Secţiuni » Arii de practică » Business » Corporate
Corporate
DezbateriCărţiProfesionişti
POPOVICI NITU STOICA & ASOCIATII
 

ICCJ. Momentul încetării existenței unei asociații în raporturile cu terții
14.02.2017 | Cosmina SIMA

Secţiuni: Corporate, Drept civil, Jurisprudența ÎCCJ, Procedură civilă, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Cosmina Sima

Cosmina Sima

Înalta Curte de Casație și Justiție a statuat faptul că, în situația în care, ca urmare a revizuirii sentinţei prin care a fost înfiinţată o asociaţie, în sensul respingerii cererii de înfiinţare, asociația nu își înceteaza existența de la acest moment, raportat la terți, ci din momentul în care asociația este radiată din Registrul asociațiilor și fundațiilor. Puterea de lucru judecat de care se bucură hotărârea pronunţată în calea extraordinară de atac a revizuirii nu trebuie confundată cu efectul substanţial al acesteia. Hotărârea judecătorească este obligatorie şi produce efecte numai între părţi, neputând crea drepturi şi obligaţii în privinţa terţilor care nu au fost atraşi în niciun mod în proces şi care sunt în măsură să facă dovada contrară în condiţiile legii.  Potrivit art. 71 alin. (1) din O.G. nr. 26/2000, încetarea existenţei asociaţiei are loc odată cu radierea acesteia din Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor. În cauză, recurentul a făcut dovada că intimatul nu a fost radiat din Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor (aspect confirmat şi de reprezentantul convenţional al asociaţiei) prin prezentarea certificatului de înscriere în acest registru, situaţie în care instanţa reţine că recurentul  a făcut dovada personalităţii juridice a asociaţiei, conform art. 12 alin. (2) din O.G. nr. 26/2000 (potrivit cărora „în relaţiile cu terţii, dovada se face cu certificatul de înscriere”). Deci, în relaţiile cu terţii, încetarea capacităţii de folosinţă a asociaţiei are loc la data încetării persoanei juridice însăşi prin radierea din registrul asociaţiilor şi fundaţiilor conform art. 12 alin. (2) din O.G. nr. 26/2000 coroborat cu art. 71 alin. (1) din acelaşi act normativ. Pe cale de consecinţă, trebuie reţinut că, în raporturile cu terţii asociaţia este considerată în fiinţă cât timp nu este radiată din registrul asociaţiilor. (Decizia nr. 1572 din 9 iunie 2015 pronunţată în recurs de Secţia de a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect acțiune în despăgubiri)

Cosmina Sima

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti