Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

ASF. Nou cadru adoptat de EIOPA pentru supravegherea activităţii societăţilor de asigurare
17.02.2017 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Afaceri transfrontaliere, Asigurări, Content, Fiscalitate
JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 16 februarie 2017, EIOPA a decis revizuirea cadrului de cooperare între autoritățile naționale de supraveghere, inclusiv ASF, în contextul aplicării noului regim Solvabilitate II, potrivit unui comunicat al ASF.

Demersul EIOPA – Autoritatea Europeană de Asigurări și Pensii Ocupaționale s-a concretizat prin revizuirea vechiului Protocol de colaborare de la Siena și a fost oficializat printr-o decizie de cooperare asumată de ASF în calitate de membru al autorității europene.

Având în vedere intensificarea activității transfrontaliere de către societățile de asigurare autorizate în Uniunea Europeană, este necesară întărirea mecanismului de cooperare între autoritățile de supraveghere membre ale EIOPA pentru a asigura optimizarea dialogului între acestea și intensificarea supravegherii continue a societăților de asigurări.

Prin reconfigurarea cadrului de cooperare se stabilesc, în baza regimului Solvabilitate II, noi reguli, atât pentru autoritatea de origine, cât și pentru cea gazdă, la momentul autorizării, la momentul notificării și pe parcursul procesului de supraveghere. Accentul se pune în special pe schimbul de informații privind situația financiară a companiei și respectarea cerințelor de solvabilitate. Obiectivul final constă în identificarea timpurie a eventualelor deficiențe care ar putea afecta stabilitatea financiară a piețelor din statul de origine și statul gazdă și ar putea avea efecte negative asupra intereselor consumatorilor.

Pentru a înlesni accesul la informațiile privind activitatea transfrontalieră a companiilor, EIOPA intenționează să constituie o bază de date privind datele cantitative care trebuie transmise anual de către autoritățile din statul de origine către autoritățile din statul gazdă.

Prevederile noului cadru se vor aplica începând cu 1 mai 2017 tuturor autorităților naționale competente pentru supravegherea asigurărilor, membre ale Consiliului Supraveghetorilor EIOPA și autorităților de supraveghere din statele EEA EFTA, de asemenea membre ale Consiliului Supraveghetorilor EIOPA, în măsura în care Directiva 2009/138 le este aplicabilă.

Protocolul de colaborare poate fi consultat aici.

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti