Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Poate fi chemat în judecată Guvernul Grindeanu pentru OUG 13/2017 pentru solicitarea de daune?
15.02.2017 | Marius Vicențiu COLTUC

Secţiuni: Drept penal, Opinii
JURIDICE - In Law We Trust
Marius Vicentiu Coltuc

Marius Vicentiu Coltuc

Natura raspunderii politice a Guvernului si membrilor sai

Doctrina nu este unitara in a califica raspunderea politica drept o problema ce apartine sau nu juridicului. Este sau nu raspunderea politica o forma a raspunderii juridice?

Se arata astfel ca „Ideea de raspundere politica a Guvernului… nu este straina ideii de raspundere juridica, raspunderea politica, cand ne raportam la autoritatile publice, nu reprezinta altceva decat o forma a raspunderii juridice, institutie a dreptului public, evocand prin aceasta sintagma Dreptul constitutional si Dreptul administrativ”[1] .

Un alt autor[2] arata ca Parlamentul exercita asupra Executivului un control esentialmente si exclusiv politic, instrumentele si procedurile de control parlamentar, ca si sanctiunile ce urmeaza sa se aplice, avand la randul lor caracter exclusiv politic. Cum una din procedurile de control este tocmai cea legata de punerea in discutie a responsabilitatii politice, dupa cum arata autorul, este evidenta excluderea din campul raspunderii juridice a raspunderii politice a Guvernului si membrilor sai, in opinia acestuia.

Responsabilitatea politica are o natura aparte manifestata prin „existenta unei prezumari a faptei incriminate”[3], ceea ce vine in contradictie cu principiul prezumtiei de nevinovatie si prin faptul ca sanctiunea este pur politica, constand in obligatia ce incumba ministrului sau Guvernului in ansamblul sau sa se retraga daca pierde increderea Parlamentului.

Raporturile dintre Parlament si Guvern sunt raporturi de natura politica si juridica, de unde ideea ca raspunderea Guvernului are o natura dubla, politica si juridica[4]. Astfel, desi se recunosc anumite consecinte juridice ale raspunderii politice, se arata ca, atunci cand este pusa in discutie raspunderea juridica a Guvernului si a membrilor sai, se are in vedere raspunderea civila, administrativa sau penala, adica raspunderea juridica stricto sensu.

Doctrina juridica interbelica facea distinctia intre raspunderea politica si cea juridica, distinctia avand la baza faptul ca prima se declansa pe taramul jocului politic, fara ca in mod necesar sa fie incalcat un text de drept pozitiv, in timp ce raspunderea juridica se angaja pe taramul dreptului civil si respectiv penal.

Astfel, Anibal Teodorescu identifica in doctrina dreptului administrativ trei puncte de vedere privind calificarea notiunii de responsabilitate ministeriala: responsabilitatea pur politica, responsabilitatea penala si respectiv civila. Din punctul de vedere al acestui autor, responsabilitatea politica este aceea pe care ministrul si-o atrage atunci cand, din punct de vedere politic, el a comis o greseala sau a facut un fapt ce poate fi considerat ca greseala.[5]

Intr-o opinie se arata ca raspunderea juridica a membrilor Guvernului isi are cadrul constitutional in dispozitiile art. 108 alin. (2) si (3), excluzand astfel raspunderea politica a Guvernului din sfera raspunderii juridice.[6]

Guvernul raspunde politic in fata Parlamentului, desi puterile statului sunt egale, datorita gradului de reprezentativitate al Parlamentului, „organul reprezentativ suprem al poporului roman”.

Fiecare ministru se afla in cadrul activitatii sale in doua ipostaze: membru al Guvernului si conducator al organului administratiei publice centrale, adica ministru. Pornind de la aceasta disociere, un autor[7] arata ca in functie de ipostaza din care este privit, ministrul va raspunde cu o forma sau alta a raspunderii sociale: raspunderea politica, in calitate de membru al Guvernului, si raspunderea juridica, in calitate de ministru.

Raspunderea politica a Guvernului este o institutie de drept public si, atunci cand este pusa in discutie de Parlament, ea poate avea la baza motive juridice, constand in incalcarea unor norme si principii de drept.

S-ar putea spune astfel ca raspunderea politica a Guvernului este juridica doar prin procedura, din punct de vedere substantial situatiile in care este pusa in discutie neavand in mod necesar un fundament juridic.

Raspunderea politica, „desi se intemeiaza pe acelasi principiu ca responsabilitatea civila sau penala, adica pe faptul ca puterea politica este tinuta sa dea socoteala de actele sale si sa-si asume consecintele acestora”[8], aceasta forma de raspundere are o natura aparte, distincta de cea „pur politica sau politica si morala”[9] angajata in fata poporului sau partidelor si bazata, asa cum se arata[10], pe ideea de culpa a celui care raspunde.

Ne putem intrebarea fireasca: In 2017 se poate chema in judecata Guvernul pentru a cere daune morale de catre cetatenii Romaniei?

Noi zicem ca da!!!

Procedura poate fi una judiciara la Curtea de Apel Bucuresti unde se pot cere si daune morale.

Deja, exista o cerere a Procurorului General depusa, dar vizeaza numai anularea OUG nr. 13/2017, care deja a fost abrogata.

Exista un termen de 6 luni de la data abrogarii in care cetatenii Romaniei pot cerere daune morale Guvernului.[1] Antonie Iorgovan – op.cit., p. 501
[2] Cristian Ionescu – Institutii politice si drept constitutional, Ed. Fundatiei “Romania de maine”, Bucuresti, 1999, p. 285
[3] Dan Claudiu Danilor, op.cit., p. 385
[4] Mircea Preda, op.cit., p.134
[5] Anibal Teodorescu, op.cit., p.238
[6] Mircea Preda, op.cit, p. 136
[7] Valentin Prisacaru, Tratat de drept administrativ roman. Partea generala. Ed. All, 1996, ed. a doua revazuta si adaugita, p. 79
[8] Dan Claudiu Danisor, op.cit., p. 385
[9] Genoveva Vrabie, Organizarea politico-etatica a Romaniei, Ed. Cugetarea, Iasi, 1993, p. 302
[10] Antonie Iorgovan, op. cit., p. 503


Avocat Marius Vicentiu Coltuc
Baroul Bucuresti

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti