Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

WOMEN IN LAW. Carmen Paraschiv: Femeia jurist este o femeie emancipata


10 martie 2023 | Alina MATEI

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Alina Matei

Alina Matei

Carmen Paraschiv

Carmen Paraschiv

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Profesoară Carmen Paraschiv, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Carmen Paraschiv: În primul rând, cred că trebuie să pornim de la definiţia „profesionistului”.

„Profesionistul” este persoană calificată să desfăşoare o activitate.

Analizând din perspectiva avocatului, „profesionistul” este acel apărător care depune toate diligențele pentru a avea câştig de cauză pentru clientul său.

Din perspectiva profesorului, a celui care participă nemijlocit la educarea şi la formarea noilor generaţii de jurişti, noţiunea de „profesionist” poate fi privită sub mai multe aspecte.

În primul rând, profesorul trebuie să fie un foarte bun comunicator, trebuie să ştie să asculte, nu doar să audă şi apoi să ştie cum să vorbească sau cum să transmită un mesaj scris.

După cum bine ştim, nu este simplu să vorbeşti în public, în faţa unei audienţe (indiferent de vârstă), iar studentul este cel mai atent şi critic interlocutor. Din acest motiv, profesorul trebuie să dea dovadă şi de inteligență emoţională, să poată să relaţioneze cu interlocutorii, să dea dovadă de implicare şi să empatizeze cu cei din jur.

De asemenea, un „profesionist” trebuie să fie serios în tot ce întreprinde şi seriozitatea trebuie să se regăsească atât în scris şi în vorbire, cât şi în ţinuta vestimentară, în comportament, atitudine, în respectarea „cuvântului dat”, în implicare.

Cred că baza pentru un „profesionist” este educaţia permanenta.

Sper că nu sunt lipsită de modestie dacă spun că se regăsesc cele menţionate si în conduita mea.

Alina Matei: În opinia dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Carmen Paraschiv: Asistăm zilele acestea la tot mai multe emisiuni în care se discută despre rolul femeilor în societate.

Juridicul este acea componentă socială fără de care („sine qua non”) nu putem vorbi despre evoluţia societăţii.

Aşadar, implicarea femeilor în profesiile juridice este uimitoare, putem afirma fără urmă de tăgadă că asistăm la o implicare extinsă – în toate profesiile juridice şi într-o creştere vertiginoasă.

După cum bine se cunoaşte, profesiile juridice reprezintă o adevărată provocare pentru cei care aspiră la o carieră în domeniul juridic, iar numărul femeilor jurist a depăşit numărul bărbaţilor, în anumite profesii juridice (mă refer la numărul femeilor magistrat judecător).

Şi apoi, limita este cerul, după cum bine spunem uneori.

Femeile sunt cele care îşi stabilesc limitele.

Femeile sunt întotdeauna determinate pentru ceea ce fac, determinarea fiind atât internă, cât şi externă.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru că niciunul dintre cele două” roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Carmen Paraschiv: Conştientizarea si asumarea poziţiei în societate cred că reprezintă baza pentru „rolurile” supuse discuției.

Dacă nu conştientizăm fiecare moment, fiecare conduită, fiecare apariţie în mediul social, riscăm să suprapunem şi să antagonizam cele două „roluri”. Sigur, nu este uşor să delimitezi şi să te „extragi” din fiecare rol dar, eu consider că tocmai asta defineşte condiţia femeii jurist, care reuşeşte cu abilitate să le îmbine pe cele două.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Carmen Paraschiv: Pentru femeile care au optat pentru desfăşurarea activităţii în mediul juridic este clar că sunt „ceea ce vor ele să fie”. Acum, cred că intuiesc la ce vă referiţi – ce au gândit că este în domeniul juridic la momentul admiterii în profesia juridică respectivă şi ce întâlnesc după admitere. Sigur, nicăieri nu este uşor, iar lupta pentru existență este acerbă în oricare dintre profesiile juridice. Ştim că nu sunt profesii uşoare, dar tocmai asta le face să fie atât de căutate. Şi apoi, femeia poate fi ceea ce-şi doreşte. Doar de ea depinde acest lucru!

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Carmen Paraschiv: Sigur, după cum bine spuneţi „orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări”.

Este de notorietate faptul că femeia are şi a avut întotdeauna un rol semnificativ în societate. Femeia este o fiinţă complexă, capabilă de acte de „bărbăţie” şi de o analiză minuţioasă a fiecărei situaţii. Femeile au o capacitate de sinteză uimitoare. Nu o dată am auzit expresia „eşti ceea ce faci”.

Femeia jurist este o femeie emancipată, femeia care luptă pentru eliminarea discriminărilor și care susţine egalitatea drepturilor între femei şi bărbaţi. Drepturile femeii fac parte din categoria drepturilor fundamentale ale omului.

Dar fiecare drept presupune şi obligaţii corelative, ceea ce ne obligă pe fiecare dintre noi. Implicarea femeilor în societate şi implicit a femeilor jurist contribuie la procesul de educare, proces ce presupune nu numai formarea şi dezvoltarea personală a femeilor ca entităţi umane, dezvoltate intelectual şi moral, ci şi implicarea acestora în procesul dezvoltării întregii societăţi. Firesc este ca fiecare să conştientizeze, să accepte şi să-şi asume alegerile pe care le-a făcut.

Alegerile ne reprezintă pe fiecare dintre noi!

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Carmen Paraschiv: Fiecare individ (raţional) are o sumă a modelelor şi a valorilor umane, feminine şi masculine (deopotrivă) cu care s-a intersectat în traseul profesional şi personal.

Sfera juridicului este foarte bogată în modele feminine, atât profesionale, cât şi personale.

Cred că este important să luăm de la „model” ceea ce ni se potriveşte, să nu ajungem să fim o „copie” ieftină a persoanei care ne-a inspirat.

Suntem unici şi este important să rămânem aşa.

Să apreciem ce este bun, să acceptăm că pot fi oameni care ne depăşesc şi să ne inspirăm din sursele inepuizabile ale modelelor cu care suntem contemporani sau nu, dar să nu încercăm să ne identificăm cu acestea, pentru că nu este posibil.

Să rămânem unici!

Alina Matei: Am trăit în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Carmen Paraschiv: A fost o perioadă nefericită! Eu sunt un om sociabil, dornic să comunice „face to face”. Epoca Pandemiei şi a tulpinilor COVID-19 şi-au pus amprenta pe fiecare dintre noi, chiar dacă uneori încercam să respingem acest lucru. Uneori, oamenii comunică greu, chiar şi atunci când se văd fizic, cu atât mai mult când apare un interpus – ecranul calculatorului, tabletei, telefonului – care ne ajută să comunicăm, dar ne şi înstrăinează, în acelaşi timp.

Asistăm cu toţii la o preocupare de izolare, de înstrăinare şi de securizare a comportamentului. Din punct de vedere social, nu cred că este bine. Omul este „conceput” să interacţioneze cu semenii săi, să vorbească, să zâmbească, să-şi exteriorizeze sentimentele „pe viu”, dacă-mi este permisă formularea.

Perioada Pandemiei ne-a secerat acest drept, pe care-l vedeam că pe un „dat”, fără să ne gândim că ar putea fi restricţionat vreodată.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Carmen Paraschiv: Pentru că suntem în luna Martie, un sincer „La mulţi ani!” tuturor doamnelor din lumea juridică!

Sunt bucuroasă că fac parte din comunitatea doamnelor din lumea juridică şi le doresc tuturor ce-mi doresc mie, sănătate şi realizări profesionale şi personale!

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Carmen Paraschiv: Şi eu vă mulţumesc pentru că mi-aţi propus acest interviu. Apreciez demersurile pe care le faceţi şi vă felicit pentru diligentele pe care le depuneţi.

Faceţi cinste comunităţii juridice!

O primavară minunată dumneavostră și tuturor doamnelor din „lumea” juridică!

Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCR, certSIGN, CSALB, OMV Petrom.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii