« Flux noutăţi
Proiecte speciale: Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesioniştiBarouriCovid-19 Legal ReactInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatExecutoriReviste juridiceSistemul judiciarUniversitariaCitate juridiceJURIDICE MOLDOVALaw Flaws ProjectLegal Soft SkillsNoul Cod comercial român
Sistemul judiciar
Official partners: Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public şi Direcţia Naţională Anticorupţie
JURIDICE

Curtea de Apel Cluj despre informaţiile apărute în „Gazeta de Cluj” ref. „casarea sentinței” Judecătoriei Cluj-Napoca
22.02.2017 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Monitor Dosare

Marți, 21 februarie 2017, ca urmare a informaţiilor apărute în publicaţia „Gazeta de Cluj” din data de 16 ianuarie 2017 în articolul intitulat „După ce au „înțepat” CJ Cluj cu trei milioane de euro și un procuror clujean. Judecătorii clujeni se joacă cu patronii De.Be.Co. de-a achitarea” în care se afirmă faptul că „judecătorii clujeni joacă alba-neagra cu un caz de înșelăciune şi că „… instanța dispune casarea sentinței și rejudecarea cauzei”, în vederea unei corecte informări a opiniei publice Curtea de Apel Cluj a făcut următoarele precizări:

„Hotărârea Judecătoriei Cluj-Napoca este lovită de nulitate absolută, lipsind integral motivarea sentinţei. În cuprinsul acesteia nu s-a făcut referire la solicitările părţilor civile, nici ale inculpaţilor şi, de altfel, la niciuna dintre probele administrate în faza de urmărire penală sau de judecată.

Lipsa motivării echivalează cu încălcarea art. 6 din CEDO respectiv garantarea pentru părţile din dosar, a unui proces echitabil.

Nu corespunde realităţii afirmaţia că magistraţii curţii „joacă alba-neagra cu un caz de înşelăciune”, deoarece în cuprinsul deciziei s-au arătat exhaustiv motivele pentru care sentinţa judecătoriei a fost desfiinţată, aceasta fiind în întregime nemotivată şi în contradicţie cu probele administrate de către procuror, în faza de urmărire penală, considerente nepreluate de ziarist în cuprinsul articolului.

Mai mult, deşi terminologia juridică uzitată în minuta deciziei penale este în sensul că „se desfiinţează sentinţa”, în articol se afirmă că „instanţa a dispus casarea sentinţei”, formulare care nu se regăseşte în cuprinsul hotărârii curţii.

Pentru reliefarea caracterului inechitabil al procesului derulat în faţa judecătoriei Cluj-Napoca, era suficient ca ziaristul să fi preluat motivarea in extenso a deciziei Curţii de Apel, care justifică în detaliu demersul său de retrimitere a cauzei spre o nouă soluţionare instanţei de fond.” 

Totodată, în vederea susţinerii celor afirmate, Curtea de Apel Cluj a pus la dispoziţia publicului un extras din hotărârea instanţei.

Acesta poate fi consultat aici.

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Monitorizarea inteligentă a dosarelor de instanţă: Monitor Dosare

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.