Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Verificarea executării obligației suspensive înainte de îndeplinirea condiției
01.03.2017 | Cosmina SIMA

Secţiuni: Drept civil, Jurisprudența ÎCCJ, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Cosmina Sima

Cosmina Sima

Înalta Curte de Casație și Justiție a statuat faptul că, în cazul în care obligaţia de plată a onorariului de succes a fost angajată sub condiţie suspensivă, până la îndeplinirea condiţiei, obligaţia nu există, deşi este conturată sub toate elementele sale structurale, iar executarea sa nu este datorată efectiv, fiind indiferent dacă, astfel asumată, obligaţia ca atare îşi are izvorul într-un contract. A da eficienţă condiţiei suspensive în cadrul verificării executării convenţiei înseamnă, de fapt, a evalua obligaţia sub condiţie ca pe o obligaţie pură şi simplă care nu ar putea fi paralizată decât printr-o excepţie de neexecutare. De aceea, instanţa de apel a făcut o greşită aplicare a legii, determinată de o greşită evaluare a regimului obligaţiei afectate de condiţie suspensivă, aceasta neputând fi evaluată în funcţie de culpa managerului în executarea neconformă a contractului. (Decizia nr. 1780 din 31 octombrie 2016 pronunţată în recurs de Secţia de a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect acțiune în restituire)

Cosmina Sima

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti