Daniel Cazacu-Ganea: Cei care concurează pentru funcții de conducere în Barouri și în UNBR să o facă cu gândul să lase ceva mai bun în urma lor pentru toți avocații
17 martie 2023 | Alina MATEI
Alina Matei: Multumesc, stimate domnule avocat Daniel Cazacu-Ganea, dragă Daniel, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE. Prima întrebare este: de ce ai ales Facultatea de Drept?
Daniel Cazacu-Ganea: De ce am ales facultatea de drept? Din două rațiuni simple, în primul rând pentru că am fost apropiat în școală de materiile umaniste, limba și literatura română și istoria României și mai puțin de matematică, fizică, chimie. Iar la facultatea de drept, în anul 1992, se dădea examen de admitere la limba română și la istoria României și, deci, erau materii favorite, cum spuneam. În al doilea rând, aveam o simpatie pentru ideea de dreptate, în general, și simțeam o oarece chemare spre acest domeniu. Nu aveam o idee clară spre ce profesie să mă îndrept ulterior, ci domeniul juridic mă atrăgea. Recunosc că era și ideea că e o facultate de prestigiu.
Alina Matei: Uneori alegerea unei profesii este ca fulgerul, alteori este rodul nenumăratelor gânduri care vin și pleacă. :). Cum a fost în cazul tău?
Daniel Cazacu-Ganea: Nu aveam multe opțiuni cu șanse de reușită, dacă nu era facultatea de drept, era facultatea de istorie. Deși, în primul an de facultate, mă tenta și ceva legat de științe politice, dar nu am mers pe acest drum. În general, gândesc că e preferabil să fii foarte bun într-un domeniu, decât să te lansezi în multe domenii și să nu ai timp suficient pentru ele.
Alina Matei: Îți mai aduci aminte prima zi din viața de avocat?
Daniel Cazacu-Ganea: Prima zi din viața de avocat? Se intra greu în avocatură in acei ani. Îți trebuiau două recomandări de la doi avocați ca sî intri în Barou. E adevărat că media de la terminarea facultății m-a făcut să nu dau examen de admitere, ci un interviu, care însă nu a fost deloc floare la ureche. Am avut șansa să fiu recomandat de către un vecin din bloc unei doamne avocat (pensionară) care îl cunoștea pe viitorul meu Maestru, Constantin Mihăilă, care m-a învățat ce înseamnă avocatura și căruia o să îi port recunosțință cât voi trăi. Multă sănătate, Maestre!! Trec peste multe detalii, pentru că nu a fost chiar uțor să intru în echipa dânsului. Primele luni din viața de avocat pot să spun că au fost chinuitoare, cu multă muncă și stres, dar și cu evoluții personale care îmi dădeau speranțe că voi putea să fiu un avocat bun.
Daca am putea să ne vedem în trecut, ca într-un film, cred că ar fi și amuzant, dar și interesant să îți revezi destinul sș evolutia ta personală și profesională. Dacă acum încă mă consider un naiv și un idealist, îți dai seama cum eram acum 27 de ani?!!
Alina Matei: Cum a evoluat avocatura de la momentul intrării tale în profesie până azi?
Daniel Cazacu-Ganea: Avocatura a facut pași înainte, ca toată societatea, dar în ritmul societății, adică prea puțini, prea lent. Sunt multe lucruri care s-au mișcat și se mișcă greu, în special în ceea ce privește cadrul tehnic/logistic și uman necesar realizării unei justiții decente și moderne. Lipsurile, de toate felurile, din justiția românî, din 1996 până acum, s-au agravat și acest lucru mă pune serios pe gânduri.
Alina Matei: Care din transformările mediului juridic a avut un impact nu neapărat negativ, ci nedorit?
Daniel Cazacu-Ganea: Nu transformările au avut efecte negative sau nedorite, ci permanentele lipsuri, de la calculatoare, la săli, la grefieri, la judecători, etc, toate acestea au generat și generează cele mai mari nemulțumiri în rândul tuturor. Ar mai fi ceva, e nevoie de o viziune complet nouă, în ceea ce privește pregătirea și colaborarea profesională a magistraților și a avocaților tineri. În facultate ei învață împreună. Dupa aceea, ei se separă, în institute diferite, în care se perfecționează în profesiile respective, dar ei uită să colaboreze, să se privească ca fiind colegi. Nu aș vrea să generalizez, dar există acest sentiment de separare și neîncredere, dupa ce ies de pe băncile institutelor respective, INM și INPPA.
Alina Matei: Cum ai caracteriza relațiile dintre avocați în instanță, pe Facebook, pe culoarele sălilor de judecată?
Daniel Cazacu-Ganea: Relațiile dintre avocați trebuie privite din mai multe planuri. Planul pur profesional este unul de concurență, specific acestei profesii independente. Dacă ne referim la civilizația între avocați, în diferite medii, ea are și părțile ei negative, generate și de intrarea în prim planul vieții politice a unor personaje gălăgioase sau isterice. Din păcate, și avocații nu au timpul necesar sau răbdarea să asculte argumentele celuilalt, asta fiind o tară a întregii societăți, nu doar a avocaților. Îmi amintesc că m-am ferit tot timpul de așa-numita catalogare de avocat urechist, adică cel care face avocatura după ureche, ce își aminteste el din cărțile citite, nu verifica personal ce auzea sau ce își amintea. Încerc și acum să mă feresc. Cred că ar fi bine, deși e foarte greu pentru avocați, să ascultăm mai mult argumentele celorlalți și să ne identificăm interesele comune, generale, ale tuturor avocaților. A nu fi convins că tu ai totdeauna dreptate e o dovadă de maturitate și de inteligență. Chiar și pentru avocați.
Alina Matei: Dar relațiile avocaților cu alte profesii, în special cele cu judecătorii și procurorii?
Daniel Cazacu-Ganea: Relațiile avocaților cu alte profesii juridice, în special judecătorii și procurorii, eu zic că merg încă cu multe poticneli, cauza fiind acea separare de care aminteam și care se adâncește ulterior terminării Institutelor de pregătire și perfecționare, INM și INPPA. E nevoie de un moment 0, din care să construim o relație bazată pe mai mult respect, încredere și colaborare. Nu va fi o relație perfectă niciodată, dar măcar una mult mai bună ca în prezent. Ține și de calitatea umană a fiecăruia dintre noi.
Alina Matei: În opinia ta, pentru ce folosesc avocații rețelele de socializare?
Daniel Cazacu-Ganea: Rețelele de socializare sunt folosite de avocați pentru informare, socializare, publicitate. Ele sunt utile, indiscutabil. Dacă vedem ambele laturi, pozitivă sau negativa, a rețelelor. Sau a internetului.
Alina Matei: Dar platformle de intermediere avocat-client? Una este dezvoltată de UNBR, am văzut și la Baroul Constanța una.
Daniel Cazacu-Ganea: Platformele de intermediere avocat-client sunt, de asemenea, foarte utile avocaților și își vor extinde utilitatea în viitor. Eu cred în cea dezvoltată de Baroul Constanța și preluată de UNBR. Aici trebuie ca organismul nostru profesional național, mă refer la UNBR, să găsească soluțiile pentru ca aceste platforme să apară și să coexiste liber pe piață. Dar să fie monitorizate pentru a respecta cadrul legal.
Alina Matei: Nu pot sa nu te întreb de digitalizare. Cum vezi tu acest proces?
Daniel Cazacu-Ganea: Subiectul la modă – digitalizarea în avocatură. Este clar opțiunea de viitor a avocaturii, a omenirii, în plan general. În România digitalizarea prevăd că va crea multe nemulțumiri. Asta și pentru că experiențele trecute ne arată că informatizarea societății, în ansamblu, funcționează defectuos. Mă refer la cardul de sanatate, portalul just.ro, dosarul electronic al instanțelor judecătorești, portalul Casei Naționale de Pensii, portalul Anaf. În ceea ce privește disputa existentă, în acest moment, în rândul avocaților, referitoare la proiectul digitalizarii avocaturii, am o poziție de mijloc. Adică sunt pentru un proiect care să fie trecut, mai întâi, prin votul Congresului Avocaților și acolo să se hotărască dacă e nevoie de un astfel de proiect, în acel moment, sau nu. Iar toți avocații, inclusiv mai marii avocaturii românești să accepte acel vot, pentru sau împotrivă. Dar un vot efectiv, da sau nu, nu să mai vedem apoi. Ar însemna o mare responsabilitate pentru delegații la Congres, dar asta ar fi dorința și puterea legală suverană a avocaților din România. Bineînțeles că votarea acelor delegați ar deveni foarte importantă pentru avocații din România. Și sper să simt un interes crescut în acest sens. Adică al unei competiții mai mari de alegere a acestor delegați. Sper să nu fiu iar un naiv și idealist.
Alina Matei: Cum crezi că va arăta avocatura peste 10 ani?
Daniel Cazacu-Ganea: Avocatura românească peste 10 ani va arăta mai bine ca acum, dar nu atât de bine pe cât ne dorim. Depinde foarte mult de factori externi avocaturii. Nu știu dacă procesele online vor fi o realitate obișnuită, dacă dosarul electronic național va funcționa așa cum ne dorim toți, dacă avocații vor avea acces liber la anumite date deținute de autorități sau dacă avocatura online clandestină ne va afecta serios?! Nu știu. Ceea ce îmi doresc extrem de mult este ca cei care concurează pentru funcții de conducere în Barouri și în UNBR să o facă cu gândul să lase ceva mai bun în urma lor pentru toți avocații (mă refer la toți avocații de bună-credință), adică să aibă în vedere, mai mult, interesul general comun al tuturor avocaților, să își amintească lumea avocaturii de ei de bine, nu cu regretul ca cei de dinaintea lor au făcut mai puțin rău decât ei avocaturii și avocaților
Alina Matei: Un mesaj, te rog, pentru cititorii J și pentru cei care fac J.
Daniel Cazacu-Ganea: Pentru cititorii JURIDICE am un sfat banal, să urmarească constant dezbaterile și conferințele și celelalte articole pe care voi le aveți pe site, pentru că, se știe, informația e puterea. Iar pentru cei care vă ocupați de Juridice, am dorinta sa va extindeti spre un portal in care, in 10-20 de ani, sa gaseasca acolo cititorii dvs de toate, conferinte, dezbateri, cursuri de pregătire profesională, informații, bloguri, vloguri, editorialiști de prestigiu, interviuri cu personalități din diverse domenii, din țară și străinătate, platforme de căutare de avocați, notari, executori, experți, etc. Asta ce îmi vine acum rapid în minte.
Alina Matei: Mulțumesc pentru că ai stat de vorbă cu mine!
Daniel Cazacu-Ganea: Vă mulțumesc că v-ați gândit la mine și vă doresc, tuturor, inclusiv cititorilor, multă sănătate, bucurii și bună-credință în relația cu ceilalți. Doamne-ajută, tuturor!!
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro