Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC
 1 comentariu

Convinge judecătorul (Învinge judecătorul? – explicaţie mai încolo) – un fel de recenzie a cărţii lui Adrian Toni Neacşu – (IV)
13.02.2017 | Gheorghe MOROȘANU

JURIDICE - In Law We Trust
Gheorghe Moroșanu

Gheorghe Moroșanu

Continuăm lectura unei cărţi care nu numai că este foarte interesantă şi utilă, dar care ne îmbogăţeşte orizontul cunoaşterii şi cultura civică, fiind pur şi simplu bine scrisă. Era şi normal: Un autor care ne învaţă cum să vorbim şi să scriem nu putea fi decât un om dotat în arta şi tehnica scrisului.

Iată un set de citate:

Referitor la „vorbitul pentru sală, coşmarul oricărui judecător” (valabil pentru avocaţi, dar şi pentru căuzaşii care se apără singuri):

„A vorbi pentru sală înseamnă să ignori cu totul instanţa, aşteptările şi ordinele ei, şi să fii luat de valul propriei elocinţe… Este o catastrofă”.

„Vorbitul pentru sală poate fi asemănat pentru judecător cu criza epilepticului… Ca şi epilepticul, un avocat poate oricând să înceapă vorbitul pentru sală, fără ca nimic să anunţe asta. … În cele din urmă, precum criza epilepticului, şi vorbitul în sală încetează de la sine, prin epuizare.”

Autorul arată că judecătorii judecă şi dau soluţia şi cu gândul la felul cum va fi tratată (şi menţinută) acea soluţie în căile de atac: „Judecătorii de fond sunt la propriu supuşi terorii desfiinţării sau modificării soluţiilor lor în căile de atac.”

Cap. 2.11. Cunoaşte judecătorul

Asta ne sfătuieşte D-l Preşedinte şi avocat şi scriitor Neacşu. Este normal, zic eu, în cadrul unei teorii psiho-elementare, să cunoşti un om, ca să ştii cum să-l abordezi. Dar crezi că e uşor, în cazul judecătorilor? Judecătorii sunt învăţaţi/ameninţaţi/timoraţi cum că trebuie să trăiască într-un turn de fildeş – să nu se arate, să nu vorbească, să nu scrie, nimic în public. Cineva, acolo, sus, a avut un interes, şi chiar şi l-a atins. Majoritatea judecătorilor – „bătrâni” cuminţi sau obedienţi sau blazaţi, sau pur şi simplu normali; tineri „şcoliţi” la INM (voi reveni puternic) au achiesat de la sine la aceste reguli. Aşa că nu vezi la televizor niciodată, de exemplu, o discuţie normală între un judecător şi un avocat etc.

Judecătorii români sunt speriaţi ca de bombe de presă, ca şi de orice contact extra-profesional.

Şi-atunci, cum să-ţi cunoşti judecătorul? Sugerăm prietenului Neacşu să ne înveţe în ediţia următoare a cărţii.

Judecător pensionar Gheorghe Moroșanu


Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]
Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Convinge judecătorul (Învinge judecătorul? – explicaţie mai încolo) – un fel de recenzie a cărţii lui Adrian Toni Neacşu – (IV)”

  1. Dan TIMAR spune:

    Felicitari pentru… achiesarea prin ironie! 🙂 Scriu din postura unui tata care a scapat de avocati si se lupta singur, in fata instantelor „de minori-familie” pentru drepturile lui de tata fata de copiii sai si pentru drepturile copiilor sai de a avea legatura cu (un?) tata. Nu stiu daca ati apucat sa judecati asa ceva, in special in „lumina” noilor coduri civile. Pe langa ca fantoma Codului Familiei sta inca atat de-a dreapta cat si de-a stanga judei, se pare ca balacareala de tip Obor (prestata cu vivacitate de catre avocatii… specializati) reprezinta sine qua non-ul acestor procese. Nu intamplator acesti avocati… specializati cunosc deja acesti judecatori… specializati. Prea multe legi de invatat nu avem… in aceasta specializare. Pacat ca sunt proaste, interpretabile si pretabile la… oboreala.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.