« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Health & Pharma
CărţiProfesionişti
 

Ziua „Zero discriminare”
01.03.2021 | Cristian JURA, Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua „Zero discriminare” este marcată, anual, la data de 1 martie.

Discriminarea și inegalitățile sunt strâns legate. Intersecția formelor de discriminare, fie ea structurală sau socială, împotriva indivizilor și grupurilor poate duce la o gamă largă de inegalități – de exemplu, în ceea ce privește veniturile, rezultatele educaționale, sănătatea și ocuparea forței de muncă. Cu toate acestea, inegalitățile pot duce la stigmatizare și discriminare. Prin urmare, este esențial atunci când se urmărește reducerea inegalităților pentru abordarea discriminării. Membrii populațiilor cheie sunt adesea discriminați, stigmatizați și, în multe cazuri, incriminați și vizați de forțele de ordine. Cercetările au arătat că această discriminare socială și structurală are ca rezultat inegalități semnificative în ceea ce privește accesul la justiție și în rezultatele sănătății.

Înfruntarea inegalităților și încetarea discriminării sunt esențiale pentru a pune capăt SIDA. Lumea este departe de a-și îndeplini angajamentul comun de a pune capăt SIDA până în 2030 nu din lipsă de cunoștințe, capacități sau mijloace de combatere a SIDA, ci din cauza inegalităților structurale care obstrucționează soluțiile dovedite în prevenirea și tratamentul HIV. De exemplu, cercetări recente arată că bărbații homosexuali au de două ori mai multe șanse de a se infecta cu HIV dacă locuiesc într-o țară cu abordări punitive de orientare sexuală decât dacă locuiesc într-o țară cu legislație de susținere.

Abordarea inegalității nu este un angajament nou- în 2015, toate țările s-au angajat să reducă inegalitatea în și între țări ca parte a obiectivelor de dezvoltare durabilă. Dar nu este încă una pe care lumea a realizat-o. Pe lângă faptul că este esențial pentru a pune capăt SIDA, combaterea inegalității va promova, de asemenea, drepturile omului persoanelor care trăiesc cu HIV, va face societățile mai pregătite să învingă COVID-19 și alte pandemii și să sprijine redresarea economică și stabilitatea. Îndeplinirea promisiunii de a combate inegalitatea va salva milioane de vieți și va aduce beneficii societății în ansamblu. Pentru a face acest lucru, trebuie să ne confruntăm cu discriminarea în toate formele sale.

Dar pentru a obține demnitatea tuturor, politicile politice, economice și sociale trebuie să protejeze drepturile tuturor și să acorde atenție nevoilor comunităților defavorizate și marginalizate.

Încetarea inegalității necesită schimbări transformatoare. Sunt necesare eforturi mai mari pentru eradicarea sărăciei extreme și a foametei și este necesar să se investească mai mult în sănătate, educație, protecție socială și locuri de muncă decente.

Guvernele trebuie să promoveze o creștere socială și economică incluzivă. Aceștia trebuie să elimine legile, politicile și practicile discriminatorii pentru a asigura șanse egale și a reduce inegalitățile.

Dar toți ne putem juca rolul evidențiind discriminarea acolo unde o vedem, dând un exemplu sau pledând pentru schimbarea legii. Toți avem un rol de jucat pentru a pune capăt discriminării și, astfel, pentru a reduce inegalitățile.

Nu putem realiza o dezvoltare durabilă și să îmbunătățim planeta pentru toți dacă oamenii sunt excluși de șansa unei vieți mai bune. În lumea de astăzi, toți suntem interconectați. Inegalitatea globală ne afectează pe toți, indiferent cine suntem sau de unde suntem.

Această Zi de Zero Discriminare ni se alătură în creșterea gradului de conștientizare cu privire la inegalitățile care împiedică oamenii să ducă o viață plină și productivă și cerând guvernelor să își îndeplinească angajamentele și obligațiile de a pune capăt tuturor formelor de discriminare.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2020: Ziua „Zero discriminare” este marcată, anual, la data de 1 martie.

2019: Ziua „Zero discriminare” este marcată, anual, la data de 1 martie.

În acest an, UNAIDS subliniază necesitatea urgentă de a lua măsuri împotriva legilor discriminatorii.

Michel Sidibé, director executiv UNAIDS, cu prilejul Zilei ”Zero discriminare” a transmis un mesaj:

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, I Law You, studentă la Facultatea de Drept a Universității din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Ana-Maria Antonovici

Ana-Maria Antonovici

2018: Ziua „Zero discriminare” este marcată, anual, la data de 1 martie, potrivit unui comunicat al UNAIDS.

În Ziua ”Zero Discriminare”, UNAIDS subliniază dreptul fiecăruia de a fi liber de orice discriminare.

Michel Sidibé, director executiv UNAIDS, cu prilejul Zilei ”Zero discriminare”, a declarat potrivit broșurii din acest an: ”Nu ne vom atinge viziunea pentru sănătate sau nu vom realiza niciunul dintre obiectivele dezvoltării durabile dacă nu ne confruntăm cu discriminarea.”

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Ana-Maria Antonovici
Intern SSJ

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

2017: Ziua „Zero discriminare” (Zero Discrimination Day) este marcată, anual, la data de 1 martie.

A fost instituită la inițiativa UNAIDS – Programul Națiunilor Unite pentru HIV/SIDA.

Campania a fost lansată de UNAIDS în 2014 și a pornit de la nevoia de informare și sensibilizare a comunității în legătură cu HIV/SIDA, pentru a stopa răspândirea infecției cu HIV și a învinge această maladie. Nivelul scăzut de informare privind HIV/SIDA a dus adesea la discriminarea persoanelor infectate, determinându-le pe acestea să-și ascundă boala, fapt ce duce, în consecință, la răspândirea acesteia.

Astfel, în cadrul celei de-a 37-a reuniuni a Consiliului Coordonator al Programului UNAIDS, a fost adoptată o nouă strategie, pentru a pune capăt epidemiei de SIDA până în 2030.

Strategia UNAIDS pentru perioada 2016-2021 este una dintre primele strategii din cadrul sistemului ONU, aliniate obiectivelor de dezvoltare durabilă, care stabilesc cadrul pentru politica de dezvoltare la nivel mondial în următorii 15 ani, inclusiv în ceea ce privește eradicarea epidemiei de SIDA până în 2030.

De asemenea, în perioada 8-10 iunie 2016, la sediul din New York, Adunarea Generală a ONU a convocat o reuniune la nivel înalt privind HIV/SIDA, cu acest prilej fiind adoptată Declarația politică din 2016 a ONU privind stoparea SIDA, care conține mai multe angajamente urgente în acest sens.

Printre acestea se numără reducerea numărului de noi infecții cu HIV la mai puțin de 500.000 până în 2020, reducerea deceselor asociate cu SIDA la mai puțin de 500.000 până în 2020, precum și eliminarea stigmatizării și a discriminării legate de HIV până în 2020.

Pentru 2017, UNAIDS face apel la „zero discriminare” în structurile din domeniul îngrijirii sănătății. Dreptul la sănătate este un drept fundamental al omului care include accesul la servicii de îngrijire a sănătății accesibile, în timp util și de calitate pentru toți.

:: Wesite-ul oficial aici

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș
Facultatea de Drept, Universitatea din București

Cuvinte cheie: , , , , ,
Secţiuni: Articole, Dreptul sanatatii, INTERNAȚIONAL, Legal Days, VIDEO, _CONTENT | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD