« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
 

Ziua mondială a justiției sociale
20.02.2021 | Cristian JURA, Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua mondială a justiției sociale este marcată, anual, la data de 20 februarie.

Victor Alistar și Romeu Chelariu, membrii aleși ai Consiliului Superior al Magistraturii, reprezentanți ai societății civile, au dat publicității următorul mesaj: Anual, data de 20 februarie reprezintă celebrarea “Zilei mondiale a Justiției Sociale”, scopul principal fiind acela de a promova egalitatea între oameni, precum și de a elimina orice barieră bazată pe criterii de sex, orientare sexuală, caracteristici genetice, vârstă, apartenență națională, rasă, culoare, etnie, religie, opțiune politică, origine socială, handicap, situație sau responsabilitate familială, apartenență ori activitate sindicală și în general, orice alte criterii ar face obiectul unei discriminări.

Termenul de “justiție socială” a fost adus în discuție pentru prima dată de cărturarul italian Luigi Taparelli (1793-1862), acesta fiind și cel care a elaborat principiul subsidiarității, ca parte a teoriei sale de drept natural a ordinii sociale.

Ziua de referință a fost stabilită în cadrul celei de-a 63-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, eveniment ce a avut loc în data de 26 noiembrie 2007, urmând ca la data de 10 iunie 2008, Organizația Mondială a Muncii să adopte Declarația privind justiția socială, aceasta vizând o uniformizare globală bazată pe principiul echitabilității.

Conceptul de “justiție socială” desemnează modul în care trebuie aplicată justiția în societatea organizată în cadrul democrației constituționale, în relația cu clasele sociale existente și se referă la faptul că fiecare cetățean trebuie să aibă aceleași drepturi și oportunități, de aici emanând obligativitatea instituțiilor fundamentale ale statului de a asigura bunăstarea, echilibrul și garantarea egalității în drepturi tuturor membrilor societății, indiferent de clasa socială din care provin, așa cum prevăd și normele imperative ale Constituției care reglementează drepturile și libertățile fundamentale, dar și egalitatea în drepturi, fără privilegii și fără discriminări.

În calitate de membri aleși ai Consiliului Superior al Magistraturii, reprezentanți ai societății civile, încurajăm și susținem echilibrul rațional și decizional din partea tuturor instituțiilor și autorităților care au ca principal scop garantarea calității serviciilor publice aflate în slujba societății.

La mulți ani “Justiției Sociale”!”

Temă 2021: Un apel pentru justiție socială în economia digitală

Economia digitală transformă lumea muncii. În ultimul deceniu, extinderea conectivității în bandă largă, cloud computing și date a dus la proliferarea platformelor digitale, care au pătruns în mai multe sectoare ale economiei și societăților. De la începutul anului 2020, consecințele pandemiei COVID-19 au condus la aranjamente de lucru la distanță și au permis continuarea multor activități comerciale, consolidând creșterea și impactul economiei digitale. Criza a evidențiat și a exacerbat și creșterea decalajului digital în cadrul, între și dincolo de țările dezvoltate și în curs de dezvoltare, în special în ceea ce privește disponibilitatea, accesibilitatea și utilizarea informațiilor TIC și accesul la internet, adâncind inegalitățile existente.

În timp ce platformele digitale de muncă oferă lucrătorilor oportunități care generează venituri și beneficiază de aranjamente de lucru flexibile, inclusiv pentru femei, persoane cu dizabilități, tineri și lucrători migranți, ele prezintă, de asemenea, unele provocări. Pentru lucrători, acestea se referă la regularitatea muncii și a veniturilor, la drepturile lor la condiții de muncă echitabile, la protecție socială și la un nivel de trai adecvat, la utilizarea competențelor și la dreptul de a forma sau de a adera la sindicate. Practicile de monitorizare algoritmică, care, în unele cazuri, contribuie la supravegherea la locul de muncă, reprezintă, de asemenea, o preocupare tot mai mare. Consecințele pandemiei COVID-19 expun riscurile și inegalitățile lucrătorilor angajați în platforme bazate pe localizare. Pentru întreprinderile tradiționale, provocările includ concurența neloială din partea platformelor, dintre care unele nu sunt supuse impozitării convenționale și alte obligații din cauza naturii lor noi, inclusiv în ceea ce privește forța de muncă. O altă provocare pentru întreprinderile tradiționale este cantitatea de finanțare necesară pentru adaptarea continuă la transformările digitale, în special pentru întreprinderile mici și mijlocii și disponibilitatea inadecvată a infrastructurii digitale fiabile, în sudul global.

Răspunsurile de reglementare din multe țări au început să abordeze unele dintre problemele legate de condițiile de muncă pe platformele digitale de muncă. Cu toate acestea, este necesar un dialog și o coordonare a politicilor internaționale, deoarece platformele digitale de muncă funcționează în mai multe jurisdicții. Promovarea dialogului și coordonării naționale, regionale și internaționale a politicilor multilaterale este, de asemenea, vitală pentru a asigura certitudinea reglementării și aplicabilitatea standardelor universale ale muncii, având în vedere diversitatea răspunsurilor din partea țărilor și a companiilor platforme.Transformări, în special pentru întreprinderile mici și mijlocii, și disponibilitatea inadecvată a infrastructurii digitale fiabile, în special în sudul global.

