Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
Print Friendly, PDF & Email

Convinge judecătorul (Învinge judecătorul? – continuare, selecţie texte) – un fel de recenzie a cărţii lui Adrian Toni Neacşu – (X)
02.03.2017 | Gheorghe MOROȘANU

Gheorghe Moroșanu

Gheorghe Moroșanu

CAPITOLUL 5, Camarad cu judecătorul

„Justiţia modernă este dependentă de avocat. Avocatul este primul judecător al cazului.”

Pentru cititori, din partea mea, GM: Niciodată să nu te duci în instanţă fără avocat (sau jurist, dacă eşti patron). Toate cele ce se întâmplă într-o instanţă au reguli şi condiţii pe care numai avocatul le ştie cum trebuie. De la scrierea celei mai simple cereri, până la felul de a citi lista afişată pe uşa sălii, de la a şti cum să vorbeşti şi cât de bine este să taci – toate ţin de măiestria avocatului/juristului.

Autorul citează pe Pierre Lambert, avocat în baroul Bruxelles, care spune că nu există justiţie adevărată fără avocat, dreptul la apărare înţeles în sensul său cel mai larg fiind prima expresie a dreptului la libertate.

Avocatul are un rol important. „El ia primul contactul cu clientul, el construieşte eşafodajul juridic al acţiunii, elaborează strategiile, cunoaşte pretenţiile celeilalte părţi, iar uneori chiar apărările acesteia.

Odată ajuns în instanţă, el este cel care cunoaşte fiecare filă a dosarului, care ştie fiecare detaliu al situaţiei, care a stat faţă în faţă cu părţile sau martorii, cunoscându-i aşa cum judecătorul nu va putea niciodată să-i cunoască în cursul audierii lor formale. În materie civilă, noile reglementări procesuale extind semnificativ rolul avocatului în chiar administrarea probelor„.

Pune-te în locul judecătorului„, zice autorul Neacşu. Dar trebuie să înţelegi că, vrând-nevrând, ca în cazul oricărui profesionist, judecătorul ajunge să golească de conţinut cazul adus în faţa sa, chiar dacă el rămâne om, cu sensibilitate şi sentimente.

Completez şi eu, GM, judecător „bătrân”: tare greu. Tare greu să faci separaţie între chestiunile pur tehnice şi suferinţele şi dramele care ţi se înfăţişează.

PS: Acum, când scriu aceste rânduri, tocmai vin din instanţă. Am fost judecat de o judecătoare tânără, dar nu începătoare. Atmosferă de calm, de lucru normal. Când un avocat a scăpat un obiect pe jos, cu zgomot, doamna judecătoare a scăpat un zâmbet. Când cuiva i-a sunat telefonul, doamna judecător a spus încet „Vă rog închideţi telefoanele”. Nicio încordare, niciun stres – normalitatea la ea acasă.

Evident, nu-i dau numele, decât, eventual, după ce primesc soluţia în dosar, indiferent care ar fi aceea.

Judecător pensionar Gheorghe Moroșanu


Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!


JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.