Secţiuni » Selected
Selected
Publicare comunicate şi informări profesionaleAnunţuri evenimenteAnunţuri de recrutare
ArticoleJurisprudenţăComunicare profesională
Banner BA-01
Banner BA-02
Afaceri transfrontaliere SELECTED

Eliberarea permisului de conducere românesc cu o nouă valabilitate administrativă sau a duplicatului acestuia de la distanță (din străinătate)

21 martie 2023 | Igor LĂCĂTUȘ
Igor Lăcătuș

Igor Lăcătuș

Dacă nu știați, există posibilitatea eliberării permisului de conducere românesc cu o nouă valabilitate administrativă sau a duplicatului acestuia în cazul pierderii, furtului sau al deteriorării permisului de conducere ori în cazul schimbării numelui titularului, prin procura specială obținută/perfectată la misiunile diplomatice sau oficiile consulare de carieră ale României din străinătate, în statul în care locuiește cetățeanul român, și doar în cazul deținerii unui permis de conducere românesc.

Cetățenii români care au domiciliul sau reședința în România și se află temporar în străinătate, nu sunt obligați să se prezinte personal la ghișeu, în România, pentru a obține un nou permis de conducere cu o nouă valabilitate administrativă sau a duplicatului acestuia în cazul pierderii, furtului sau al deteriorării permisului de conducere ori în cazul schimbării numelui titularului. Astfel, depunerea cererii de eliberare a permisului de conducere, poate fi realizată prin împuternicit (mandatar), fără a fi necesară prezența cetățeanului român. Cu alte cuvinte, nu este necesar să vă deplasați din străinătate în România, pentru acest scop, al eliberării noului permis de conducere românesc.

Din Ordinul MAI nr. 123/2013 privind condițiile de eliberare a permisului de conducere cu o nouă valabilitate administrativă sau a duplicatului acestuia în cazul pierderii, furtului sau al deteriorării permisului de conducere ori în cazul schimbării numelui titularului rezultă condițiile pentru preschimbarea permisului de conducere românesc, prin mandatar: în cazul cetățenilor români care au domiciliul sau reședința în România și se află temporar în străinătate, cererea prevăzută la alin. (1) poate fi depusă prin mandatar, împuternicit prin procură specială autentificată de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României. Procura poate fi autentificată și de autoritățile străine, caz în care trebuie să îndeplinească condițiile de supralegalizare prevăzute de lege sau să aibă aplicată apostila conform Convenției cu privire la suprimarea cerinței supralegalizării actelor oficiale străine, adoptată la Haga la 5 octombrie 1961 (Convenția de la Haga), la care România a aderat prin Ordonanța Guvernului nr. 66/1999, aprobată prin Legea nr. 52/2000, cu modificările ulterioare”.

De precizat că sunt necesare următoarele documente:
actul de identitate al titularului permisului, în copie certificată de ambasadă/consulat;
– procura specială, în original;
permisul de conducere, atunci când acesta se află în posesia titularului, în original;
– două fotografii ale titularului permisului de conducere, color, în format 35 x 38,5 mm, de dată recentă (trebuie realizate din față, pe un fond clar, de culoare albă, astfel încât să permită identificarea conturului capului). Fotografiile se aplică atât pe cererea de eliberare, al cărei model este prevăzut în anexa care face parte integrantă din ordin, în spațiul anume destinat, cât și pe procura specială, în colțul din dreapta sus, și se certifică inclusiv din punctul de vedere al îndeplinirii cerințelor prin aplicarea timbrului sec al misiunii diplomatice/oficiului consular;
cererea pentru eliberarea permisului de conducere se semnează de titular în fața funcționarului consular, care confirmă acest lucru prin semnătură și ștampilă;
– dovada plății contravalorii permisului de conducere (se achită la Direcția Permise de Conducere sau la CEC Bank).

Pentru eliberarea permisului de conducere cu o nouă valabilitate administrativă sau a duplicatului acestuia în cazul pierderii, furtului sau al deteriorării permisului de conducere ori în cazul schimbării numelui titularului, nu este nevoie de o fișă medicală auto. Până la eliberarea noului permis de conducere, ar trebui titularului permisului să i se elibereze un document cu valabilitatea de 15 zile.

Cererea, procura specială și documentele necesare eliberării permisului de conducere, se depun de către persoana împuternicită la oricare serviciu public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor. Permisul de conducere se livrează la adresa din România indicată de titular prin împuternicit sau se ridică de la sediul Direcției Permise de Conducere.

Așadar, pentru cetățenii români aflați temporar în străinătate, dacă dețin un permis de conducere și doresc reînnoirea acestuia (în caz de expirare, pierdere, furt, schimbare nume etc.), este necesar să efectueze o programare online pe site-ul misiunii diplomatice sau oficiului consular, să aleagă serviciul de autentificare a unei procuri (prin care împuterniciți o altă persoană să solicite în numele dumneavoastră eliberarea permisului de conducere). În acest sens, instrucțiunile necesare se află pe platforma onlineeconsulat.ro.

Menționăm că depunerea cererii și a documentelor cerute pentru eliberarea primului permis de conducere românesc, nu se poate realiza în baza unei procuri speciale.

Avocat Igor Lăcătuș

Citeşte mai mult despre , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership