Eliberarea permisului de conducere românesc cu o nouă valabilitate administrativă sau a duplicatului acestuia de la distanță (din străinătate)
21 martie 2023 | Igor LĂCĂTUȘ
Dacă nu știați, există posibilitatea eliberării permisului de conducere românesc cu o nouă valabilitate administrativă sau a duplicatului acestuia în cazul pierderii, furtului sau al deteriorării permisului de conducere ori în cazul schimbării numelui titularului, prin procura specială obținută/perfectată la misiunile diplomatice sau oficiile consulare de carieră ale României din străinătate, în statul în care locuiește cetățeanul român, și doar în cazul deținerii unui permis de conducere românesc.
Cetățenii români care au domiciliul sau reședința în România și se află temporar în străinătate, nu sunt obligați să se prezinte personal la ghișeu, în România, pentru a obține un nou permis de conducere cu o nouă valabilitate administrativă sau a duplicatului acestuia în cazul pierderii, furtului sau al deteriorării permisului de conducere ori în cazul schimbării numelui titularului. Astfel, depunerea cererii de eliberare a permisului de conducere, poate fi realizată prin împuternicit (mandatar), fără a fi necesară prezența cetățeanului român. Cu alte cuvinte, nu este necesar să vă deplasați din străinătate în România, pentru acest scop, al eliberării noului permis de conducere românesc.
Din Ordinul MAI nr. 123/2013 privind condițiile de eliberare a permisului de conducere cu o nouă valabilitate administrativă sau a duplicatului acestuia în cazul pierderii, furtului sau al deteriorării permisului de conducere ori în cazul schimbării numelui titularului rezultă condițiile pentru preschimbarea permisului de conducere românesc, prin mandatar: “în cazul cetățenilor români care au domiciliul sau reședința în România și se află temporar în străinătate, cererea prevăzută la alin. (1) poate fi depusă prin mandatar, împuternicit prin procură specială autentificată de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României. Procura poate fi autentificată și de autoritățile străine, caz în care trebuie să îndeplinească condițiile de supralegalizare prevăzute de lege sau să aibă aplicată apostila conform Convenției cu privire la suprimarea cerinței supralegalizării actelor oficiale străine, adoptată la Haga la 5 octombrie 1961 (Convenția de la Haga), la care România a aderat prin Ordonanța Guvernului nr. 66/1999, aprobată prin Legea nr. 52/2000, cu modificările ulterioare”.
De precizat că sunt necesare următoarele documente:
– actul de identitate al titularului permisului, în copie certificată de ambasadă/consulat;
– procura specială, în original;
– permisul de conducere, atunci când acesta se află în posesia titularului, în original;
– două fotografii ale titularului permisului de conducere, color, în format 35 x 38,5 mm, de dată recentă (trebuie realizate din față, pe un fond clar, de culoare albă, astfel încât să permită identificarea conturului capului). Fotografiile se aplică atât pe cererea de eliberare, al cărei model este prevăzut în anexa care face parte integrantă din ordin, în spațiul anume destinat, cât și pe procura specială, în colțul din dreapta sus, și se certifică inclusiv din punctul de vedere al îndeplinirii cerințelor prin aplicarea timbrului sec al misiunii diplomatice/oficiului consular;
– cererea pentru eliberarea permisului de conducere se semnează de titular în fața funcționarului consular, care confirmă acest lucru prin semnătură și ștampilă;
– dovada plății contravalorii permisului de conducere (se achită la Direcția Permise de Conducere sau la CEC Bank).
Pentru eliberarea permisului de conducere cu o nouă valabilitate administrativă sau a duplicatului acestuia în cazul pierderii, furtului sau al deteriorării permisului de conducere ori în cazul schimbării numelui titularului, nu este nevoie de o fișă medicală auto. Până la eliberarea noului permis de conducere, ar trebui titularului permisului să i se elibereze un document cu valabilitatea de 15 zile.
Cererea, procura specială și documentele necesare eliberării permisului de conducere, se depun de către persoana împuternicită la oricare serviciu public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor. Permisul de conducere se livrează la adresa din România indicată de titular prin împuternicit sau se ridică de la sediul Direcției Permise de Conducere.
Așadar, pentru cetățenii români aflați temporar în străinătate, dacă dețin un permis de conducere și doresc reînnoirea acestuia (în caz de expirare, pierdere, furt, schimbare nume etc.), este necesar să efectueze o programare online pe site-ul misiunii diplomatice sau oficiului consular, să aleagă serviciul de autentificare a unei procuri (prin care împuterniciți o altă persoană să solicite în numele dumneavoastră eliberarea permisului de conducere). În acest sens, instrucțiunile necesare se află pe platforma onlineeconsulat.ro.
Menționăm că depunerea cererii și a documentelor cerute pentru eliberarea primului permis de conducere românesc, nu se poate realiza în baza unei procuri speciale.
Avocat Igor Lăcătuș
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro