BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul munciiCyberlaw
 
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
 
Print Friendly, PDF & Email

Ziua mondială a justiției sociale
20.02.2019 | Cristian JURA, Alina GAJA

 
SMARTBILL
Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019: Ziua mondială a justiției sociale este marcată, anual, la data de 20 februarie.

Temă pentru 2019: „Dacă vrei pace și dezoltare, lucrează pentru justiția socială.”

Justiția socială este un principiu fundamental pentru coexistența pașnică și prosperă în interiorul și între națiuni. Susținem principiile justiției sociale atunci când promovăm egalitatea de gen sau drepturile popoarelor indigene și ale migranților. Noi avansăm dreptatea socială atunci când eliminăm barierele cu care se confruntă oamenii din cauza genului, vârstei, rasei, etnicității, religiei, culturii sau handicapului.

Pentru Națiunile Unite, urmărirea dreptății sociale pentru toți este în centrul misiunii globale de a promova dezvoltarea și demnitatea umană. Adoptarea de către Organizația Internațională a Muncii a Declarației privind justiția socială pentru o globalizare echitabilă este doar un exemplu recent al angajamentului sistemului ONU față de justiția socială. Declarația se concentrează pe garantarea unor rezultate echitabile pentru toți prin ocuparea forței de muncă, protecția socială, dialogul social și principiile fundamentale și drepturile la locul de muncă.

OIM estimează că în prezent aproximativ 2 miliarde de persoane trăiesc în situații fragile și afectate de conflicte, dintre care mai mult de 400 de milioane sunt în vârstă de 15-29 de ani.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Ana-Maria Antonovici

Ana-Maria Antonovici

2018: Ziua mondială a justiției sociale este marcată, anual, la data de 20 februarie.

Temă pentru 2018: ”Muncitorii în mișcare: Căutarea justiției sociale.

Majoritatea migrației de astăzi este legată direct sau indirect de căutarea unor oportunități de muncă decente. Chiar dacă ocuparea forței de muncă nu este conducătorul principal, ea se află, de obicei, în procesul de migrare la un moment dat.

Scopul acestei zile este de a atrage atenția factorilor responsabili asupra unor probleme precum sărăcia, șomajul și excluziunea socială. Valorile promovate cu acest prilej sunt solidaritatea, echitatea și tratamentul egal oferit cetățenilor indiferent de sex, rasă, religie, cultură sau stare a sănătății.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Ana-Maria Antonovici
Intern SSJ

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

2017: Ziua mondială a justiției sociale (World Day of Social Justice) este marcată anual, la data de 20 februarie.

Sediul materiei: Data de 20 februarie a fost stabilită pentru promovarea egalității între oameni și eliminarea barierelor legate de sex, vârstă, rasă, etnie, religie, cultură sau dizabilitate, în cadrul celei de-a 63-a sesiuni a Adunării Generale a Națiunilor Unite, din 26 noiembrie 2007. Totodată, la 10 iunie 2008, Organizația Mondială a Muncii a adoptat Declarația privind justiția socială pentru o globalizare echitabilă.

Temă pentru 2017: „Preventing conflict and sustaining peace through decent work.”

Termenul de justiție socială a fost inventat de către Luigi Taparelli în anul 1840 și desemnează modul în care este aplicată justiția într-o societate în relație cu clasele sociale existente în ea. În esență, conceptul se referă la faptul că toată lumea trebuie să aibă aceleași drepturi și oportunități economice, politice și sociale, rolul cel mai important al statului fiind acela de a asigura bunăstarea și respectarea drepturilor cetățenilor săi, indiferent de clasa socială din care fac parte aceștia.

Website-ul oficial aici

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș
Facultatea de Drept, Universitatea din București


Aflaţi mai mult despre , , , , ,
Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.