Răspunsurile de reglementare din multe țări au început să abordeze unele dintre problemele legate de condițiile de muncă pe platformele digitale de muncă. Cu toate acestea, este necesar un dialog și o coordonare a politicilor internaționale, deoarece platformele digitale de muncă funcționează în mai multe jurisdicții. Promovarea dialogului și coordonării naționale, regionale și internaționale a politicilor multilaterale este, de asemenea, vitală pentru a asigura certitudinea reglementării și aplicabilitatea standardelor universale ale muncii, având în vedere diversitatea răspunsurilor din partea țărilor și a companiilor platforme.

Comemorarea din acest an susține eforturile comunității internaționale de a căuta soluții pentru realizarea dezvoltării durabile, eradicarea sărăciei, promovarea ocupării depline a forței de muncă și a muncii decente, protecție socială universală, egalitate de gen și acces la bunăstare socială și justiție pentru toți. În consecință, se propune să se încurajeze dialogul cu statele membre și instituțiile relevante ale ONU și alte părți interesate cu privire la acțiunile necesare pentru depășirea decalajului digital, oferirea de oportunități de muncă decente și protejarea drepturilor muncii și a omului în era modernă a tehnologiilor digitale.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2020: Ziua mondială a justiției sociale este marcată, anual, la data de 20 februarie.

2019: Ziua mondială a justiției sociale este marcată, anual, la data de 20 februarie.

Temă pentru 2019: „Dacă vrei pace și dezoltare, lucrează pentru justiția socială.”

Justiția socială este un principiu fundamental pentru coexistența pașnică și prosperă în interiorul și între națiuni. Susținem principiile justiției sociale atunci când promovăm egalitatea de gen sau drepturile popoarelor indigene și ale migranților. Noi avansăm dreptatea socială atunci când eliminăm barierele cu care se confruntă oamenii din cauza genului, vârstei, rasei, etnicității, religiei, culturii sau handicapului.

Pentru Națiunile Unite, urmărirea dreptății sociale pentru toți este în centrul misiunii globale de a promova dezvoltarea și demnitatea umană. Adoptarea de către Organizația Internațională a Muncii a Declarației privind justiția socială pentru o globalizare echitabilă este doar un exemplu recent al angajamentului sistemului ONU față de justiția socială. Declarația se concentrează pe garantarea unor rezultate echitabile pentru toți prin ocuparea forței de muncă, protecția socială, dialogul social și principiile fundamentale și drepturile la locul de muncă.

OIM estimează că în prezent aproximativ 2 miliarde de persoane trăiesc în situații fragile și afectate de conflicte, dintre care mai mult de 400 de milioane sunt în vârstă de 15-29 de ani.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Ana-Maria Antonovici

Ana-Maria Antonovici

2018: Ziua mondială a justiției sociale este marcată, anual, la data de 20 februarie.

Temă pentru 2018: ”Muncitorii în mișcare: Căutarea justiției sociale.

Majoritatea migrației de astăzi este legată direct sau indirect de căutarea unor oportunități de muncă decente. Chiar dacă ocuparea forței de muncă nu este conducătorul principal, ea se află, de obicei, în procesul de migrare la un moment dat.

Scopul acestei zile este de a atrage atenția factorilor responsabili asupra unor probleme precum sărăcia, șomajul și excluziunea socială. Valorile promovate cu acest prilej sunt solidaritatea, echitatea și tratamentul egal oferit cetățenilor indiferent de sex, rasă, religie, cultură sau stare a sănătății.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Ana-Maria Antonovici
Intern SSJ

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

2017: Ziua mondială a justiției sociale (World Day of Social Justice) este marcată anual, la data de 20 februarie.

Sediul materiei: Data de 20 februarie a fost stabilită pentru promovarea egalității între oameni și eliminarea barierelor legate de sex, vârstă, rasă, etnie, religie, cultură sau dizabilitate, în cadrul celei de-a 63-a sesiuni a Adunării Generale a Națiunilor Unite, din 26 noiembrie 2007. Totodată, la 10 iunie 2008, Organizația Mondială a Muncii a adoptat Declarația privind justiția socială pentru o globalizare echitabilă.

Temă pentru 2017: „Preventing conflict and sustaining peace through decent work.”

Termenul de justiție socială a fost inventat de către Luigi Taparelli în anul 1840 și desemnează modul în care este aplicată justiția într-o societate în relație cu clasele sociale existente în ea. În esență, conceptul se referă la faptul că toată lumea trebuie să aibă aceleași drepturi și oportunități economice, politice și sociale, rolul cel mai important al statului fiind acela de a asigura bunăstarea și respectarea drepturilor cetățenilor săi, indiferent de clasa socială din care fac parte aceștia.

Website-ul oficial aici

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș
Facultatea de Drept, Universitatea din București

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Secţiuni/categorii: Dreptul muncii, Dreptul securitatii sociale, INTERNAȚIONAL, Legal Days

Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD