ArticoleESSENTIALSRNSJStudiiOpiniiInterviuriInterviuri VIDEOPovestim cărţi
 
 
Opinii
Print Friendly, PDF & Email

Convinge judecătorul (Învinge judecătorul? – continuare, selecţie texte) – un fel de recenzie a cărţii lui Adrian Toni Neacşu – (VII)
23.02.2017 | Gheorghe MOROȘANU


Gheorghe Moroșanu

Gheorghe Moroșanu

De la pag. 62 şi urm.:

Cap. 17. Importanţa primei impresii. Trebuie să te străduieşti ca primul contact să fie o reuşită. Sau măcar să nu ieşi negativ în evidenţă.

Nu întârzia niciodată. (Acest sfat este şi pentru mine, GM) „E de preferat să vii mai devreme în instanţă, pentru a-ţi da timp să te obişnuieşti, să te calmezi şi să repeţi mental ceea ce ai de făcut”. Aici mai adaug eu o idee, după o păţanie personală: una dintre judecătoarele roboţele de care am mai vorbit a refuzat să-mi dea un dosar la studiu în timpul şedinţei, av\nd deci pretenţia ca toată lumea să vină la prima oră.

Respectarea unui cod vestimentar este obligatorie.” Chiar şi sub robă trebuie să ai grijă ce porţi, iar pantofii nu pot fi nicicum adidaşi. Nu citi ziarele în sală. „Judecătorul observă grimasele, semnele ironice de dezaprobare şi aude şuşoteala prelungită. Nu mestecat gumă, nu telefon mobil, nici măcar un ţârâit să nu se audă – astea arată lipsă de respect faţă de judecător, ca şi faţă de actul de judecată.  

Nu există loc în sala de judecată care să te ascundă privirii sau observaţiei judecătorului”. (Eu am găsit un asemenea loc, în spatele unui stâlp mare, dar numai într-o sală; în altele chiar nu ai unde să te piteşti.)

Judecătorul nu are nicio vină că eşti la început sau că eşti emotiv. Într-o şedinţă cu o sută de dosare un judecător nu are timp să te ajute să-ţi gestionezi slăbiciunea emoţională. Se află el însuşi sub o presiune care îl împiedică să-ţi arate prea multă compasiune„.

Notă GM: Evident, autorul vorbeşte, adică scrie, dintr-o diversă şi intensă experienţă, atât de judecător, cât şi de avocat. Eu, dintr-o destul de lungă experienţă de judecător şi de jurist, îl pot contrazice puţin: există şi judecători care pot fi atenţi şi gentili cu cei emoţionaţi sau timizi. Nu vă spun pe câţi avocaţi întârziaţi, care năvăleau cu limba scoasă şi cu roba fluturând într-o mânecă „i-am salvat” în faţa clienţilor disperaţi că stăteau singuri pe lume după strigarea cauzei. Se poate şi aşa, oricât de lungă ar fi şedinţa.

Judecător pensionar Gheorghe Moroșanu

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate