« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Mediu
CărţiProfesionişti
 

Ziua Internațională a Ursului Polar
27.02.2021 | Cristian JURA, Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua Internațională a Ursului Polar este marcată, anual, la data de 27 februarie.

Urșii polari sunt cele mai mari animale carnivore terestre ale planetei, deși își petrec cea mai mare parte a vieții în jurul apei și gheții (numele lor latin înseamnă „urs de mare”). Deci, aceștia sunt expuși unui risc deosebit al încălzirii globale, care topește gheața arctică de care aceștia depind.

Urșii polari trăiesc în general singuri și vânează tot singuri, deși și ei pot fi destul de sociali. În principal mănâncă foci, folosind mirosul lor remarcabil, putând detecta o focă în apă sub un metru de zăpadă compactată și de la aproape un kilometru distanță.

Adulții sunt înotători puternici; pot înota câteva ore pentru a ajunge dintr-o bucată de gheață în alta. Haina lor groasă albă și un strat de grăsime îi mențin calzi și camuflați în mediul lor arctic dur.

Este greu de imaginat că astfel de prădători impresionanți și puternici sunt vulnerabili, dar schimbările climatice provocate de om le îngreunează viața – așa că soarta lor ar putea fi în mâinile noastre. Nu trebuie să-i dezamăgim.

Urșii polari se găsesc în Oceanul Arctic, în părți din Canada, Alaska, Rusia, Groenlanda și Norvegia. Pot merge pe jos sau înota pe distanțe lungi pentru a găsi hrană sau pentru a se înmulți- uneori călătorind prin zone întinse de până la 600.000 km pătrați.

Urșii polari au o semnificație culturală puternică pentru oamenii arctici și, dincolo de aceasta, urșii polari sunt prădători de top în ceea ce privește rețeaua lor trofică, ceea ce înseamnă că joacă un rol vital în echilibrul ecosistemului lor.

Ajutând la protejarea ursului polar, ajutăm să ne asigurăm că lanțul alimentar arctic rămâne sănătos, în beneficiul faunei sălbatice și al oamenilor din și dincolo de zona arctică. Arctica oferă pește pentru milioane de oameni.

ȘTIAȚI CĂ…?

1. URSII POLARI SUNT CLASIFICAȚI CA MAMIFERE MARINE

Deoarece își petrec cea mai mare parte a vieții pe gheața mării din Oceanul Arctic, depinzând de ocean pentru hrana și habitatul lor, urșii polari sunt singurele specii de urși care sunt considerați mamifere marine.

2. URȘII POLARI SUNT NEGRI, DE FAPT, NU ALBI

Blana de urs polar este translucidă și apare ca fiind albă, deoarece reflectă lumina vizibilă. Sub toată blana aceea groasă, pielea lor este neagră.

3. POT ÎNOTA ZILE ÎNTREGI

Pe lângă atingerea vitezei de până la 6 mph în apă, urșii polari pot înota pe distanțe mari și în mod constant timp de multe ore pentru a ajunge de la o bucată de gheață la alta. Lăbuțele lor mari sunt special adaptate pentru înot, pe care le vor folosi pentru a vâsli prin apă în timp ce își țin picioarele posterioare plate ca o cârmă.

4. MAI PUȚIN DE 2% DIN VÂNĂTORILE URSULUI POLAR SUNT DE SUCCES

Deși aproximativ jumătate din viața unui urs polar este petrecută la vânătoare pentru hrană, vânătorile lor rareori au succes. Prada principală a urșilor polari constă în foci inelate și foci cu barbă, deși vor scormoni și cadavre sau se vor mulțumi cu mici mamifere, păsări, ouă și vegetație.

5. OAMENII DE ȘTIINȚĂ POT EXTRAGE ADN-UL URSULUI POLAR DOAR DIN AMPRENTELE SALE

O nouă tehnică inovatoare dezvoltată de WWF și de firma specializată în ADN SPYGEN permite oamenilor de știință să izoleze ADN-ul de amprenta unui urs polar în zăpadă. Două lingurițe mici de zăpadă nu doar dintr-un traseu al ursului polar au dezvăluit ADN-ul ursului polar care l-a produs, ci chiar și dintr-o focă pe care o mâncase recent.

6. SE AFLĂ AMENINȚAȚI CU MAI MULT DECÂT DOAR CU SCHIMBAREA CLIMATICĂ

În timp ce schimbările climatice rămân cea mai mare amenințare la adresa supraviețuirii ursului polar, nu este tot ceea cu ce se confruntă prădătorul. Industria petrolului și a gazelor își îndreaptă privirile spre zona arctică și, odată cu aceasta, apar și riscurile potențiale de distrugere a habitatelor din activitatea de explorare a petrolului. Contactul cu scurgerile de petrol poate reduce efectul izolator al blănii unui urs, necesitând să folosească mai multă energie pentru a se încălzi și îi poate otrăvi dacă este ingerat. Urșii polari pot fi, de asemenea, expuși substanțelor chimice toxice, cum ar fi pesticidele prin prada lor, care pot afecta funcționarea biologică a unui urs și capacitatea de reproducere. Topirea gheții produsă de schimbările climatice a sporit conflictele om-urs polar atunci când urșii polari înfometați caută hrană vara. Din fericire, oamenii învață să se adapteze la prezența ursului polar și să ia măsuri preventive pentru a reduce riscul de conflict.

7. EXISTĂ HIBRIZI DE URS GRIZZLY-POLAR

Încă din 2006, testarea genetică a confirmat existența hibrizilor ursului grizzly-polar, cunoscuți și sub numele de „urși grolari” sau „urși pizzly”. Hibridul seamănă fizic cu un intermediar dintre cele două specii, dar, deoarece hibrizii sălbatici sunt de obicei născuți de mame urși polari, aceștia sunt crescuți și se comportă ca niște urși polari. Abilitatea de a se încrucișa urșii polari și urșii grizzly nu este surprinzătoare atunci când considerăm că urșii polari au evoluat din urși bruni în urmă cu 150.000 de ani.

8. EXISTĂ CÂTE 19 SUBPOPULAȚII DE URS POLAR

Populația totală de aproximativ 26.000 de urși polari sălbatici este împărțită în 19 unități sau subpopulații. Dintre acestea, doar o subpopulație este în creștere, 5 sunt stabile și 4 sunt în declin. Celelalte 9 nu au fost evaluate, deoarece sunt insuficiente date- pur și simplu nu avem suficiente informații despre ele pentru a ști cum merg lucrurile.

9. URSII POLARI MASCULI POT CÂNTĂRI CÂT 10 BĂRBAȚI

Urșii polari masculi pot cântări până la 800 de kg și sunt de două ori mai mari decât femelele. Acest lucru, pe lângă faptul că pot măsura până la 3 metri lungime, face ca ursul polar să fie cel mai mare carnivor terestru din lume.

10. ÎȘI POT MIROSI PRADA DE LA O DISTANȚĂ DE PÂNĂ LA UN KILOMETRU

Urșii polari au un simț al mirosului foarte puternic, pe care îl folosesc pentru a găsi găuri de respirație ale focilor aflate în gheață. Odată ce a găsit gaura, ursul va aștepta cu răbdare până când foca va apărea la suprafață pentru a ataca. Pot detecta chiar și o focă în apă sub un metru de zăpadă compactată.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2020: Ziua Internațională a Ursului Polar este marcată, anual, la data de 27 februarie.

2019: Ziua Internațională a Ursului Polar este marcată, anual, la data de 27 februarie.

Cu ocazia acestei zile se recomandă reducerea emisiilor de carbon și scăderea nivelului termostatului cel puțin pe 27 februarie. În această zi, multe grădini zoologice vor face publicitate și vor încuraja vizitatorii să-și arate sprijinul pentru urșii polari în cel mai bun mod posibil. Ziua Urșilor Polari a câștigat, de asemenea, popularitate pe arena politică. În 2014, Barack Obama, președintele SUA, a insistat asupra Zilei ursului polar să ia măsuri imediate în ceea ce privește schimbările climatice.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Ana-Maria Antonovici

Ana-Maria Antonovici

2018: Ziua Internațională a Ursului Polar este marcată, anual, la data de 27 februarie.

Temă pentru 2018: ”Provocarea termostatului”.

Participarea la această provocare constă în reducerea gradelor din termostat acasă, la serviciu cât și în școli, astfel se vor reduce emisiile de carbon.

Pentru a ajuta urșii polari, campania acestei provocări continuă pe tot parcursul anului prin îndrumarea de a cumpăra și a instala un termostat programabil și prin adoptarea a cât mai multor măsuri de a reduce consumul de energie pe tot parcursul anului.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Ana-Maria Antonovici
Intern SSJ

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

2017: Ziua Internațională a Ursului Polar (International Polar Bear Day) este marcată, anual, la data de 27 februarie.

Sediul materiei: Această zi a fost instituită de organizația neguvernamentală Polar Bears International. Scopul acesteia este acela de a atrage atenția asupra situației în care se găsesc urșii polari din cauza efectelor încălzirii globale, inclusiv reducerea calotei polare.

Evenimentul este marcat, în mod special, în cinci ţări, pe teritoriul cărora există populaţii de urs alb, respectiv Rusia, Norvegia, Canada, Groenlanda şi Statele Unite ale Americii (Alaska).

În luna mai 2008, SUA au introdus ursul polar în Cartea Roşie a speciilor aflate pe cale de dispariţie, iar Canada şi Rusia au acordat ursului alb statutul de „specie vulnerabilă”.

Website-ul oficial aici

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș
Facultatea de Drept, Universitatea din București

Cuvinte cheie: , , , , ,
Secţiuni/categorii: Articole, Dreptul mediului, INTERNAȚIONAL, Legal Days, _CONTENT

Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD