Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

ASF. Întâlnire cu Asociația Asigurătorilor din Austria
21.02.2017 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Afaceri transfrontaliere, Asigurări, Content, Fiscalitate
JURIDICE - In Law We Trust

Luni, 20 februarie 2017, Autoritatea de Supraveghere Financiară a informat că Mişu Negriţoiu, Preşedintele ASF, a participat la sfârşitul săptămânii trecute la Viena, la invitaţia Asociației Asigurătorilor din Austria (VVO), la o întâlnire care a avut ca temă evoluţiile recente de pe piața asigurărilor din cele două ţări, potrivit unui comunicat al ASF.

În cadrul întrevederii au fost abordate şi subiecte de interes din sfera asigurărilor obligatorii auto (RCA) şi în special o serie de aspecte care privesc experienţa Austriei în gestionarea asiguraţilor cu riscuri ridicate.

Având în vedere prevederile din legislația austriacă referitoare la preluarea obligatorie în anumite împrejurări a asiguraților cu risc ridicat printr-o alocare obligatorie de către VVO, au fost discutate şi chestiuni punctuale ce privesc motivele pentru care o companie poate refuza un potențial client, practicile asimilate unui refuz (ex: stabilirea unei prime mai mari), modalitatea de alocare a clienților la o societate de asigurare, precum şi procedura pe care clientul refuzat trebuie să o urmeze.

Mişu Negriţoiu, Preşedintele ASF: „Ne uităm cu atenţie la bunele practici existente pe pieţele europene mature pentru a fundamenta acţiuni de perspectivă ce vizează stabilizarea şi stimularea dezvoltării pieţei de asigurări pe o direcţie sustenabilă.”

În Austria, ponderea asigurărilor în Produsul Intern Brut este de 5,2% (7,7% la nivelul Uniunii Europene), în timp ce în România gradul de penetrare a asigurărilor în PIB este de aproximativ 1,2%.

Densitatea asigurărilor (raportul între valoarea primelor brute subscrise și dimensiunea populației unei țări) este circa 2.000 de euro/cap de locuitor în Austria, nivel aproape similar cu cel consemnat la nivelul UE (2.100 euro/cap de locuitor), în timp ce în România acesta se ridică la puţin peste 90 de euro/cap de locuitor.

În Austria, asigurările de viaţă deţin o pondere de aproape 40% din totalul pieţei, fiind urmate de asigurările de locuinţe şi clădiri (26%), asigurările auto (circa 18%), asigurările de sănătate (11%) şi asigurările de accidente (circa 6%).

În România, segmentul RCA reprezintă 41,3% din totalul pieţei, în timp ce asigurările de viaţă deţin aproximativ 19,4% din piaţa asigurărilor.

În urma acestei întâlniri, cele două părţi au convenit continuarea dialogului la nivel de specialişti, având în vedere importanţa segmentului RCA pe piaţa asigurărilor din România, precum şi derularea unor proiecte comune în domeniul educaţiei financiare şi al siguranţei rutiere.

VVO a fost înfiinţată în anul 1899 la Viena şi are în prezent 126 de membri, societăţi de asigurare şi reasigurare care derulează un volum de prime brute de peste 17 miliarde euro şi gestionează un volum total de active de peste 100 miliarde euro.

Societăţile de asigurări cu capital austriac, care activează în România, dețin aproximativ o treime din piaţa de profil locală.

Principalele activităţi ale asociaţiei vizează funcţiile operaţionale (înregistrarea autovehiculelor, Biroul Carte Verde, analiză şi informații de piaţă etc.), cele de reprezentare şi de educaţie financiară. De asemenea, VVO este implicată şi în derularea de proiecte speciale privind siguranţa rutieră şi dezvoltarea de relaţii de colaborare cu alte ţări.

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti