Propunerea tehnică – componenta critică a unei oferte
20 martie 2023 | Florina BOGDAN
Dacă abordăm pe scurt acest subiect, lucrurile se văd astfel:
Modul în care Operatorii Economici trebuie să-și întocmească și să-și structureze Propunerea Tehnică este indicat de către Autoritatea/Entitatea Contractantă în secțiunile dedicate ale Documentației de atribuire/Anunțului de participare iar ofertanților le revine sarcina să-și prezinte acest document în cadrul Ofertei, într-o manieră organizată.
Și cum Propunerea Tehnică trebuie să cuprindă informații relevante privind propria abordare propusă pentru executarea contractului, deodată construcția unei oferte în ansamblul ei capătă pentru ofertanți imaginea unei aventuri pe un tărâm parcă timid explorat.
Dacă vrem, însă, să abordăm pe larg acest subiect, trebuie să punem accent pe etapele care trebuie stabilite și implementate anterior analizării propunerilor tehnice depuse.
Astfel, primele etape asupra cărora trebuie să ne îndreptăm atenția și energia în calitate de Autoritate/Entitate Contractantă, sunt: identificarea necesităților și exprimarea lor prin intermediul Documentației de Atribuire într-un mod corespunzător[1]. Trebuie să subliniez faptul că asigurarea unei transparenţe optime pentru potenţialii Furnizori/Prestatori este atributul Autorității/Entității Contractante.[2]
Obținem, astfel, primul capitol care se scrie într-un proces de achiziție publică și care este crucial.
Conținutul coeziv al acestui prim capitol asigură parcurgerea corectă a unui întreg proces cu multele lui etape.
Această precauţie specială „parcurgerea corectă” la nivel de Autoritate/Entitate Contractantă poate fi transpusă în două principii de bază:
– obţinerea celui mai bun raport calitate-preţ (utilizarea acestui criteriu de atribuire nu implică doar alegerea celei mai ieftine oferte, ci și obţinerea celei mai bune oferte care respectă parametrii stabiliţi prin specificațiile tehnice);
– garantarea corectitudinii (corectitudinea implică respectarea principiilor pieţei interne, pe care se fondează directivele privind achiziţiile publice şi legislaţia naţională care le transpune – principiul egalităţii de tratament și principiul transparenţei).
Sunt două principii fundamentale care stau de fapt la baza întocmirii unui Caiet de Sarcini, după ce s-a definit obiectul contractului și a fost transpus în Specificaţii Tehnice măsurabile.
Îmi place să asociez această operaţiune/activitate cu transformarea unei schiţe într-un tablou.
Pornind de la ipoteza că activitatea de întocmire a Caietului de Sarcini a fost realizată fără să se piardă din vedere importanța acestui document pentru succesul unui proces de achiziții publice, deschid și cel de-al doilea punct al subiectului – Întocmirea Propunerii Tehnice.
Conform Legii Achizițiilor Publice, Propunerea Tehnică este una dintre componentele obligatorii ale unei Oferte.
Neîntocmirea acestui document duce la declararea ofertei ca fiind inacceptabilă, conform normelor de aplicare ale Legii 98/2016[3], cu modificările și completările ulterioare.
Pe de altă parte, informațiile prezentate de către Ofertant în Propunerea Tehnică reprezintă fundament pentru evaluarea acesteia și aplicarea criteriului de atribuire, conform metodologiilor stabilite prin Documentația de Atribuire.
Ca punct de plecare în elaborarea/structurarea Propunerii Tehnice trebuie utilizat Formularul-cadru de Propunere Tehnică, pus la dispoziția ofertanților de către Autoritatea/Entitatea Contractantă prin intermediul Anunțului de Participare.
De asemenea, tot ca punct de plecare în elaborarea/structurarea Propunerii Tehnice se poate consulta Ghidul Achizițiilor Publice – Documentații de Atribuire Standardizate, publicat pe site-ul Agenției Naționale pentru Achiziții Publice.
Acest ghid a fost elaborat în special pentru Autorităţile Publice, cu speranța însă că el va suscita şi interesul Furnizorilor/Prestatorilor/Antreprenorilor să înţeleagă cerinţele care le sunt impuse.
De ce este atât de important să știm în detaliu cum se întocmește o Propunere Tehnică?
Deoarece simpla copiere a cerințelor din Caietul de Sarcini nu este considerată drept răspuns la cerințele Autorității Contractante.
Deoarece orice necorelare, omisiune ori neconformitate constatată în privința documentelor ofertei, în raport cu Caietul de Sarcini ori prevederile legislației în vigoare, inclusiv în cazul lipsei unui document aferent Propunerii Tehnice si/sau completarea greșită a unui document ori neprezentarea acestuia conținând cel puțin informațiile solicitate, poate conduce la declararea Ofertei ca fiind neconformă.
Deoarece Ofertanții au obligația de a proba conformitatea ofertei cu cerințele Caietului de Sarcini prin prezentarea propriei abordări/metodologii asupra modului de îndeplinire a contractului și de rezolvare a eventualelor dificultăți legate de îndeplinirea acestuia.
Deoarece Ofertele care nu pot fi fundamentate din punct de vedere tehnic, logistic și a resurselor prevăzute, vor fi respinse ca neconforme.
Ce soluții putem îmbrățișa?
Dacă avem calitatea de Achizitori putem acţiona pe baza „celor mai bune practici” ale altor Autorităţi Contractante naționale, și de ce nu și pe baza bunelor practici europene. Putem utiliza colaborarea în reţea ca metodă de obţinere şi transmitere a informaţiilor.
Iar dacă rolul nostru este acela de Ofertant, să ne asigurăm în primul rând că specificațiile tehnice și cerințele minime prevăzute în Caietul de Sarcini permit accesul liber și egal la procedura de atribuire, după care să ne stabilim un obiectiv măreț – întocmirea unei Propuneri Tehnice fundamentate și inovatoare, a unei Propuneri Tehnice care reflectă un dialog mut dar valoros cu Autoritatea/Entitatea Contractantă, cu privire la produsele/serviciile/lucrările pe care le ofertăm.
[1] Hotărâre nr. 395 din 2 iunie 2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractului de achiziţie publică/acordului-cadru din Legea nr. 98/2016 privind achiziţiile publice
[2] Legea 98/2016 privind achizițiile publice
[3] Hotărâre nr. 395 din 2 iunie 2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractului de achiziţie publică/acordului-cadru din Legea nr. 98/2016 privind achiziţiile publice
Florina Bogdan
Director Departament Achiziții Publice – COMPETITIVE MANAGEMENT CONSULTING SRL
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro