« Flux noutăţi
Proiecte speciale: Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesioniştiBarouriCovid-19 Legal ReactInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatExecutoriReviste juridiceSistemul judiciarUniversitariaCitate juridiceJURIDICE MOLDOVALaw Flaws ProjectLegal Soft SkillsNoul Cod comercial român
Sistemul judiciar
Official partners: Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public şi Direcţia Naţională Anticorupţie
JURIDICE

Curtea de Apel Timişoara. Prezentare Bilanț activitate 2016 – 2 martie 2017. UPDATE: Raportul de Activitate. Sondaj ref. percepția opiniei publice asupra activităţii CA Timişoara. Mariana Ghena: nu m-am simțit niciodată presată sau intimidată de media
03.03.2017 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Joi, 2 martie 2017, Mariana Ghena, Președinta CSM, a declarat, în cadrul ședinței de bilanț a CA Timișoara, că nu s-a simțit niciodată presată de comentariile din spațiul media atunci când a pronunțat o hotărâre și a spus că în același sens ar trebui să acționeze toți magistrații, potrivit agerpres.ro.

Mariana Ghena: „Nu m-am simțit presionată, nu mă simt intimidată, mă simt un magistrat în plenitudinea forțelor mele și niciodată nu aș putea să spun că am pronunțat o hotărâre sub imperiul unei presiuni. Niciodată, chiar și atunci când am greșit, poate. Personal, am primit multe atacuri din partea presei. Într-o fază incipientă, virulente, mai apoi, mai puțin virulente, pentru că în decursul anilor îți formezi o imagine, o părere, se duc ecourile, se fac cercetări, verificări.”

Președinta CSM a subliniat că, în calitate de magistrat cu mulți ani de activitate, poate spune că, de multe ori, justiția televizată nu a fost primită de ea „cu un mare confort”, pentru că a văzut „aspecte comentate, interpretate de către persoane care nu înfăptuiau actul justiției”.

În opinia sa, doar judecătorul poate exprima un punct de vedere în cadrul unei cauze, de orice natură ar fi ea, prin pronunțarea unei hotărâri judecătorești, prin motivarea acesteia, motivare în care expune, pe baza probatoriului care doar în dosar se poate găsi, pe care numai magistratul îl administrează și îl interpretează și pe care numai magistratul este abilitat să-l  circumscrie unei încadrări juridice.

Mariana Ghena: „Și cine ar putea comenta, critica și examina sau explica mai bine (în spațiul media) decât o parte nemulțumită, în contextul exercitării unei căi de atac? Și cine ar putea să dea caracter definitiv unei judecăți, în orice materie ar fi ea, decât tot un judecător care în aceeași modalitate legală, să constate dacă ceea ce a făcut primul (cel nemulțumit), cel din prima judecată, a făcut bine, legal ori nu.”

Președinta CSM a remarcat faptul că, mai ales în ultima perioadă, se văd multe aspecte de nemulțumire cu referire la unele cauze, mai ales penale, chiar și când în cadrul acestora nu s-au pronunțat hotărâri definitive.

Mariana Ghena„Nu sunt de acord că trebuie să se facă astfel de comentarii, pe de o parte, de alte persoane decât cele care înfăptuiesc justiția în această țară, iar pe de altă parte, până ce aceste hotărâri să rămână definitive, să capete autoritatea lucrului judecat, să fie lege pentru cei cărora li se adresează.”

Mariana Ghena a explicat că în momentul în care magistrații sunt învestiți cu acest statut, știu foarte bine ce presupune el, iar pe parcursul exercitării acestei profesii, înțeleg tot mai bine ce înseamnă această profesie.

Mariana Ghena: „Un judecător care consideră interpretările mediatice drept o presiune, înclin să consider că nu este magistrat, indiferent ce comentarii se fac în spațiile media într-un sens sau altul, de orice natură ar fi ele, nu trebuie să constituie presiuni asupra magistratului și nu trebuie să se reflecte în soluțiile pe care le pronunță cu privire la o persoană sau alta. Fără îndoială că aceste comentarii nu induc o stare de confort, dar în momentul în care știi că ți-ai pregătit dosarul, cunoști dosarul, că ești derobat de orice situații care ar putea să-ți inducă o presiune, nu ai de ce să te consideri presionat și lipsit de obiectivitate în actul de justiție.”

***

Joi, 2 martie 2017, Curtea de Apel Timişoara a dat publicității Raportul de Activitate al CA Timişoara pe anul 2016 și sondajul de opinie referitor la percepția opiniei publice asupra activităţii Curţii de Apel Timişoara.

:: Raportul de Activitate al CA Timişoara pe anul 2016
:: Anexa nr. 1 – sondaj de opinie

***

Joi, 23 februarie 2017, Curtea de Apel Timişoara a anunțat că joi, 2 martie 2017, începând cu ora 11.00 va avea loc Adunarea generală a Judecătorilor CA Timişoara, ocazie cu care se va discuta Raportul de Activitate al CA Timişoara pe anul 2016 – „Bilanţul activităţii pe 2016”, potrivit unui comunicat semnat de jud. Cristian Pup, Purtător de cuvânt CA Timişoara.

Printre invitaţi se vor afla jud. Mariana Ghena – Preşedintele CSM, alături de jud. Lia Savonea – membru CSM şi jud. Mihai Bălan – membru CSM.

Imediat după şedinţa de bilanţ, în aceeaşi zi de joi, 2 martie 2017, la orele 13.00 se va organiza o conferinţă de presă, în Centrul de Presă al CA Timişoara, Piaţa Ţepeş Vodă nr. 2A, la etajul II din Palatul Dicasterial – camera 284, cu participarea jud. Erica Nistor – Preşedintele CA Timişoara, alături de jud. Mariana Ghena – Preşedintele CSM.

Cuvinte cheie: , , , ,
Secţiuni/categorii: Sistemul judiciar, _CONTENT

Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD