Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Arbitraj
Arbitraj
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Official partner: Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional CCIR

ZAMFIRESCU RACOŢI & PARTNERS: Un nou succes pentru SAPE România într-un arbitraj internațional derivat din privatizarea Electrica Moldova


20.02.2017 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Arbitraj, Content, Selected, UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust

Avocații ZAMFIRESCU RACOŢI & PARTNERS (ZRP), asistați de TPA România în calitate de experți financiari, au obținut o nouă hotărâre arbitrală finală în fața International Chamber of Commerce Paris (ICC Paris), prin care a fost admisă în parte cererea reconvențională formulată de Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE) împotriva E.ON România SRL (E.ON), aceasta din urmă fiind obligată la plata sumei de 4.070.948 RON, plus dobândă, către SAPE, drept compensație pentru încălcarea drepturilor acționarului minoritar privind distribuirea de dividende.

Disputa născută din și în legătură cu contractul de privatizare a Electrica Moldova a privit, pe de o parte, acțiunea formulată pe cale principală de către E.ON, având drept obiect lămurirea efectelor derivate din exercitarea opțiunii de vânzare (Opțiunea Call) de către E.ON și, pe de altă parte, cererea reconvențională prin care SAPE a solicitat angajarea răspunderii contractuale a acționarului majoritar, urmare a nedistribuirii de dividende în toată perioada cât SAPE a fost acționar, deși rezultatele financiare ale societății privatizate permiteau acest lucru.

Echipa de avocați, coordonată de dr. Cosmin Vasile , avocat asociat coordonator, a fost compusă din Alina Tugearu, avocat asociat, Cosmin Cojocaru, avocat colaborator coordonator, și Violeta Saranciuc, avocat colaborator senior. Echipa de experți financiari a fost compusă din Cristina Petrescu, Audit & Advisory Partner (coordonatorul echipei) și Bogdan Acatrinei, Senior Manager.

Cosmin Vasile

Cosmin Vasile, ZAMFIRESCU RACOŢI & PARTNERS: „Cred că nu greșesc afirmând că problema refuzului acționarului majoritar de a dispune distribuirea de dividende în detrimentul acționarului minoritar reprezintă problema eternă și cel mai des întâlnită în materie de drept societar. Împrejurarea că, în speța în discuție, această chestiune s-a născut în cadrul unui contract de privatizare și în domeniul energetic nu face decât să ridice probleme suplimentare de drept și de fapt. Soluția dată de un arbitru străin reprezintă răspunsul principial corect și, pe de altă parte, un semnal puternic pentru instanțele române confruntate în mii de cazuri cu aceeași problemă de drept.”

Cristina Petrescu

Cristina Petrescu, TPA România: „Analiza noastră a fost concentrată pe lămurirea, din punct de vedere economic, a rezultatelor financiare ale societății privatizate și a modalității de uilizare a acestor rezultate în perioada relevantă, considerând atât circumstanțele specifice ale societății, cât și politica de dividende adoptată la nivelul grupului din care face parte societatea. Ne bucurăm că am putut asista Arbitrul Unic în înțelegerea laturii economico-financiare a disputei.”

***

Despre ZAMFIRESCU RACOŢI & PARTNERS

ZAMFIRESCU RACOŢI & PARTNERS este acreditată ca una dintre cele mai importante societăţi de avocatură din România, oferind servicii de asistenţă juridică atât în sfera litigiilor şi a arbitrajului, cât şi în domeniul avocaturii de business şi al consultanţei fiscale.

ZRP are o echipă de 51 de avocați, dintre care opt asociaţi – Călin-Andrei Zamfirescu, Ioana Racoţi şi Stan Tîrnoveanu – asociaţi fondatori, dr. Cosmin Vasile (asociat coordonator), Anca Danilescu (asociat senior), Elena Iacob, Alina Tugearu şi dr. Antoniu Obancia (asociați).

Despre TPA România

TPA România este una dintre companiile de top de audit, consultanţă fiscală, contabilitate şi consultanţă de fuziuni și achiziții în România. Cu sediul în Bucureşti şi o filială la Cluj-Napoca, TPA România are în prezent 8 parteneri şi peste 120 de angajați. Grupul TPA este membru independent al Baker Tilly Europe Alliance și este prezent în 11 țări din Europa Centrală și de Est. Rețeaua Baker Tilly International cuprinde în prezent membri independenți în 147 de țări, având în total 30.000 de angajați, ceea ce o poziționează în top 10 al rețelelor globale de consultanță.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti