WOMEN IN LAW. Roxana Dan: Nu cred că femeile trebuie să mai demostreze ceva anume în mediul juridic, ci, dimpotrivă, trebuie să aibă încredere în ele
7 martie 2023 | Alina MATEI
Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă judecător Roxana Dan, Tribunalul Specializat Cluj, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?
Roxana Dan: Curajul! Când spun curaj mă refer la puterea de a acționa. Curajul de a pune întrebări atunci când nu știu sau când nu înțeleg, inclusiv în sala de judecată. Curajul de a pune la îndoială ceea ce știu pentru a continua să învăţ; de a o lua de la capăt în fiecare dosar, curajul de a mă ridica in picioare pentru a susține ceea ce cred, în mediul meu profesional (care nu este unul foarte deschis dezbaterilor); curajul de a încerca chiar știind că voi eșua (vezi alegerile pentru Consiliu de anul trecut) şi toate acestea pentru că am înțeles acum că, viaţa este mai mult despre a încerca şi mai puțin despre a reuși! Știu că sunt ușor atipică pentru un judecător, dar înainte de a fi judecător, sunt om și femeie, şi cred că ceea ce mă definește ca om, mă caracterizează şi ca profesionist.
Alina Matei: În opinia dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?
Roxana Dan: Implicare femeilor este la cea mai ridicată cotă din istoria pe care noi o cunoaştem, acest lucru este cert! Dacă mă întrebaţi cât trebuie să muncească o femeie pentru a ajunge pe o poziţie respectată, răspunsul meu este în strânsă legătură cu prejudecăţile pe care societatea noastră le are referitor la femeia lider, ori femeia profesionist! Noi femeile jucăm acest rol de prea puţin timp încât să o facem natural şi să fim percepute ca atare aşa încât de cele mai multe ori munca excesivă şi sacrificiile făcute ne afectează viaţa personală, sau mai grav femeia ajunge să se confunde exclusiv cu rolul său de profesionist. Cred cu adevărat că dacă ne dorim femei care să îşi păstreze calităţile feminine şi atunci când ajung în poziţii de lider, în sectorul public ori privat, comunitatea de femei, de altfel majoritară în profesiile juridice trebuie să arate sprijin real şi să crească fetiţele cu această mentalitate. Nu cred că mai este loc de competiţie între noi femeile (valoare despre care ştim cu toţii că este o calitate a masculinului), ci mai degrabă de sprijin reciproc, blândeţe şi coeziune integrativă.
Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?
Roxana Dan: Nu cred în separarea rolurilor pe care o femeie le poate avea în societate, dar cred cu toată fiinţa că trebuie să pivotăm între acestea. Asemenea dansului sau jocului de baschet, atunci când pivotezi îţi schimbi centrul de greutate de pe un picior pe altul într-un scop anume, or, exact asta cred că facem noi femeile, cu menţiunea că în loc de greutate ne mutăm atenţia. Avem diferite roluri: iubită, mamă, fiică, soră, prietenă, dascăl, mentor, învăţăcel, iar dacă ne dorim o viaţă echilibrată ar fi bine să ştim să pivotăm cu succes între acestea, altfel, o să ajungem să fim judecătoare acasă şi prietene în sala de judecată, ceea ce nu este de dorit şi nici nu va fi apreciat de cei din jurul nostru. Cred că este important să ne conştientizăm fiecare rol avut precum şi provocările aduse de pivotarea între acestea, iar onestitatea începe prin a învăţa să-ţi spui adevărul ţie însăţi.
Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?
Roxana Dan: Bună întrebare! 😊 Ce vor să fie femeile? Se spune că atât timp cât mai ai ceva de demonstrat încă eşti prizonier! Eu nu cred că femeile trebuie să mai demostreze ceva anume în mediul juridic, ci, dimpotrivă, trebuie să aibă încredere în ele şi să-şi aducă calităţile feminine în munca lor de zi cu zi. Mă refer la claritate, empatie, grijă, blândeţe, dar cu toate acestea realizate cu fermitate şi limite bine stabilite.
Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?
Roxana Dan: Întotdeauna vor exista oameni mai buni decât mine la ceva, asta este cert! Alegerea mea este să nu îmi trăiesc viaţa în comparaţie cu ei, ci învăţând de la ei. Disciplina vieţii trăite până acum m-a învăţat să renunţ la perfecţiune şi să trăiesc perfectibilul, aşa că fiecare zi este o nouă viaţă pentru mine, în care am şansa să schimb unele lucruri şi mai ales să mă schimb pe mine. Funcţia de conducere ocupată aproape 5 ani în cadrul Judecătoriei Cluj-Napoca mi-a dat această şansă uriaşă: să mă schimb pe mine pentru a-i putea vedea şi înţelege pe ceilalţi aşa cum sunt ei şi cred că odată cu această nouă perspectivă am devenit responsabilă pentru bunăstarea din viaţa mea.
Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?
Roxana Dan: Fiecare femeie care a luptat pentru a-i fi recunoscute drepturile fundamentale este un model pentru mine. Trăim vremuri bune în lumea noastră occidentală pentru că am avut femei curajoase, pentru care frica a fost doar o călăuză în a-şi atinge scopurile. Avem fiecare lângă noi astfel de femei şi acum, cele cărora atunci când li se spune „NU”, găsesc calea pentru a convinge şi forţa de a învinge orice obstacol! Rezilienţa nu e degeaba substantiv feminin!
Alina Matei: Am trăit în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?
Roxana Dan: Provocatoare pe toate planurile! Am învăţat cum să judecăm la distanţă, cum să lucrăm de acasă, cum să predăm cursuri şi seminare online, dar cel mai important am învăţat cum să facem faţă unei pandemii, şi nu e puţin lucru! Uitându-mă retrospectiv la acea perioadă realizez cât de multe ne-a învăţat. După această pandemie sunt convinsă că vom avea ce să le povestim studenţilor la capitolul forţă majoră!😊
Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.
Roxana Dan: Fiţi curajoase şi totodată blânde cu voi!
Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!
Roxana Dan: Îţi mulţumesc, Alina! A fost o reală plăcere, cum sunt, de altfel, toate întâlnirile cu tine!
Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCR, certSIGN, CSALB, OMV Petrom.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro