Asigurări pentru avocaţi, Barouri, Citate juridice, Grile juridice, INTERPROFESIONAL, Jurisprudenţă inedită CITR, Legal Days, Legal FUN, Legal Style, NOTARIAT, Revista revistelor juridice, Sistemul judiciar, Studenţi la drept, TOP LEGAL
 
Sistemul judiciar [MJ, CSM, INM, SNG, PÎCCJ, DNA, parchete]
Secţiune dezvoltată în parteneriat cu CSM, Ministerul Public şi DNA
JURIDICE
Print Friendly, PDF & Email

Curtea de Apel Cluj despre informaţiile apărute în „Gazeta de Cluj” ref. „casarea sentinței” Judecătoriei Cluj-Napoca
22.02.2017 | JURIDICE.ro


Cyberlaw - Valoarea legala a documentelor electronice

Marți, 21 februarie 2017, ca urmare a informaţiilor apărute în publicaţia „Gazeta de Cluj” din data de 16 ianuarie 2017 în articolul intitulat „După ce au „înțepat” CJ Cluj cu trei milioane de euro și un procuror clujean. Judecătorii clujeni se joacă cu patronii De.Be.Co. de-a achitarea” în care se afirmă faptul că „judecătorii clujeni joacă alba-neagra cu un caz de înșelăciune şi că „… instanța dispune casarea sentinței și rejudecarea cauzei”, în vederea unei corecte informări a opiniei publice Curtea de Apel Cluj a făcut următoarele precizări:

„Hotărârea Judecătoriei Cluj-Napoca este lovită de nulitate absolută, lipsind integral motivarea sentinţei. În cuprinsul acesteia nu s-a făcut referire la solicitările părţilor civile, nici ale inculpaţilor şi, de altfel, la niciuna dintre probele administrate în faza de urmărire penală sau de judecată.

Lipsa motivării echivalează cu încălcarea art. 6 din CEDO respectiv garantarea pentru părţile din dosar, a unui proces echitabil.

Nu corespunde realităţii afirmaţia că magistraţii curţii „joacă alba-neagra cu un caz de înşelăciune”, deoarece în cuprinsul deciziei s-au arătat exhaustiv motivele pentru care sentinţa judecătoriei a fost desfiinţată, aceasta fiind în întregime nemotivată şi în contradicţie cu probele administrate de către procuror, în faza de urmărire penală, considerente nepreluate de ziarist în cuprinsul articolului.

Mai mult, deşi terminologia juridică uzitată în minuta deciziei penale este în sensul că „se desfiinţează sentinţa”, în articol se afirmă că „instanţa a dispus casarea sentinţei”, formulare care nu se regăseşte în cuprinsul hotărârii curţii.

Pentru reliefarea caracterului inechitabil al procesului derulat în faţa judecătoriei Cluj-Napoca, era suficient ca ziaristul să fi preluat motivarea in extenso a deciziei Curţii de Apel, care justifică în detaliu demersul său de retrimitere a cauzei spre o nouă soluţionare instanţei de fond.” 

Totodată, în vederea susţinerii celor afirmate, Curtea de Apel Cluj a pus la dispoziţia publicului un extras din hotărârea instanţei.

Acesta poate fi consultat aici.

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate