Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
Print Friendly, PDF & Email

Convinge judecătorul (Învinge judecătorul? – continuare, selecţie texte) – un fel de recenzie a cărţii lui Adrian Toni Neacşu – (VIII)
27.02.2017 | Gheorghe MOROȘANU

Gheorghe Moroșanu

Gheorghe Moroșanu

Am crezut că sunt aproape de final, dar se pare că lectura devine tot mai interesantă. Iată CAPITOLUL 4 Ce nu-i place judecătorului:

Vorbitul mult, insistarea pe probleme marginale şi mărunte, flecăreala juridică, fac deseori ca un avocat bun să fie perceput negativ de judecător. Sala de judecată nu este o sală de curs universitar.”

Un avocat care întârzie este, în ochii judecătorului, un avocat neserios şi lipsit de profesionalism…

Necunoaşterea dosarului. Să te repeţi. Să te contrazici cu judecătorul.

Atunci când se află la prezidiu judecătorul nu se supune autorităţii nimănui nici din acea instanţă, nici din administraţia sistemului judiciar în general. Circulă multe legende cu judecători care au umilit în sala de judecată echipe de inspectori trimişi să asiste judecătorii la sală. …stăpîn absolut.

Insert GM: Într-o şedinţă de judecată la Judecătoria Bicaz, un căuzaş, persoană importantă în judeţ, fruntaş liberal, a ţinut să-mi notifice destul de solemn, că el este într-o relaţie specială cu D-l Stoica, Ministrul Justiţiei şi Preşedinte Liberal. Eu, cum credeţi că am reacţionat, faţă de ce a zis autorul Neacşu mai sus? În niciun fel. Am trecut mai departe.

Limbuţia.

Cum să abordezi un judecător ostil. „I-am văzut cu toţii în acţiune, sunt judecători agresivi, conduc şedinţa în forţă, sunt subiectivi, abuzivi şi arbitrari… Te umilesc, punându-te la punct şi tăindu-ţi dreptul la replică. E greu să nu-i observi şi fac parte din coşmarul oricărui avocat”.

Aici ar interveni o întrebare: Dar CSM-ul, dar Inspecţia Judiciară, ce fac? Vă spun eu ce fac, din experienţă proprie. Într-o şedinţă a mea de judecată, am fost asistat de doi inspectori, apoi criticat şi sancţionat pentru că nu am asigurat solemnitatea şedinţei. Întâmplător, căuzaşii erau o judecătoare şi un avocat, foşti parteneri, ajunşi acum la un partaj. În şedinţă, cei doi, secondaţi de familii, se cam agitau. După mintea inspectorilor, eu ar fi trebuit să dau cu biciul şi să amendez pe capete, ca să fac în sală linişte deplină. Eu i-am urmărit un timp în ciondăneala lor, am intervenit încetişor, iar în final i-am convins să cadă chiar la o tranzacţie (împăcarea părţilor, pe înţelesul tuturor). Aflaţi că pentru inspecţie nu a fost de ajuns. Inspecţia, sistemul voia din prima linişte totală, făcută de un zbir. Nu am fost eu un ăla şi sper să fie astfel cât mai puţini judecători români.

Judecător pensionar Gheorghe Moroșanu


Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!


JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.