supremă care a stabilit posibilitatea reclamantei de a se adresa instanţei de judecată cu o astfel de cerere. (Decizia nr. 2093 din 15 octombrie 2015 pronunţată în recurs de Secţia de a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect acțiune în constatare)

Cosmina Sima

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti