Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti
D&B DAVID SI BAIAS
 
Print Friendly, PDF & Email

ANAF. Formularul 100 va fi adaptat
17.02.2017 | JURIDICE.ro

Joi, 16 februarie 2017, ANAF a informat că adaptează formularul 100 “Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat”, ca urmare a modificărilor legislative recente, potrivit unui comunicat al ANAF.

Astfel, ANAF propune, printr-un proiect de ordin, modificarea și completarea prevederilor Ordinului președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscalã nr. 587/2016, dupã cum urmeazã:
– actualizarea Nomenclatorului privind obligațiile de platã la bugetul de stat, prin introducerea unor poziții noi, „Impozit specific unor activitãți”, potrivit prevederilor Legii nr. 170/2016 și „Impozit pe veniturile din pensii”, potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum și eliminarea poziției „Impozit pe construcții”, potrivit art. 500 din Codul fiscal;
– modificarea și completarea, corespunzãtoare, a Instrucțiunilor de completare a formularului 100 „Declarație privind obligațiile de platã la bugetul de stat.”

Modificãrile legislative sunt următoarele:
Prin Legea nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitãti, începând cu 1 ianuarie 2017, a fost prevãzutã obligația de platã a impozitului specific pentru agenții economici care desfãșoarã activitãți corespunzãtoare codurilor CAEN prevãzute la art. 1 din lege.

Prin Ordonanța de urgențã a Guvernului nr. 3/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, au fost modificate condițiile de încadrare a persoanelor juridice române în categoria microîntreprinderilor (plafon de venituri – 500.000 euro, de la 1 februarie 2017).

Potrivit prevederilor art. I pct. 1 din Legea nr. 2/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și pentru modificarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sãnãtãții, începând cu data de 1 februarie 2017, venitul impozabil lunar din pensii se stabilește prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei. Ca urmare, plãtitorii de venituri din pensii au, în continuare, obligația reținerii și virãrii impozitului pentru veniturile din pensii care depãșesc suma neimpozabilã lunarã. Totodatã, potrivit art. I pct. 3 și pct. 9 din același act normativ, plãtitorii de pensii au fost eliminați din categoria plãtitorilor de venit care au obligația depunerii formularului 112 „Declarație privind obligatiile de platã a contributiilor sociale, impozitului pe venit Și evidența nominalã a persoanelor asigurate.”

De asemenea, în conformitate cu prevederile art. I pct. 6 din Legea nr. 2/2017, pentru persoanele cu venituri din pensii contribuția de asigurãri sociale de sãnãtate se suportã de la bugetul de stat.

Astfel, potrivit prevederilor legale menționate, plãtitorii de venituri din pensii declarã obligațiile de platã la bugetul de stat prin formularul 100 „Declarație privind obligațiile de platã la bugetul de stat”, aprobat prin Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscalã nr. 587/2016.


Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.