Secţiuni » Arii de practică » Business » Afaceri transfrontaliere
Afaceri transfrontaliere
CărţiProfesionişti

Președintele României s-a întâlnit cu negociatorul şef al UE pentru Brexit


17.02.2017 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Afaceri transfrontaliere, Content, Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 16 februarie 2017, Klaus Iohannis, Preşedintele României, l-a primit la Palatul Cotroceni, pe Michel Barnier, negociatorul şef al Uniunii Europene pentru Brexit, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

În cadrul întâlnirii, Preşedintele României a exprimat aprecierea faţă de maniera în care Comisia Europeană cooperează cu statele membre în dosarul referitor la retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

În cadrul discuţiilor, Klaus Iohannis a subliniat că România are ca principală prioritate faptul ca prevederile Acordului de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană să asigure protejarea drepturilor și intereselor cetățenilor români aflaţi în Regatul Unit. Astfel, aceştia ar trebui să beneficieze de drepturile deja dobândite şi ulterior Brexit-ului.

De asemenea, acesta a insistat asupra importanței negocierii cât mai curând posibil a acestor aspecte legate de drepturile cetăţenilor Uniunii Europene aflaţi în Marea Britanie. De asemenea, şeful statului a precizat că este necesar să se abordeze în prima fază a negocierilor şi chestiunile financiare implicate de retragerea Marii Britanii din UE.

Totodată, Președintele a subliniat importanţa deosebită a prezervării unităţii celor 27 de state membre ale Uniunii în negocierile privind Brexit-ul. De asemenea acesta a menţionat că România susține continuarea unei cooperări strânse a Uniunii Europene cu Marea Britanie în domeniile de interes comun şi după retragerea acesteia din Uniune.

La rândul său, Michel Barnier a făcut o prezentare a stadiului pregătirilor pentru începerea negocierilor cu Regatul Unit al Marii Britanii. Au fost prezentate etapele şi calendarul procesului, precum şi strategia avută în vedere pentru desfăşurarea negocierilor.

Negociatorul şef al Uniunii pentru Brexit a subliniat rolul important pe care România îl va avea în acest proces, ca stat care va deţine Preşedinția Consiliului Uniunii Europene în primul semestru din 2019, perioadă în care este de aşteptat să aibă loc ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Procedura de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană este reglementată de articolul 50 din Tratatul Uniunii şi are următoarele etape:

1. Marea Britanie notifică Consiliului European intenţia de a se retrage din Uniunea Europeană.
2. Consiliul European decide, prin consens, orientările (linii directoare) în baza cărora Uniunea Europeană negociază şi încheie cu Regatul Unit un acord care stabileşte condiţiile de retragere, ţinând seama de cadrul viitoarelor sale relaţii cu Uniunea.
3. Acordul de retragere se negociază în conformitate cu art. 218 din Tratatul de Funcţionare a Uniunii Europene – Comisia Europeană propune directive de negociere (mandatul) pe care Consiliul Uniunii Europene îl aprobă, adoptând decizia de autorizare a începerii negocierilor.
4. Acordul se încheie în numele Uniunii Europene de către Consiliul Uniunii Europene, după aprobarea de către Parlamentul European (cu majoritate simplă) şi Consiliul Uniunii (cu majoritate calificată).
5. Tratatele încetează să se aplice Marii Britanii de la data intrării în vigoare a acordului de retragere sau, cel mai târziu, la doi ani de la notificare (dacă în acest interval nu se ajunge la un acord de retragere). Consiliul European poate hotărî, în acord cu statul membru respectiv, cu unanimitate, prelungirea termenului iniţial de doi ani.
6. Marea Britanie nu participă la dezbaterea şi la adoptarea deciziilor Consiliului European şi ale Consiliului Uniunii Europene în procesul de retragere.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro