Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Tribunalul Galați. Octogenară violată și ucisă în toaleta bisericii


21 martie 2023 | Ștefania-Elena VASILE

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Ștefania-Elena Vasile

Ștefania-Elena Vasile

În fapt, victima, în vârstă de 81 de ani, era o persoană credincioasă și mergea la fiecare slujbă, ocazie cu care ajuta și la curățenie. Într-o zi, aceasta a ajuns devreme la biserică și aștepta preotul să deschidă lăcașul. Inculpatul, în vârstă de 24 de ani, observând-o singură, s-a îndreptat către ea pentru a-i reproșa niște aspecte cu privire la o ceartă pe care o avuseseră în urmă cu câteva săptămâni. După ce și-au adresat injurii, victima a intrat în casa parohială și negăsind pe nimeni a mers la toaletă. Inculpatul a urmărit-o cu atenție, a pătruns peste aceasta în toaletă și a lovit-o cu pumnul, până când a căzut în genunchi, moment în care victima s-a lovit de perete și a început să sângereze în zona capului. Profitând de acel moment, inculpatul i-a ridicat fusta și a început să întrețină relații sexuale cu aceasta. În același timp, inculpatul îi ținea mâna la gură, îndesându-și unghiile pentru a nu fi auzită. După un timp, inculpatul a observat că victima nu mai mișca, iar când a întors-o, aceasta l-a zgâriat cu unghiile în zona feței. Inculpatul s-a speriat și a fugit, lăsând victima la pământ, în toaletă, în stare critică.

În drept, faptele inculpatului întrunesc elementele constitutive ale infracțiunilor de omor calificat și viol. La individualizarea pedepsei, instanța va avea în vedere privind aspectele privitoare la împrejurările și modul de comitere a infracțiunilor, starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită, natura și gravitatea rezultatului produs, motivul săvârșirii infracțiunii și scopul urmărit, natura și frecvența infracțiunilor care constituie antecedente penale, conduita după săvârșirea infracțiunii și în cursul procesului penal, nivelul de educație, vârsta, starea de sănătate, situația familială și socială.

 Pedeapsa aplicată: Inculpatul este condamnat la pedeapsa detențiunii pe viață, o pedeapsă complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de articolul 66 litera a), b) și f), obligă inculpatul să plătească părții civile suma de 3502,47 de lei reprezentând cheltuielile ocazionate cu internarea victimei și plata sumei de 6000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Decizia penală nr. 71 din 2019, Tribunalul Galați, disponibilă aici.

Ștefania-Elena Vasile
Studentă – Facultatea de Drept a Universității Titu Maiorescu din București

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii