Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA-Brașov. Dare de mită, abuz în serviciu, luare de mită. Reținere, arestare preventivă, control judiciar
02.03.2017 | Georgiana-Camelia LUCIU

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust
Georgiana-Camelia Luciu

Georgiana-Camelia Luciu

DNA-Brașov. Dare de mită, abuz în serviciu, luare de mită. Reținere, arestare preventivă, control judiciar.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 1 martie 2017, respectiv de 28 februarie 2017, a următorilor inculpați:

G. S., la data faptelor consilier județean și ulterior senator în Parlamentul României pentru săvârșirea infracțiunilor de:
dare de mită în formă continuată,
– complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată și
– complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (2 infracțiuni);
M. G., la data faptelor consilier județean și om de afaceri, pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită, în formă continuată și complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată;
C. C., la data faptelor consilier județean pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită, în formă continuată.

Inculpații G. S., M. G. și C. C. au fost prezentați, la data de 1 martie 2017, la Tribunalul Brașov, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Totodată, procurorii au propus Tribunalului Brașov arestarea preventivă pentru 30 de zile a inculpatului C. A. A., la data faptelor președinte al Consiliului Județean Brașov și președinte al filialei județene a unui partid politic, pentru săvârșirea infracțiunilor de
luare de mită în formă continuată (7 infracțiuni),
abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (2 infracțiuni) și
abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

De asemenea, s-a mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale – iar în cazul primului menționat și măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile – față de inculpații:
N. A. S., consilier județean și administrator al unei societăți comerciale la data faptei, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată;
P. C., primar al comunei Șercaia, județul Brașov, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit;
S. V. O.S. R. O.U. V. și C. D. R., consilieri județeni pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită, în formă continuată.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În contextul campaniei electorale din anul 2012, inculpatul C. A. A., în calitate de președinte al filialei județene a unui partid politic, a pretins de la mai multe persoane sume de bani cuprinse între 220.000 lei și 15.000 lei pentru a-i pune pe aceștia pe lista de candidați pentru un post de consilier județean în cadrul Consiliului Județean Brașov.
Astfel, inculpatul C. A. A. a primit de la următorii inculpați următoarele sume de bani:
– de la inculpatul G. S. a primit suma de 170.000 lei;
– de la inculpatul C. C. a primit suma de 100.000 lei;
– de la inculpatul S. V. O. a primit suma de 60.000 lei;
– de la inculpatul M. G. a primit suma de 50.000 lei;
– de la inculpatul S. R. O. a primit suma de 50.000 lei;
– de la inculpatul U. V. a primit suma de 40.000 lei;
– de la inculpatul C. D. R. a primit suma de 15.000 lei.
Suma totală de bani primită de inculpatul C. A. A. de la cei șapte inculpați a fost de 485.000 lei, cuantumul acestora fiind pretins în funcție de locul pe care s-au aflat cei șapte inculpați pe lista de candidați pentru campania electorală din anul 2012 a partidului respectiv.
Toate sumele de bani au fost predate personal sau printr-un intermediar la casieria partidului de către cei șapte inculpați, fără ca aceștia să primească documente justificative. Suma de bani menționată anterior a fost folosită în campania electorală din anul 2012.
Ulterior, toți cei șapte inculpați au fost aleși consilieri județeni în cadrul Consiliului Județean Brașov.

În perioada 2012-2013, în baza aceleiași rezoluții infracționale, inculpatul C. A. A., în calitate de președinte al Consiliului Județean Brașov, a aprobat alocarea unor sume de bani din fondul de rezervă al C.J. Brașov pentru achiziționarea de studii sau pentru plata unor contracte supraevaluate încheiate între firmele controlate de inculpatul G. S. și mai multe primării din județ.
Sumele de bani alocate de inculpatul C. A. A., la cererea și cu ajutorul inculpatului G. S., au fost în cuantum total de 1.089.080 lei, iar parte din această sumă, respectiv suma de 170.000 lei, a fost depusă de acesta din urmă la casieria unui partid politic pentru a fi pus pe o poziție eligibilă pe lista de candidați pentru Consiliul Județean Brașov în contextul campaniei electorale din anul 2012.
În anul 2013, inculpatul C. A. A., în calitate de președinte al Consiliului Județean Brașov, la cererea și cu ajutorul inculpatului M. G., a aprobat alocarea sumei de 416.721 lei din fondul de rezervă al CJ Brașov sub pretextul achiziției de sisteme de încălzire de către primăria unei comune din județul Brașov de la o societate controlată în fapt de inculpatul M. G.
În ceea ce privește utilizarea fondului de rezervă aflat la dispoziția Consiliului Județean Brașov, din probatoriul administrat în cauză, a rezultat că banii au fost alocați doar cu aprobarea inculpatului C. A. A., care a avut grijă ca în fiecare an fondul să fie constituit la nivelul maxim prevăzut de lege, respectiv 5% din buget. Sumele de bani aflate în acest fond au fost date în mod discreționar de către inculpatul C. A. A. pentru recompensarea colaboratorilor politici, fără vreo legătură cu condițiile reale din localități, acesta considerând fondul de rezervă ca fiind la dispoziția sa.
În acest context, inculpatul C. A. A. a ținut o evidență a utilizării sumelor respective, pentru a căror alocare fiecare persoană se adresa acestuia care aproba direct cererea fără să existe referat de analizare a solicitării, fiind de ajuns ca persoana respectivă să-i spună că banii sunt pentru el. Votul în plen, atunci când a avut loc, a fost formal, consilierii limitându-se să aprobe punctul de pe ordinea de zi inițiat de inculpatul C. A. A. , fără discuții sau verificări.

În aceeași perioadă, inculpatul P. C., în calitate de primar al Comunei Șercaia, la cererea și cu ajutorul inculpatului G. S., a încheiat cu o societate administrată și deținută în fapt de acesta din urmă un contract de servicii, având ca obiect întocmirea și predarea studiului „Strategie privind prevenirea abandonului școlar, identificarea metodelor de creștere a gradului de instruire a populației comunei Șercaia, jud. Brașov” în valoare de 78.120 lei.
Contractul respectiv a fost atribuit fără să existe o analiză la nivelul unităților școlare din care să rezulte abandonul la acest nivel și care să justifice efectuarea acestei achiziții, fără să fie întocmit un referat de necesitate și fără să existe un buget rectificat și fonduri aprobate.
În plus, contractul a fost încheiat cu o societate care nu avea calificarea necesară realizării prestației care face obiectul contractului, iar ulterior studiul respectiv nu a fost utilizat vreodată, cauzând astfel un prejudiciu pentru comuna Șercaia în sumă de 78.120 lei, ce reprezintă totodată folos necuvenit pentru inculpatul G. S.

În atribuirea contractelor descrise anterior, inculpatul G. S. a beneficiat de ajutorul inculpatului N. A. S. care a întreprins următoarele activități: 
– a redactat în mod formal documente, studii și lucrări, sub pretextul îndeplinirii obligațiilor contractuale, care nu corespundeau calitativ și cantitativ, acestea fiind descărcate de pe Internet,
– a pus la dispoziția primarilor documentele respective pentru a avea justificarea decontării sumelor menționate în contracte,
– a completat și semnat facturi,
– a redactat contracte,
– a retras bani din conturile societăților și
– a păstrat legătura cu primarii comunelor respective.
Prin aceasta, s-a cauzat un prejudiciu bugetului C.J. Brașov și primăriilor respective în sumă totală de 1.167.200 lei, sumă ce reprezintă totodată folos necuvenit pentru inculpatul G. S.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia Luciu

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti